July 09, 2018

08.07.2018: Порошенко й Дуда вшанували пам'ять жертв польсько-українського конфлікту

Порошенко й Дуда вшанували пам'ять жертв польсько-українського конфлікту
Порошенко й Дуда вшанували пам'ять жертв польсько-українського конфлікту

  • Порошенко й Дуда вшанували пам'ять жертв польсько-українського конфлікту
  • Засідання НАТО за участі Грузії та України все-таки відбудеться.
  • Порошенко звільнив свого помічника Горащенкова – учасника гучного скандалу із тиском на НАЗК.

В Україні

  • Президент Порошенко звільнив свого помічника Горащенкова, який "засвітився" у гучному скандалі із тиском на чиновників Нацагентства з питань протидії корупції з метою фальсифікації перевірок електронних декларацій.
  • Колишня міністр фінансів Яресько заявила, що дефіцит бюджету України перевищує граничні показники, які узгоджені у меморандумі про співпрацю з МВФ, що може послужити підставою для відмови у виділенні фондом чергового траншу кредиту. Крім того, Верховна Рада має вже наступного тижня скасувати положення закону про Антикорупційний суд, проти якого виступила Венеціанська комісія та експерти МВФ, а уряд України – підвищити тарифи на газ для населення. Без кредиту МВФ, за її словами, неможливо зберегти фінансову стабільність України нинішнього та наступного років, коли мають бути здійснені найбільші за всю історію країни виплати із погашення державного та гарантованого державою боргу. Яресько провела 2014 року успішні переговори про реструктуризацію боргу України, відсунувши його виплату на 2018-2021 роки. При цьому умови погашення було значно посилено, і тепер перед владою України стоїть завдання їх виконати й не дати країні скотитися у дефолт.

Війна

  • Минулої доби, за офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій під Горлівкою поранено українського військовослужбовця. Окупаційні війська не дотримують умов "хлібного перемир'я" – обстріляно українські позиції зі стрілецької зброї і гранатометів усією лінією фронту, у тому числі поблизу Маріуполя, на околицях Донецька, Авдіївки, Горлівки, на Світлодарському виступі та у Попаснянському районі Луганської області. Волонтери повідомили про смерть у харківському шпиталі бійця, що був поранений наприкінці червня під Попасною.

Україна й світ

  • Представник України при НАТО Пристайко повідомив, що спільне засідання міністрів НАТО за участі Грузії та України все-таки відбудеться, незважаючи на спроби Угорщини його заблокувати. І хоча меморандуму за підсумками засідання не буде, рішення щодо України та Грузії, за його словами, будуть озвучені Генеральним секретарем Альянсу та включені до підсумкової декларації саміту.
  • Президент Польщі Дуда відвідав Луцьк і взяв участь у заходах, що присвячені 75-річчю "Волинської різанини" – польсько-українського конфлікту, у ході якого загинули поляки. Він закликав українську сторону визнати історичну правду, яка полягає в тому, що під час конфлікту загинули 100 тис. поляків і 5 тис. українців, проте заявив, що "про помсту не може і йтися, є тільки біль втрати". Дуда висловився на підтримку реформ в Україні і наголосив, що Польща із радістю прийме українських туристів і тих громадян, які приїдуть на роботу. Посол Польщі в Україні Пекло висловив надію, що історичний конфлікт між двома країнами вдасться врегулювати, оскільки навіть із Німеччиною вдалося помиритися, незважаючи на величезні жертви геноциду під час Другої світової війни.
    Паралельно із заходами у Луцьку, в аналогічних заходах на території Польщі взяв участь президент Порошенко, який відкрив меморіал у пам'ять українців, які загинули у ході етнічних чисток, які проводили підрозділи Армії Крайової і "селянських батальйонів". Порошенко назвав ганьбою спроби "мірятися пролитою кров'ю". За його словами, події, що відбулися в ході Другої світової війни, вимагають ретельного вивчення. Він закликав польську владу скасувати статті закону про Інститут національної пам'яті, що передбачають кримінальне переслідування за висловлювання української націоналістичної ідеології.

No comments:

Post a Comment