July 18, 2018

17.07.2018: 17 липня – річниця катастрофи авіалайнера MH17.

17 липня – річниця катастрофи авіалайнера MH17.
17 липня – річниця катастрофи авіалайнера MH17.
  • 17 липня – річниця катастрофи авіалайнера MH17.
  • Провокатори увірвалися до будівлі НАБУ та влаштували дебош під час мітингу під САП.

В Україні

  • До будівлі НАБУ увірвалася група людей, які влаштували безлади та ламали меблі. За повідомленнями ЗМІ, керував нападниками один із колишніх помічників депутата Верховної Ради від Народного фронту. Заворушення відбулися також під будівлею Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, де на голову громадської організації  "Центр протидії корупції" Шабуніна було скоєно напад – провокатори, яких очолювали близький до міністра внутрішніх справ Авакову "очільник Соціалістичної партії" Ківа та "журналіст" Філімоненко, плеснули йому в обличчя зеленкою. Поліція опитала й відпустила нападників,  кваліфікувавши їх дії як "хуліганство".
  • Печерський суд закрив справу про конфлікт інтересів при призначенні уповноваженого із прав людини Верховної Ради Денисової, яка голосувала за своє обрання.
  • До рейтингу мільярдерів агентства Bloomberg потрапив єдиний український бізнесмен – олігарх Ахметов. Його статки оцінено у $5,71 млрд, він займає в рейтингу 307 позицію.
  • Головою наглядової ради Укрзалізниці призначено главу представництва ЄБРР в Україні Аджунера, у керівництві ради присутні, крім 3 представників держави, іноземні експерти та економісти.
  • Нафтогаз повідомив про отримання рекордного прибутку в 39,4 млрд грн у 2017 р. за рахунок позитивного рішення Стокгольмського арбітражу у справі проти Газпрому. Із 2016 р. Нафтогаз отримав прибуток у 26,5 млрд грн, в основному, за рахунок транзиту російського газу.
  • За повідомленням Держстату, за перші 5 місяців поточного року середня заробітна плата в Україні зросла до 8225 грн, що на 26,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
  • Учасники валютного ринку прогнозують поступове подорожчання долара. В останні дні ринок швидко знаходить баланс між попитом і пропозицією, хоча коливання протягом дня бувають значними. Проте, кінцевий курс за підсумками торгів практично не змінився: 26,22 ₴/$ (+0,01 грн), 30,70 ₴/€ (-0,02 грн), 4,20 ₴/10 (- 0,01 грн).

Війна

  • Минулої доби на Донбасі в результаті обстрілів загинув військовослужбовець, ще двох – поранено. Окупаційні війська ведуть обстріли всією лінією фронту, все частіше застосовують важкі міномети. Штаб операції об'єднаних сил стверджує, що провокаційними обстрілами окупанти намагаються викликати у відповідь вогонь, хоча українські війська намагаються строго дотримувати умов "хлібного перемир'я".

Україна й світ

  • У річницю катастрофи малайзійського авіалайнера рейсу MH17, що був збитий ракетою російського зенітного комплексу ППО Бук-М1 у небі над Донбасом 2014 року, прем'єр-міністр Австралії Тернбулл заявив, що не вірить президенту Росії Путіну, який заперечує участь російських військових у цьому теракті. Австралія виділила додатково 50 млн австралійських доларів (близько $37 млн) на розслідування катастрофи, яке проводить міжнародна група, очолювана прокуратурою Нідерландів.
  • Міністри енергетики України та Росії разом з єврокомісаром з енергетики планують провести переговори про транзит російського газу українською газотранспортною системою. У ході консультацій питання про постачання газу до України не обговорювалося.
  • Політики, ЗМІ та громадськість США обговорюють підсумки зустрічі президента Трампа з президентом РФ Путіним. Багато експертів і громадяни вважають, що Трамп здійснив державний злочин, висловивши на прес-конференції з Путіним сумнів щодо даних американської розвідки та спецслужб про втручання Росії у президентські вибори в США. Сам Трамп назвав результати саміту НАТО "чудовими", а зустріч з Путіним, за його словами, "пройшла ще краще". Украй позитивно оцінив результати переговорів міністр закордонних справ РФ Лавров. У ході зустрічі жодних документів підписано не було, також не було оголошено про будь-яких рішеннях щодо України, хоча Путін наполягав на повному й неухильному виконанні українською владою умов мінських домовленостей, які передбачають проведення виборів на окупованій території Донбасу до виведення звідти [російських] військ і техніки.

No comments:

Post a Comment