July 20, 2018

19.07.2018: Путін запропонував Трампу провести на Донбасі референдум

Путін запропонував Трампу провести на Донбасі референдум
Путін запропонував Трампу провести на Донбасі референдум

  • Путін запропонував Трампу провести на Донбасі референдум.
  • Ситник вимагає звільнення глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького.
  • Сенцов дорікнув українській владі згортанням кампанії зі звільнення політв'язнів.

В Україні

  • Нацбанк у черговому квартальному інфляційному звіті повідомив про прискорення зростання ВВП у річному численні до 3,2%, порівняно з 3,1% – у першому кварталі.
  • Пішов у відставку президент найбільшої компанії мобільного зв'язку в Україні "Київстар" Чернишов. Журналісти вважають, що причиною його звільнення могло стати інтерв'ю з критикою президента Порошенка, який, на думку Чернишова, втрутився у проведення тендера на частоти для діапазону 4G. "Київстар" належить російській "Альфа-груп", що є близькою до президента Путіна. Замість Чернишова "Київстар" може очолити президент "Beeline-Казахстан" Комаров. Beeline також належить "Альфа-груп", а українська компанія з аналогічною назвою була приєднана до "Київстара" в 2010 р.
  • Глава НАБУ Ситник попросив Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів посилити рішення щодо керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького та звільнити його з посади. Комісія має намір обмежитися винесенням Холодницькому догани за результатами внутрішнього розслідування НАБУ та Генпрокуратури, які встановили пристрої для прослуховування в його кабінеті.
  • Вища кваліфікаційна комісія суддів розпочала процес підготовки до обрання ради міжнародних експертів із відбору суддів Антикорупційного суду. Перелік організацій, від яких можуть бути обрані члени ради, представлений МЗС та включає Інтерпол, Європол, Євроюст, FATF, ОБСЄ, Світовий банк.
  • Із самого початку торгової сесії котирування щодо долару стрімко росли. Ситуацію врятував Нацбанк, який, за оцінками учасників торгів, продав через систему Matching близько $20 млн: 26,47 ₴/$ (+0,17 грн), 30,67 ₴/€ (+0,14 грн), 4,18 ₴/10. Наприкінці місяця компаніям потрібна гривня для бюджетних платежів, тому банкіри очікують зміцнення гривні в наступні кілька днів.

Київ

  • За повідомленням ЗМІ, господарський суд Києва не задовольнив клопотання компанії олігарха Ахметова "Київенерго" про заміну боржника й передавання накопичених боргів новоствореному комунальному підприємству "Київтеплоенерго". Київські чиновники наполягають на тому, що укладення договору на постачання газу та врегулювання боргів "Київенерго" за газ, що був спожитий раніше, мають бути вирішені окремо. Майже третина споживачів Києва не отримують гарячої води через відмову Нафтогазу поставляти газ "Київтеплоенерго". Згідно із законом про теплопостачання обладнання має бути передано новому оператору разом із боргами. Нафтогаз спростував інформацію про таке рішення суду.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі змін немає – окупанти намагалися викликати провокаційними обстрілами зі стрілецької зброї і гранатометів вогонь у відповідь українських військ усією лінією фронту. У результаті обстрілу під Маріуполем дістав поранень український військовослужбовець.

Україна й світ

  • Видання Bloomberg повідомило про отриманому президентом США Трампом пропозиції від президента Путіна про проведення на Донбасі референдуму "під егідою міжнародної спільноти". Крім того, Путін ще раз пригрозив "відповідним реагуванням" в разі приєднання України до блоку НАТО. Трамп запросив Путіна відвідати Вашингтон нинішньої осені для продовження діалогу.
  • Український політв'язень Сенцов дорікнув керівництву України та уповноваженій з прав людини Денисовій "припиненням кампанії активної підтримки українських політв'язнів".
  • Міжнародний Суд ООН у Гаазі вимагає від російської влади відновити роботу Меджлісу кримськотатарського народу, відповідно до визначення, що винесено в квітні 2017 р.
  • Єврокомісія ввела тимчасові обмеження на імпорт 11 видів металопродукції з України та інших країн, що розвиваються, у вигляді тарифної квоти для запобігання негативних наслідків заборонних митних тарифів, що введені США.

Тренди

  • Керівництво компанії "Магістральні трубопроводи України" (МТП) подало у відставку через відсутність фінансування. На думку експертів, проблема полягає у невдоволенні глави Нафтогазу Коболєва рішенням Кабміну про передавання української газотранспортної системи саме цьому підприємству, а не дочірньому підприємству "Укртрансгазу" – "Оператору з управління ГТС". Однак Коболєв може погодитися із варіантом Кабміну за умови призначення главою "МТП" свого менеджера.

No comments:

Post a Comment