June 16, 2018

15.06.2018: Тимошенко представила свою передвиборчу програму

Тимошенко представила свою передвиборчу програму
Тимошенко представила свою передвиборчу програму

  • Тимошенко представила свою передвиборчу програму.
  • Американський суд відправив під арешт Манфорта, політтехнолога Януковича.
  • Першим заступником голови НБУ призначено одіозну чиновницю Рожкову.

В Україні

  • У Верховній Раді зареєстровано два законопроекти про легалізацію старих автомобілів на іноземних номерах, що передбачають суттєве зниження мит за їх держреєстрації. Таким чином влада сподівається залучити до бюджету чималі суми та знизити гостроту проблеми з аваріями за участі автомобілів на т.зв. "евробляхах".
  • Віце-прем'єр-міністр Розенко повідомив про підготовку урядом підвищення мінімальної зарплати до 4200 грн, незважаючи на негативне ставлення експертів МВФ, які вважають, що таке підвищення, разом із супутньою зміною тарифної сітки, розбалансує держбюджет. Колишній міністр фінансів Данилюк раніше неодноразово заявляв про відсутність передумов підвищення мінімальної зарплати.
  • Міністр соцполітики Рева оголосив, що уряд "інтенсивно працює" над впровадженням повної монетизації субсидій із 1 січня 2019 р.
  • Український клуб аграрного бізнесу повідомив про зростання 2017 року кількості агрохолдингів, що обробляють понад 10 тис. га землі, із 80 до 93, а їх сумарного земельного банку – з 5,6 до 5,9 млн га за останні п'ять років. Агрохолдинги в Україні працюють за схемою оренди паїв власників землі, яким виплачують мінімальну винагороду.
  • Нацбанк скасував реєстрацію міжнародної платіжної системи TYME, яка, за твердженням СБУ, здійснювала грошові перекази із застосуванням забороненої в Україні російської платіжної системи.
  • Старобільський суд Луганської області подовжив ще на 2 місяці арешт колишнього лідера парламентської фракції Партії регіонів Єфремова, якого звинувачують у сприянні тероризму та посяганні на територіальну цілісність і суверенітет України.
  • За повідомленням прес-служби Нацполіціі Рівненській області, у ході зіткнень за участі незаконних копачів бурштину постраждали 8 поліцейських.
  • Як і прогнозували експерти, рада НБУ затвердила першим заступником глави регулятора одіозну чиновницю Рожкову, проти якої правоохоронцями відкрито кілька кримінальних проваджень за фактами корупції і незаконного збагачення. Разом із Рожковою заступником глави НБУ призначено колишнього заступника голови правління дочірнього російського державного банку ВТБ, який перебуває під міжнародними та українськими санкціями.
  • Гривня втрачає по 10 коп. третій день поспіль щодо долара: 26,31 ₴/$ (+0,10 грн), 30,52 ₴/€ (-0,24 грн), 4,20 ₴/10 (-0,01 грн). Учасники ринку зазначають істотне перевищення попиту на валюту над пропозицією, особливо з боку імпортерів енергоносіїв, які швидко дорожчають на міжнародних ринках. На думку банкірів, Нацбанк продавав валюту через систему Matching, проте оцінити проданий обсяг вони не змогли.

Київ

  • Мер Києва Кличко повідомив, що комунальне підприємство "Київтеплоенерго" подало в суд на Нафтогаз за відмову газового монополіста укладати договір на постачання газу для гарячого водопостачання та опалення. Нафтогаз мотивує свої дії тим, що "Київтеплоенерго" є правонаступником компанії Київенерго олігарха Ахметова, і до початку постачання газу зобов'язана погасити всі накопичені нею раніше борги. У столиці понад 3 тис. будинків відключено від гарячого водопостачання через зупинку ТЕЦ.

Війна

  • Згідно з офіційними даними штабу операції об'єднаних сил, за попередню добу окупаційні війська більше 30 разів порушували режим припинення вогню, у тому числі, у районі Станиці Луганської, що визначена тристоронньої контактною групою в Мінську як район розведення сил. Зіткнення із застосуванням важкої артилерії і мінометів відбулися у районі Новотошківського на трасі "Бахмутка", а також в околицях Донецька, Авдіївки, на Світлодарському виступі та на приморській ділянці фронту поблизу Маріуполя. Втрат серед українських військовослужбовців немає. Місія ОБСЄ повідомила про обстріл її безпілотника із ПЗРК на окупованій території у районі населеного пункту Бетманове (Червоний партизан) на трасі Донецьк-Горлівка.

Україна й світ

  • Американський суд відправив під арешт політтехнолога Манафорта, який керував передвиборчою кампанією президента Трампа та був "головним диригентом" кампаній колишнього українського президента Януковича, Партії регіонів та "Опозиційного блоку". Президент Трамп назвав рішення суду "несправедливим".
  • Видання Deutsche Welle опублікувало матеріал, що свідчить про оплату Партією регіонів лобістських послуг європейських політиків, у тому числі за поширення звіту, що пояснює законність вироку лідеру партії "Батьківщина" Тимошенко.
  • Президент Порошенко провів зустріч із послами країн "великої сімки", на якій просив консолідувати зусилля зі звільнення українських політв'язнів, що незаконно утримуються в Росії та окупованому Криму. Керівництво російської колонії, в якій утримується український політв'язень Сенцов, без пояснення причин відмовило українському омбудсмену Денисовій у зустрічі з ним, незважаючи на нібито існуючу домовленість президентів Путіна та Порошенка про взаємний доступ до ув'язнених уповноважених із прав людини обох країн.

Тренди

  • Передвиборча президентська кампанія розпочалася задовго до її офіційного оголошення. Партія Батьківщина провела в Києві з'їзд, на якому виступила її лідер Тимошенко із презентацією "нового курсу". Батьківщина й Тимошенко є лідерами парламентського та президентського рейтингів, усією країною розташована зовнішня реклама, в інтернеті масово крутяться агітаційні ролики. Деякі експерти зазначили непослідовність представленої нею програми, яка щедро присмачена новими термінами. Тимошенко запропонувала перейти до "прямої демократії" і парламентської форми правління, а також докорінно реформувати суддівську систему. Однак серед названих пріоритетів є відверто антиринкові – у тому числі подовження мораторію на продаж землі сільгосппризначення, хоча, на думку багатьох експертів, мораторій є гарантією того, що землі не буде скуплено за безцінь найбільшими агрохолдингами, у тому числі тими, що належать бізнес-партнерам чинного президента.

No comments:

Post a Comment