July 17, 2018

16.07.2018: На зустрічі Путіна з Трампом жодного рішення щодо України прийнято не було.

На зустрічі Путіна з Трампом жодного рішення щодо України прийнято не було.
Путін і Трамп не прийняли жодного рішення щодо України

  • На зустрічі Путіна з Трампом жодного рішення щодо України прийнято не було.
  • Рада НБУ рекомендувала відмовитися від покупки держоблігацій і фінансування бюджетних витрат.
  • Блогери проникли без перешкод на танковий склад у Харкові.
  • Порошенко нарешті відреагував на затримання суден в Азовському морі.

В Україні

  • Після різких заяв іноземних партнерів, Нафтогаз рекомендував залучити компанію PriceWaterhouseCoopers (PWC) до підготовки процесу анбандлінга (поділу) на два підприємства, одне з яких займатиметься видобутком, а друге – транспортуванням газу. Процес анбандлінга мав бути завершений ще минулого року, відповідно до закону про ринок газу, проте рішення виконано не було. У підготовці процесу минулого року брала участь та ж сама компанія PWC.
  • Генпрокуратура після обшуків і затримання чиновників Державної фіскальної служби заявила про розкриття "стійкого ієрархічного злочинного об'єднання", на чолі якого стоїть керівник ДФС Продан. За словами генпрокурора Луценка, проти Продана відкрито кілька кримінальних проваджень за результатами його діяльності на минулому та нинішньому місці роботи. За твердженням багатьох експертів, виконувач обов'язків глави ДФС Продан є ставлеником прем'єр-міністра Гройсмана, який минулого тижня "продавив" призначення без конкурсу ще двох підконтрольних йому чиновників до ДФС на ключові напрямки – роботу з великими платниками податків і митну службу.
  • Співробітниця парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони заявила про погрози вбивством від глави комітету Пашинського.
  • Після широкого розголосу в ЗМІ та соціальних мережах вибуху міномета "Молот" на Рівненському полігоні міністр оборони Полторак доручив провести додаткову експертизу металу ствола. Трагедія на полігоні забрала життя 4 військовослужбовців, ще 8 – поранені. За заявою офіційних осіб Міністерства оборони, вибух стався внаслідок подвійного заряджання через недбалість військовослужбовців.
  • Рада НБУ рекомендувала регулятору утриматися від покупки державних облігацій і цінних паперів, підтримки бюджетних витрат і встановити верхню межу обсягу державних цінних паперів у портфелі НБУ.
  • Торги на валютній біржі пройшли спокійно: 26,20 ₴/$ (-0,03 грн), 30,71 ₴/€ (+0,17 грн), 4,21 ₴/10. За твердженнями учасників ринку, Нацбанк купив через систему Matching трохи більше ніж $10 млн.

Війна

  • На Донбасі за минулу добу спостерігалося відносне зниження напруженості бойових дій, хоча вогневі контакти йшли всією лінією фронту. У Гнутовому, під Маріуполем, українські війська зазнали мінометного обстрілу, унаслідок якого поранено військовослужбовця.

Україна й світ

  • Увага всіх світових ЗМІ була прикута до переговорів президентів США та Росії. Для України важливо, що за її результатами не було прийнято жодного документа. Президент Трамп підтвердив невизнання США анексії Криму, хоча Путін стверджує, що "питання закрите". Путін також наполягав на суворому виконанні Україною мінських домовленостей, що, безумовно, означає вимогу прийняття змін до Конституції і проведення виборів на окупованій території до виведення з неї російських військ. Крім того, російський президент загрожує "вкрай негативною реакцією" в разі вступу до НАТО України й Грузії. Однією із центральних тем переговорів був газогін "Північний потік-2", запуск якого позбавить Україну доходів від транзиту російського газу до ЄС. Путін пообіцяв, що транзит українською ГТС буде збережено “після вирішення питання у Стокгольмському арбітражі”. Комерційний директор Нафтогазу Вітренко стверджує, що питання в арбітражі вже вирішене, проте Газпром відмовляється виконувати його рішення щодо цін постачання газу до України та виплат заборгованості.
  • Президент Порошенко нарешті відреагував на затримання російської береговою охороною суден, що прямують до українських портів на Азовському морі. Він заявив, що українські військові "вже отримали відповідні накази", щоб припинити провокації. Згідно зі статистикою інформагентства BlackSeaNews, РФ за останні 3 місяці затримала для огляду 148 судів, які йшли до портів Бердянськ і Маріуполь.

Тренди

  • У Харкові стався ще один кричущий випадок, який свідчить про стан із безпекою в українській армії. На склад, де зберігалися танки, інша відремонтована техніка та комплектуючі, безперешкодно проникли молоді люди з камерами, які зняли все на відео та виклали його у соцмережі. Відео демонструє повну відсутність охорони військового складу, а також систем безпеки на периметрі стратегічного військового об'єкта. Жодного з українських генералів досі не покарано за вибухи на військових арсеналах, і, незважаючи на додаткові кошти, виділені на охорону військових об'єктів, вони, як і раніше, не захищені від проникнення диверсантів і сторонніх осіб.

No comments:

Post a Comment