July 06, 2018

05.07.2018: Верховна Рада не спромоглася призначити нових членів ЦВК

Верховна Рада не спромоглася призначити нових членів ЦВК
Верховна Рада не спромоглася призначити нових членів ЦВК

  • Верховна Рада не спромоглася призначити нових членів ЦВК.
  • Нацбанк прорахував варіанти розвитку ситуації за відмови МВФ від видачі кредиту.
  • Справу про повернення "Укртелекому" у держвласність повторно розгляне суд першої інстанції.
  • НАБУ та САП завершили розслідування розкрадання держкоштів у проекті "Стіна".

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про національну безпеку, що був прийнятий Верховною Радою у червні.
  • Верховна Рада так і не змогла призначити новий склад Центральної виборчої комісії через відмову члена правлячої коаліції – партії Народний фронт – підтримати президентський список. У той самий час без участі президентської фракції було прийнято у першому читанні закон про офіційну публікацію в електронному вигляді нормативних актів, що прийняті парламентом. Крім того, за підтримки Народного фронту прийнято закон про зміни до Митного кодексу щодо запровадження "єдиного вікна" на митниці та оптимізації контрольних митних процедур. Депутат Лещенко заявив, що закон прийнято в інтересах члена фракції "Відродження" Хомутинника – власника одного із найбільших агрохолдингів "Кернел".
    Також прийнято закон про принципи корпоративного управління державними банками, зокрема про призначення наглядових рад, 6 із 9 членів яких мають бути незалежними, а 3 інших – включені за квотою президента, парламенту та Кабміну.
  • НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про закінчення розслідування щодо розкрадання бюджетних коштів при реалізації проекту "Стіна" на кордоні з Росією.
  • Верховний суд відправив на повторний розгляд до суду першої інстанції справу про порушення компанією ЄСУ олігарха Ахметова інвестиційних умов приватизації "Укртелекому". Попередні судові рішення передбачали повернення акцій "Укртелекому" у держвласність.
  • На валютних торгах відбулося різке розгойдування курсу гривні щодо долара – до обіду його курс стрімко зростав, і Нацбанк був змушений продавати долари через систему Matching, а після обіду почав так само стрімко падати, що дозволило регулятору викупити частину проданої валюти: 26,43 ₴/$ (-0,01 грн), 30,95 ₴/€ (+0,17 грн), 4,18 ₴/10. На готівковому ринку котирування долара піднялися на 5 коп. НБУ повідомив про зменшення золотовалютних резервів ще на 1,1% – вони знизилися за червень на $162 млн – до рівня менш $18 млрд.

Київ

  • Кабмін затвердив проект залізничної гілки із Києва до аеропорту Бориспіль, яка за планом має бути введена до кінця поточного року. Вартість проекту – майже 600 млн грн.

Війна

  • Минулої доби в результаті бойових дій на Донбасі дістав поранень військовослужбовець. Окупаційні війська не дотримують "хлібного перемир'я" – не припиняються обстріли позицій української армії уздовж усієї лінії фронту зі стрілецької зброї, гранатометів і БМП. Заступник глави місії ОБСЄ Хуг повідомив, що минулого тижня на Донбасі дістали поранень 6 мирних жителів.

Україна й світ

  • Глава представництва при НАТО Пристайко повідомив, що Альянс поки не готовий запросити Україну до програми для особливих партнерів, в якій беруть участь Австралія, Фінляндія, Грузія, Йорданія та Швеція.
  • Російський суд в окупованому Криму засудив українського політв'язня Балуха до 5 років позбавлення волі нібито за побиття начальника СІЗО, де він перебував, на додаток до терміну у 3,5 роки, який йому призначено за "підготовку теракту". Представник України на переговорах у Мінську, заступник голови Верховної Ради Геращенко, повідомила, що українська делегація готова обговорити 11 липня за участі омбудсменів РФ та України питання про обмін 36 російських громадян на українських політв'язнів.
  • Європарламент прийняв рішення про створення нової системи авторизації та інформації про подорожі для поїздок до Шенгенської зони, відповідно до якого всі громадяни з країн із "безвізовим режимом" зобов'язані реєструвати в'їзд через веб-портал. Термін дії реєстрації – 3 роки, вартість – €7, для молоді віком до 18 років і пенсіонерів старше 70 – реєстрація безкоштовна. Запуск системи заплановано на 2021 рік.

Тренди

  • Більшість політичних експертів звернули увагу на те, що один із законів у четвер було прийнято без участі найбільшої президентської фракції – Блоку Порошенка. Для президента та його оточення це дуже тривожний сигнал, разом із результатами рейтингів, які показують, що Порошенко може й не потрапити до другого туру президентських виборів, а партія, хоч і потрапить до парламенту, але зможе створити лише незначну фракцію, можливо найменшу. Це може підштовхнути Порошенка до прийняття рішення про розпуск парламенту за формальною ознакою – відсутність коаліції, однак ті самі рейтинги показують, що його партія може зазнати нищівної поразки на позачергових виборах. Саме тому фракція Народного фронту намагається "качати права", вибиваючи додаткові місця для своїх кандидатів у новому складі Центральної виборчої комісії. Масла у вогонь підлила лідер партії Батьківщина, яка озвучувала варіант зриву президентських і парламентських виборів шляхом введення воєнного стану. Однак і в цьому випадку Верховна Рада може не затвердити рішення Порошенка, і такий варіант неминуче розгойдає політичну ситуацію, тим паче, у період, коли Україна балансує на межі дефолту, а міжнародні донори не поспішають видавати нові кредити. Саме тому Порошенко та його оточення висунули план "економічної лібералізації" – крім уже прийнятого закону про валюту, з'явився законопроект про введення податку на виведений капітал замість податку на прибуток. Президент також пообіцяв не чіпати бізнес і розширити права бізнес-омбудсмена у врегулюванні господарських спорів, а також полегшити механізм банкрутства. Інвесторам запропоновано програму передавання держпідприємств у концесію. У черговий раз прозвучала пропозиція якомога швидше запустити службу фінансових розслідувань замість податкової міліції та інших органів боротьби з економічною злочинністю у силових структурах, причому зробити нову службу аналітичною, а не силовою.
    На думку багатьох експертів, ініціативи президента виглядають порожніми обіцянками, оскільки всі вони могли бути реалізовані протягом 4 попередніх років. Податок ж на виведений капітал дозволить президенту легалізувати кошти, отримані протягом президентського терміну його підприємствами та підконтрольними йому держкомпаніями, у тому числі тіньові, і вивести гроші з України без проблем, використовуючи лазівки в законі про валюту.
  • Видання "Економічна правда" повідомило про підготовку Нацбанком прогнозних сценаріїв, які описують дії за умови падіння курсу гривні в результаті припинення співпраці з МВФ та іншими фінансовими організаціями, а також різкого зниження цін на міжнародних ринках на українську експортну продукцію, зокрема, метал. Найгіршим варіантом буде збіг обох факторів – у цьому випадку курс гривні може обвалитися майже до 41 грн/$ вже до кінця поточного року, а якщо ціни на метал будуть стабільні, то "тільки" до 32 грн/$. За найгіршого варіанту під впливом обох трендів інфляція може сягнути 17,5%, а в разі припинення програми кредитування МВФ – до 13,1%. Бюджетні проблеми та панічні настрої населення призведуть до стрімкої девальвації гривні й збільшення боргового навантаження України.
    Для правлячої партії, президента Порошенка та прем'єр-міністра Гройсмана такий сценарій означає крах політичної кар'єри та навіть можливе фізичне усунення в разі масових заворушень, які спричинять різке падіння рівня життя населення. У цьому випадку суттєво зростає ймовірність відновлення агресії Росії в усіх напрямках – з Криму, з боку Азовського моря, через донбаські "республіки", а також через кордон на сході і півночі країни й навіть через Білорусь. Тому прем'єр-міністр намагається запропонувати МВФ нові "компроміси" в питанні підвищення ціни на газ для населення, що є однією з основних вимог фонду для видачі чергового траншу кредиту. Проте експерти МВФ поки не прийняли жоден із варіантів, що були запропонувані Гройсманом раніше.


No comments:

Post a Comment