July 10, 2018

09.07.2018: Російя затримує судна в Азовському морі для досмотру

Російя затримує судна в Азовському морі для досмотру
Російя затримує судна в Азовському морі для досмотру

  • Росія продовжує затримувати судна, що йдуть до портів на Азовському морі.
  • Агентство Moody's поліпшило прогноз для банківської системи України.
  • Депутати запропонували призначити всіх 14 кандидатів у члени ЦВК без відбору.
  • ЄС у черговий раз підтвердив невизнання анексії Криму Росією.

В Україні

  • Глава Верховної Ради Парубій повідомив, що депутати запропонували ввести до складу Центральної виборчої комісії не 13, а всіх 14 членів, яких запропоновано адміністрацією президента, щоб уникнути конфлікту між фракціями. Він також заявив, що не чув про намір Блоку Порошенко вийти із правлячої коаліції.
  • Головний військовий прокурор Матіос заявив, що попередньою причиною вибуху міномета на полігоні у Рівненській області є помилка військовослужбовців, які виконали подвійне заряджання, що спричинило вибух у стволі міномета. Слідчий експеримент призначено на 11 липня.
  • Агентство Moody's поліпшило прогноз розвитку української банківської системи зі "стабільного" на "позитивний" у зв'язку із поліпшенням якості активів банків і підвищенням їх прибутковості.
  • Закон про валютну лібералізацію набуде чинності 7 лютого 2019 р, проте скасування обмежень на валютні операції цілком залежатиме від подальших рішень Нацбанку.
  • Нерезиденти закінчили покупку валюти для виплати дивідендів, а сільгоспвиробники продають валютну виручку для закупівлі пального під збирання врожаю. Це привело до зміцнення гривні на кілька копійок: 26,25 ₴/$ (-0,07 грн), 30,95 ₴/€ (+0,09 грн), 4,18 ₴/10 (+0,01 грн ). Нацбанк також поповнив валютні резерви шляхом купівлі валюти через систему Matching.

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, за попередню добу в результаті бойових дій поранений український військовослужбовець. Окупаційними війська не виконують вимоги "хлібного перемир'я" – локальні зіткнення із застосуванням стрілецької зброї, гранатометів і БМП відбулися на південній ділянці фронту в околицях Маріуполя, перестрілки зафіксовано практично всією протяжністю лінії фронту.

Україна й світ

  • Судна берегової охорони флоту РФ в Азовському морі знову затримали для огляду ще 7 суден під різними прапорами, які йшли до українських портів Бердянськ і Маріуполь. Спікер Прикордонної служби назвав таку перевірку "законною", оскільки, за його словами, ідеться не про затримання, а про огляд суден. Крім того, він підкреслив, що Азовське море є внутрішнім для України та Росії.
  • Міжнародна футбольна федерація (ФІФА) оштрафувала члена хорватської делегації на чемпіонаті світу з футболу, колишнього гравця київського "Динамо" Вукоєвича за "неспортивну поведінку" та позбавила його акредитації на змаганнях за запис разом із футболістом збірної Хорватії Відою відеоролика зі словами "Слава Україні!", Віда отримав від федерації попередження.
  • У підсумковій заяві саміту Україна–ЄС засуджена агресія РФ проти України, порушення територіальної цілісності, а також проведення виборів в окупованому Криму та будівництво мосту через Керченську протоку. Керівництво ЄС заявило про прихильність зобов'язанням про повне невизнання анексії Криму Росією. На брифінгу після закінчення зустрічі президент ЄС Юнкер заявив, що одним із головних умов надання фінансової допомоги від Євросоюзу буде посилення боротьби з корупцією в Україні. Президент Порошенко закликав країни ЄС зупинити будівництво газогону "Північний потік-2". Він також висловив упевненість в отриманні траншу від ЄС вже цієї осені.
  • Воєвода (губернатор) Люблінського воєводства в Польщі назвав провокацією участь президента Порошенка у заходах вшанування пам'яті українців, що загиблі від рук польських військових формувань під час Другої світової війни, оскільки цей візит відбувся у момент траурних заходів під Луцьком за участі польського президента Дуди.

Тренди

  • Глава НАБУ Ситник повідомив про погрози, які висловлює детективам бюро керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький, зокрема, щодо "бурштинової справи", в якій замішано депутати із правлячої коаліції. В останні дні у провладних ЗМІ піднято компанію з відбілювання Холодницького, щодо якого найближчими днями буде прийнято рішення кваліфікаційною комісією прокурорів за результатами прослуховування в його кабінеті.


No comments:

Post a Comment