July 12, 2018

11.07.2018: Власники автомобілів на єврономерах вимагають ухвалення закону про розмитнення


"Євробляхєри" вимагають ухвалення закону про розмитнення
"Євробляхєри" вимагають ухвалення закону про розмитнення

  • Власники автомобілів на єврономерах вимагають прийняття закону про розмитнення.
  • МЕРТ планує підвищення цін на газ для населення на 18% 2018 року та зростання цін на електроенергію на 25% у наступні роки.
  • Трамп розкритикував Німеччину за участь у проекті російського газогону "Північний потік-2".

В Україні

  • В урядовому кварталі почався мітинг власників автомобілів на єврономерах, що вимагають скасування постанови Кабміну про доступ поліції до бази митниці та прийняття Верховною Радою вже цього тижня законопроектів щодо спрощеного розмитнення таких транспортних засобів.
    Під будівлею Кабміну відбувся також мітинг працівників підприємства ДніпроАзот, роботу якого зупинено у зв'язку із відсутністю постачання газу через високі ціни на нього.
  • Нацрада із питань телебачення та радіомовлення оштрафувала телеканал "Інтер" на 4,5 млн грн за трансляцію провокаційного концерту до Дня перемоги.
  • Міністерство економічного розвитку опублікувало прогнози розвитку економіки на 2019-2021 роки. Згідно з оптимістичним сценарієм, при здійсненні реформ і збереженні співпраці з МВФ зростання ВВП 2019 року становитиме 3%, 2020 – 3,8%, 2021 – 4,1%. Прогноз щодо курсу долара на поточний рік – 28,2 грн/$, на 2019 – 28,2 грн/$. Саме цей сценарій міністерство пропонує зробити базовим для проекту бюджету на наступний рік. Другий, оптимістичний, сценарій передбачає проведення земельної реформи та запровадження податку на виведений капітал при збереженні сприятливої ​​ситуації на світових ринках і зростання ВВП 2019 року до 4,1%, 2020 – до 5,0%, 2021 – до 5, 4%. Курс долара заплановано в рамках 29,4 грн/$ 2019 року,  28,3 грн/$ – у наступні роки. Песимістичний сценарій передбачає погіршення зовнішньої кон'юнктури при гальмуванні реформ, перш за все у фінансовому секторі. Він призведе до втрати довіри інвесторів і загострить проблему розрахунків країни за борговими зобов'язаннями. За цього варіанту чиновники передбачають зростання ВВП на рівні 1,1% 2019 року, 1,6% – 2020 і 2,1% – 2021, а курс долара зросте 2019 року до 29,7 грн/$, 2020  до 32,0 грн/$, 2021 – до 33,5 грн/$.
    Міністерство прогнозує підвищення цін на газ для населення вже цього року на 18%. Ціни на електроенергію нинішнього року уряд підвищувати наміру не має, проте протягом трьох наступних років вона зростатиме на 25% щорічно. Підвищення цін на газ неминуче спричинить зростання тарифів на гарячу воду та опалення, а також призведе до зростання інфляції за підсумками року.
  • Торгова сесія на міжбанківському ринку була спокійною, коливання курсу гривні щодо основних валют – незначним: 26,23 ₴/$ (+0,02 грн), 30,78 ₴/€ (+0,08 грн), 4,22 ₴/10 (+0,03 грн).

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби на Донбасі в результаті обстрілу поранено військовослужбовця. Поранення дістав також місцевий житель Красногорівки під час обстрілу з боку Донецька. Розведення військ у районі Станиці Луганської учергове зірвано через порушення окупантами режиму припинення вогню. Бойові дії знову розгорілися на Світлодарській дузі, на інших ділянках фронту зафіксовано короткочасні перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів.

Україна та світ

  • У підсумковій декларації саміту НАТО підтверджено прагнення України до інтеграції до Альянсу, однак країну так і не включено до програми розширеного партнерства, в якій беруть участь Австралія, Фінляндія, Грузія, Йорданія та Швеція. Запрошення вступити до НАТО отримала Македонія. Перед самітом відбулася зустріч президента США Трампа з Генеральним секретарем Альянсу Столтенбергом, у ході якої американський лідер жорстко розкритикував європейських учасників НАТО, особливо Францію та Німеччину, за небажання збільшувати витрати на оборону та за співпрацю із Росією в проекті газогону "Північний потік-2", який збільшить і без того критичну залежність ЄС від російських енергоресурсів. Чиновники Держдепартаменту США не виключають введення санкцій проти компаній із країн ЄС, які беруть участь у будівництві російського газогону.
  • Президент Білорусі Лукашенко оголосив про націоналізацію Оршанського авіаремонтного заводу, 60% акцій якого належать українському виробнику двигунів для вертольотів "Мотор-Січ". Причиною націоналізації названо невиконання українською компанією інвестиційних зобов'язань.
  • Сайт The Global Innovation Index опублікував черговий рейтинг інновацій, за результатами якого Україна піднялася з 50 на 43 місце та обійшла Росію.

No comments:

Post a Comment