June 14, 2018

13.06.2018: Кабмін дозволив використання гаджетів як реєстраторів РКО

Кабмін дозволив використання гаджетів як реєстраторів РКО
Кабмін дозволив використання гаджетів як реєстраторів РКО

  • Кабмін дозволив використання гаджетів як реєстраторів РКО.
  • Нацбанк подовжив на півроку норму про обов'язковий продаж 50% валютної виручки.
  • Сурков залишається помічником Путіна.
  • Європарламент схвалив виділення Україні макрофінансової допомоги на €1 млрд.

В Україні

  • Президент Порошенко ввів у дію секретне рішення РНБО від 2 травня про проведення випробувань озброєнь і військової техніки.
  • Кабмін прийняв рішення про дозвіл використання різних електронних пристроїв (смартфонів, планшетів) як фіскальних реєстраторів касових операцій. За твердженням чиновників, це дозволить охопити фіскальним обліком практично всіх підприємців, що здійснюють роздрібну торгівлю.
  • Уряд створив Раду з питань торгівлі та сталого розвитку за пропозицією Міністерства економічного розвитку.
  • Апеляційний суд Києва засудив "титушку" Крисина до 5 років позбавлення волі за вбивство журналіста Веремія під час подій на Майдані узимку 2014 року.
  • Суд визнав незаконною постанову Кабміну від 2016 року про зниження норм споживання газу індивідуальними домогосподарствами, які не мають газових лічильників.
  • НАБУ повідомило про проведення розслідування про незаконне збагачення щодо заступника керівника Адміністрації президента Філатова.
  • Нацбанк повідомив про збільшення в травні притоку коштів підприємств на депозитні рахунки – вклади становили майже 259 млрд грн і $5,1 млрд. У той самий час залишок коштів на депозитних вкладів населення незначно скоротився до 248 млрд грн і $8,5 млрд, відповідно.
  • Нацбанк подовжив вимоги про обов'язковий продаж 50% валютної виручки ще на 6 місяців, до 13 грудня 2018 г. Зростання ліквідності у банківській системі таки спричинило зниження курсу національної валюти: 26,12 ₴/$ (+0,04 грн) , 30,73 ₴/€ (-0,02 грн), 4,14 ₴/10 (-0,05 грн).

Війна

  • Штаб операції об'єднаних сил у ранковому зведенні констатував багаторазове порушення окупантами режиму припинення вогню, у тому числі із застосуванням важкої артилерії та мінометів у Попаснянському районі Луганської – у Новоолександрівці, Новозванівці та у Новотошківському на трасі Т-1303 "Бахмутка". Із мінометів обстріляно українські позиції в Авдіївці, Новотроїцькому та на приморській ділянці фронту. За офіційними даними, за минулу добу поранень зазнали 4 українських військовослужбовців.
  • Агентство BlackSeaNews повідомило, що в Азовському морі російські військові судна продовжують незаконні зупинки та перевірки українських та іноземних суден, які прямують до портів Маріуполь і Бердянськ, що, згідно із Законом України про оборону, є актом прямої агресії. Українська влада та ЗМІ жодним чином не реагують на те, що відбувається.
  • Оліфер, прес-секретар українського представника Кучми на переговорах в Мінську, повідомила, що російська делегація не погодилася на жодну з українських пропозицій щодо виконання вимог безпеки на Донбасі, у тому числі про відведення військ і важких озброєнь "бойовиків" із районів інтенсивних бойових дій. У районах розведення військ, що раніше були визначені рішенням тристоронньої контактної групи, – у Золотому й Петровському, окупаційні війська будують і зміцнюють вогневі позиції та проводять мінування території. Для розведення військ у Станиці Луганській, за твердженням Оліфер, потрібне дотримання повного "режиму тиші" протягом 7 діб. Оліфер підтвердила готовність України до проведення обміну українських політв'язнів, а також полонених і заручників, утримуваних "республіками", на російських військових і громадян, які звинувачені в терористичній і підривної діяльності.
  • Президент Порошенко підписав указ про звільнення керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівського та нагородив його орденом Ярослава Мудрого V ступеня. Донецькі активісти стверджують, що Жебрівський звернув майже все спілкування із патріотично налаштованим населенням і поставив на керівні посади одіозних діячів Партії регіонів.

Україна й світ

  • Експерти МВФ ще не надали висновок про виконання вимог зі створення Антикорупційного суду українською владою. НАБУ вважає, що прийнята редакція закону дозволить уникнути відповідальності вищим чиновникам, щодо яких вже завершено розслідування фактів корупції, оскільки апеляційні скарги на вироки судів першої інстанції розглядатимуться не новим судом, а апеляційними судами загальної юрисдикції. Цю саму норму вимагають виправити представники правозахисних організацій Transparency International та Центру протидії корупції. У той самий час профільний парламентський комітет наполягає на тому, що норма про розгляд апеляційних скарг із антикорупційних справ повністю відповідає рекомендаціям Венеціанської комісії. Експерти комісії заявили, що не мають до скандальної поправки жодного стосунку.
  • Заступник міністра закордонних справ Зеркаль заявила, що на переговорах "нормандської четвірки" консенсусу щодо введення миротворчих сил на Донбас досягти не вдалося через позицію Росії. Вона також визнала відставання від Грузії за всіма напрямками євроатлантичної інтеграції. Зеркаль, слідом за віце-прем'єр-міністром Климпуш-Цинцадзе, підтвердила, що Угорщина продовжує блокувати проведення засідання комісії "Україна-НАТО" та закликала США чинити тиск на Угорщину для якнайшвидшого вирішення питання.
  • Президент РФ Путін знову призначив своїм радником Суркова, що є неофіційним "куратором" донбаських "республік" і вів переговори про врегулювання у регіоні зі спецпредставником Держдепартаменту США Волкером. На думку експертів, це призначення підтверджує, що Путін не має наміру нічого змінювати в політиці щодо війни на Донбасі.
  • Європарламент проголосував за надання макрофінансової допомоги (кредиту) Україні в обсязі €1 млрд. Кредит буде надано на 15 років практично із нульовою відсотковою ставкою, проте його сума набагато менша від оголошеної президентом Порошенком на початку року. Українські чиновники планували отримати щонайменше  € 1,8 млрд, однак у ході узгоджень сума зменшилася майже вдвічі. Головною умовою надання ЄС назвав відновлення співпраці з МВФ і проведення реальних антикорупційних реформ, у тому числі, автоматизації перевірки електронних декларацій чиновників. На відміну від попередніх програм, для отримання навіть першого траншу Україна має виконати більшість озвучених вимог, хоча зі списку прибрано відмову від мораторію на експорт лісу-кругляка.
  • За результатами переговорів президентів Порошенка та Путіна уповноважена Верховної Ради із прав людини Денисова виїхала до РФ для проведення зустрічей з українськими політв'язнями. Наступного тижня до України збирається приїхати російський омбудсмен Москалькова, щоб зустрітися із журналістом Вишинським, керівником незареєстрованої інформагенції "РИА Новости-Україна", якого прокуратура звинуватила у держзраді.

No comments:

Post a Comment