June 22, 2018

21.06.2018: Рада прийняла закони про валюту та нацбезпеку й створила Антикорупційний суд


Рада прийняла закони про валюту та нацбезпеку й створила Антикорупційний суд
Рада прийняла закони про валюту та нацбезпеку
й створила Антикорупційний суд
  • Рада прийняла закони про валюту та нацбезпеку й створила Антикорупційний суд.
  • МЕРТ стверджує, що рівень тіньової економіки в Україні знизився до 31%.
  • Депутати правлячої коаліції намагаються протягнути законопроект про позасудове блокування веб-сайтів.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла два важливих закони – про валютне регулювання й нацбезпеку, а також закон про створення Антикорупційного суду, на якому наполягали іноземні фінансові донори.
    Закон про валюту лібералізує валютні операції в Україні за принципом "дозволено все, що не заборонено". Крім того, відмінено валютний контроль більш ніж на 40% угод, скасовано обмеження практично на всі операції резидентів і нерезидентів в іноземній і національній валюті.
  • Міністерство економічного розвитку стверджує, що рівень тіньової економіки в Україні знизився 2017 року до 31%, порівняно із попереднім роком, коли він становив 35%. Однак оцінка співвідношення витрат населення та роздрібного товарообігу вказує на те, що тіньовий обіг становить близько 47%.
  • Кабмін розширив повноваження Нацполіціі із контролю над митницею. Тепер поліцейські мають право цілодобово перебувати у зонах митного контролю та пунктах пропуску "з метою виявлення фактів порушення митних правил". Крім того, поліція отримала доступ до автоматизованої системи митного оформлення.
  • Представник МВФ в Україні Люнгман позитивно оцінив призначення незалежних членів наглядової ради Укрзалізниці.
  • У матеріалах антикорупційного журналістського розслідування Panama Papers виявлено ​​копію російського паспорта мера Одеси Труханова. Українські правоохоронні органи та СБУ ігнорують ці повідомлення, а президент Порошенко висловлює всіляку підтримку одеському меру.
  • Рахункова палата повідомила про недоотримання держбюджетом у І кварталі 2018 року майже 70 млрд грн (22,5% планових надходжень) через нерозміщення держоблігацій зовнішньої позики. Така "дірка" у бюджеті зобов'язує уряд ініціювати внесення змін до закону про держбюджет на поточний рік, однак цього зроблено не було.
  • Необхідність сплати великих сум податків змусила експортерів інтенсивно продавати долар, що привело до зміцнення гривні: 26,31 ₴/$ (-0,17 грн), 30,35 ₴/€ (-0,30 грн), 4,12 ₴/10 (-0,04 грн). За оцінкою учасників торгів, Нацбанку вдалося купити близько $20 млн через систему Matching після кількох днів, коли він змушений був продавати валюту для підтримки курсу.

Київ

  • Столична влада проігнорувала вимоги громадськості та вирішили відкрити замість музею на Поштовій площі, де ведуться розкопки культурного шару, якійсь "публічний простір", посилаючись на інвестиційний договір із забудовником торгово-розважального центру.

Війна

  • За офіційними даними, минулої доби позиції українських військ піддалися артилерійським і мінометним обстрілам на приморській ділянці фронту, перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів відбулися у районі Новотошківському на трасі Т-1303 "Бахмутка" і Станиці Луганській, що визначена як ділянка для розведення військ. Унаслідок обстрілів один український військовослужбовець дістав осколкового поранення.

Україна й світ

  • Розслідування агентства Reuters показало, що Росія розв'язала проблему завантаження портів Криму та збуту сільгосппродукції, що вирощена на півострові, організувавши постачання зерна до Лівану та Сирії. За другу половину 2017 року до Лівану було відвантажено не менше 175 тис. т, а до Сирії – 75 тис. т зерна. Постачання продовольства до Сирії не заборонено. У такий спосіб осійська влада забезпечила збут продукції кримським сільгоспвиробникам, які перебувають під міжнародними санкціями.
  • Американські ЗМІ повідомили про підготовку візиту до Москви радника президента США із нацбезпеки Болтона для організації зустрічі президентів Трампа й Путіна.
  • Румунський Верховний суд засудив лідера правлячої Соціал-демократичної партії Румунії і главу нижньої палати парламенту Драгню до 3,5 років тюремного ув'язнення за зловживання службовим становищем.
  • Президент Порошенко зняв заборону на в'їзд російського омбудсмена Москалькової для можливості відвідування російських громадян, що утримуються в українських в'язницях. Мін'юст України звернувся до ЄСПЛ через відмову російської влади надати можливість доступу української уповноваженої із прав людини Денисової до українських політв'язнів. Адвокат режисера Сенцова повідомив про відмову його підзахисного від припинення голодування.

Тренди

  • Громадськість обурена спробами влади обмежити свободу слова. Депутатам від БПП і Народного фронту Виннику, Тимчук та Чорновіл вдалося із четвертої спроби "протягнути" для голосування законопроект, що дозволяє СБУ блокувати будь-які сайти без рішення суду, причому витрати на блокування ляжуть на провайдерів. Автори закону стверджують, що ці дії спрямовано на протидію загрозам національній безпеці в інформаційній сфері. Деякі експерти й журналісти порівняли законопроект із законом, що був прийнятий 16 січня 2014 року, який викликав масові протести на Майдані та спричинив криваві сутички на вулиці Грушевського.
  • Згідно із дослідженням економічних злочинів і шахрайства компанії PriceWaterhouseCoopers (PwC), основними видами таких злочинів в Україні є хабарництво та корупція, незаконне привласнення майна, шахрайство у сфері закупівель та управління персоналом, а також кіберзлочини. 48% респондентів із бізнесу повідомили, що постраждали від таких злочинів, а кожен третій респондент зіткнувся із шантажем і вимаганням хабарів держструктурами.


No comments:

Post a Comment