July 01, 2018

30.06.2018: “Хлібне перемир’я” на Донбасі розпочалося з обстрілів

“Хлібне перемир’я” на Донбасі розпочалося з обстрілів
“Хлібне перемир’я” на Донбасі розпочалося з обстрілів

  • Чергове “хлібне перемир’я” на Донбасі розпочалося з обстрілів.
  • Газпром подав ще один позов проти Нафтогазу щодо транзитного контракту.

В Україні

  • Країну накрили сильні зливи та шквали, понад 400 населених пунктів залишилися без світла, багато будинків підтоплено, зокрема, у Чернігові затоплено кілька вулиць.

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби в результаті обстрілу поранено українського військовослужбовця. Бойові дії не припиняються у районі траси «Бахмутка» в Луганській області, в околицях Горлівки, Авдіївки, Донецька, а також на приморській ділянці фронту на схід від Маріуполя.
    Очільники самопроголошеної «Донецької народної республіки» заявили, що готові виконувати «хлібне перемир’я», про що домовилися на переговорах у Мінську учасники тристоронньої контактної групи із представниками ОРДЛО. Однак із 0 годин 1 липня українські війська двічі були обстріляні, у тому числі із мінометів.

Україна й світ

  • Держдепартамент США розкритикував дії Європи, зокрема, Німеччини, щодо реалізації проекту газогону «Північний потік-2». Керівництво США також виступає проти будівництва другої гілки газогону «Турецький потік», оскільки це посилить залежність Європи від російських енергоресурсів. Минулого року обсяги поставок газу із Росії до Німеччини досягли рекордного рівня, а частка Газпрому на європейському газовому ринку становила майже 35 %. США пропонують диверсифікувати джерела газу шляхом організації поставок чорноморського газу до Європи із Румунії та будівництва терміналу для прийому скрапленого газу у Хорватії. Крім того, Держдепартамент підтримав проект Трансанатолійського газогону TANAP, яким азербайджанський газ надходить до Європи територією Туреччини.
    Стокгольмський арбітраж ухвалив проміжне рішення за позовом польської газової компанії PGNiG проти Газпрому, яким підтвердив право на перегляд ціни російського газу. Закінчення слухання справи заплановано на осінь.
    Глава Газпрому Міллер оголосив про подання ще одного позову до Стокгольмського арбітражу про розірвання контракту із Нафтогазом. Він заявив, що Україна «має надати аргументи економічної доцільності транзиту своєю територією», а основними умовами переговорів назвав «відновлення балансу в інтересах сторін», у тому числі скасування рішень арбітражу за позовами, що програні Газпромом, а також «конструктивні пропозиції» від України.
  • Лідер «Руху нових сил», колишній грузинський президент Саакашвілі, збирається повернутися до Грузії до президентських виборів, які відбудуться цієї осені. Він стверджує, що президент Порошенко просив грузинську владу посадити його до в’язниці, проте вона не дала згоди на екстрадицію, оскільки боїться Саакашвілі.

No comments:

Post a Comment