June 30, 2018

29.06.2018: Росія назвала Медведчука основним переговірником з обміну ув'язненими

Росія назвала Медведчука основним переговірником з обміну ув'язненими
Росія назвала Медведчука основним переговірником з обміну ув'язненими
  • Російська влада назвала Медведчука основним переговірником з обміну полоненими та ув'язненими.
  • Константинопольський патріархат проведе в Москві переговори з РПЦ щодо української автокефалії.
  • НБУ ввів комісію за видачу монет номіналом 10 і 50 коп.

В Україні

  • Міністр соцполітики Рева заявив, що рішення про підвищення мінімальної заробітної зарплати прийматиметься на початку липня за результатами півріччя, але поки коштів на це немає. Віце-прем'єр-міністр Розенко заявив про підготовку урядом підвищення пенсій насамперед для учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, які мають великий трудовий стаж, але маленьку зарплату. За його словами, підвищення пенсій напряму залежить від надходжень до Пенсійного фонду. Із початку року додаткові надходження становили 3 млрд грн, і Розенко заявив, що розраховує на їх прискорене зростання після підвищення мінімальної заробітної плати.
  • Агентство Standard & Poor's (S&P) підвищило рейтинги України в національній валюті з uaBBB- до uaBBB через перегляд критеріїв оцінювання. Наприкінці квітня S&P підтвердило кредитні рейтинги України в іноземній валюті на рівні B-/B зі стабільним прогнозом.
  • НБУ вводить комісію за видачу монет номіналом 10 коп. – 20% (20 грн за 1000 шт.) і 50 коп. – 7% (35 грн за 1000 шт.). За видачу монет інших номіналів комісія не стягуватиметься.

Війна

  • Минулої доби, за офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій на Донбасі дістали поранень 2 українських військовослужбовців. Інтенсивні бої тривають на трасі Т-1303 "Бахмутка" у Луганській області, а також в околицях Горлівки, на Світлодарському виступі, у населених пунктах на околицях Донецька, на приморській ділянці фронту. Окупанти неодноразово застосовували проти українських військ ствольну артилерію й танки.
  • Ватажок самопроголошеної "Донецької народної республіки" Захарченко заявив, що миротворці ООН "перетворяться на мішені", якщо буде реалізовано сценарій, що запропонований Україною. Він, слідом за російською владою, наполягає, що миротворча місія може бути введена винятково на "лінію розмежування" і тільки для охорони місії ОБСЄ.

Україна й світ

  • Депутат від БПП Ар'єв повідомив, що регламентний комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи під фінансовим тиском Росії прийняв рішення про прискорений розгляд питання щодо її повернення до роботи Асамблеї. Голосування із цього питання відбудеться у жовтні на сесії ПАРЄ. Росія є одним із найбільших донорів ПАРЄ та Ради Європи, тому керівництво цих організацій намагається зберегти фінансові вливання, навіть шляхом відмови від основних принципів міжнародного права. Ар'єв заявив, що Україна може вийти з Асамблеї у разі повернення туди Росії.
  • Уповноважена із прав людини Денисова повідомила, що російська влада етапувала українського політв'язня Клиха до психіатричної лікарні після оголошеного ним голодування. Наразі зв'язку з ним немає. Денисова заявила, що ще одного політв'язня, Сенцова, можуть годувати примусово сумішшю невідомих речовин. Вона повідомила, що російська влада намагається змусити Сенцова до переходу у російське громадянство. Денисова звернулася до адміністрації президента РФ через невиконання домовленостей президентів Порошенка та Путіна про доступ до політв'язнів. За словами Денисової, Україна готова до обміну 23 українських політв'язнів на 23 російських громадян, які відбувають покарання в українських в'язницях, через процедуру екстрадиції.
    Прес-секретар президента РФ Пєсков визнав "певні труднощі" із відвідуванням українських політв'язнів Денисовою, але підкреслив, що питаннями їх звільнення "вельми успішно" займається група українського політика Медведчука.
  • Російська влада вирішила побудувати в Криму залізницю від Керчі до Сімферополя. Проект оцінюється в 35 млрд руб. Наразі залізничне сполучення із Керчі до Сімферополя та Севастополя здійснюється через Джанкой.
  • 9 липня делегація Константинопольського патріархату прибуде до Москви для переговорів про надання автокефалії Українській православній церкві. Представник Російської православної церкви побоюється, що за створенням єдиної помісної української церкви піде приєднання до неї УГКЦ, і "церква буде вже не православною, а католицькою".
  • Президент Франції Макрон прагне, щоб Україна та Росія знайшли спосіб виконання мінських домовленостей для мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Він у черговий раз підкреслив, що ЄС не має агресивних намірів щодо Росії.
    Італія запропонувала скасувати заборону на кредитування Росії Європейським банком реконструкції та розвитку, що введена 2014 року після окупації Криму й вторгнення на Донбас.
    Згідно із заявою прес-секретаря міністерства економіки Німеччини, влада США запевнила, що нові санкції не торкнуться проекту російського газогону Північний потік-2.

No comments:

Post a Comment