June 08, 2018

07.06.2018: Рада прийняла закон про Антикорупційний суд

Рада прийняла закон про Антикорупційний суд
Рада прийняла закон про Антикорупційний суд

  • Рада прийняла закон про Антикорупційний суд.
  • Призначено аудитора НАБУ за квотою парламенту.
  • Гройсману вдалося звільнити міністра фінансів Данилюка.
  • Путін попередив українську владу про "загрозу державності" у разі військових дій на Донбасі під час проведення чемпіонату світу з футболу.

В Україні

  • Після виступу президента Порошенка депутати Верховної Ради прийняли закон про Антикорупційний суд, з урахуванням поправок, що надають незалежній громадській раді право вето на призначення суддів. Саме цього домагалися міжнародні партнери України, однак питання про застосування цього закону та можливості проведення судових процесів у справах, що вже направлено до суду, залишилося відкритим. Більшість норм не конкретизовано та вимагають подальших роз'яснень. Держдепартамент США привітав ухвалення закону, однак очікує його оцінки експертами МВФ, думку яких він готовий повністю підтримати.
    На думку деяких експертів, прийняття закону не є достатнім для отримання траншу кредиту від МВФ.
    За поданням прем'єр-міністра Гройсмана звільнено міністра фінансів Данилюка, який заявив, що його звільнення пов'язане із "винесенням сміття із хати". Виконувати обов'язки міністра буде його перший заступник Маркарова. У прощальній промові перед депутатами Данилюк жорстко розкритикував їхню діяльність, а також дії глави уряду. Він заявив, що співпраця із міжнародними фінансовими організаціями є єдиною альтернативою російському впливу. Крім того, він вважає державні органи України слабкими, заангажованими та корумпованими, і впевнений, що його відставка не розв'яже цих проблем. Відставка Данилюка поставила під загрозу фінансування медичної реформи, оскільки гроші на неї було закладено, виходячи з отримання кредитів від МВФ та інших міжнародних фінансових організацій.
    Депутати обрали аудитором НАБУ за парламентською квотою 81-річного Василенка, колишнього суддю Міжнародного суду у Гаазі.
    Для прийняття рішення про заборону телетрансляції матчів чемпіонату світу з футболу, який проходитиме у Росії, Верховній Раді не вистачило голосів.
    Регламентний комітет парламенту відмовився підтримати внесене генпрокурором Луценком подання про зняття недоторканності й притягнення до відповідальності депутата групи "Воля народу" Пономарьова.
  • Конституційний суд визнав законним законопроект про негайне скасування недоторканності депутатів. На розгляді Конституційного суду перебуває також законопроект про скасування недоторканності із 1 січня 2020 р., тобто після закінчення терміну повноважень нинішніх депутатів.
  • Торги на міжбанківській біржі пройшли відносно спокійно, незважаючи на тривожні очікування щодо можливого неприйняття закону про Антикорупційний суд: 26,17 ₴/$ (+0,01 грн), 30,98 ₴/€ (+0,20 грн), 4,23 ₴/10 (+0,01 грн). Обсяг торгів був мінімальним за кілька останніх місяців – усього $ 264 млн, порівняно зі звичайним, – $400 млн і більше.

Війна

  • На Донбасі українські війська знову зазнали втрат – унаслідок обстрілів поранено 4 військовослужбовців. 2 бійців пропали безвісти під час зіткнення 6 червня. Штаб операції об'єднаних сил повідомив, що окупанти здійснили провокацію – обстріляли із мінометів автобус із місцевими жителями в населеному пункті Голубівське на окупованій території, постраждали кілька людей. Бої тривають в околицях Донецька та Горлівки, на приморській ділянці фронту – у Водяному та Лебединському. Поблизу траси Т-1303 "Бахмутка" у Кримському, Новотошківському в Попаснянському районі українські війська були обстріляні із мінометів і танків.

Україна й світ

  • Президент РФ Путін під час "прямої лінії" із громадянами країни заявив, що ядерний паритет є фактором стримування проти третьої світової війни. Він також попередив українську владу про неприпустимість "провокацій на Донбасі" у період проведення матчів чемпіонату світу з футболу та підтвердив, що Росія продовжуватиме підтримку донбаських "республік". Путін заявив, що наступ на Донбасі матиме "тяжкі наслідки для української державності", і він має намір "дотримувати мінських домовленостей для розв'язання кризи на Україні". За словами російського президента, "виборці з цих територій" владі не потрібні, він пов'язав загострення на Донбасі із "передвиборною лихоманкою" в Україні. Крім того, Путін пообіцяв спростити видачу російських паспортів співвітчизникам" – біженцям із Донбасу. Він повідомив, що про видачу українського політв'язня Сенцова, який засуджений судом в окупованому Криму до 20 років колонії суворого режиму, "поки не думали", а арешт керівника незареєстрованої інформагентства "РИА-Новости Україна" Вишинського пов'язав з його журналістською діяльністю.

Тренди

  • Згідно із соціологічним дослідженням служби "Соціс", рейтинг кандидатів у президенти не перевищує 9%. Служба поставила на друге місце чинного президента Порошенка з 7,9%. на 1% більше – у лідера "Батьківщини" Тимошенко. На третьому місці – лідер партії "Громадянська позиція" Гриценко, на четвертому – співак Вакарчук, який уже заявив, що не балотуватиметься. За даними служби, 14% респондентів заявили, що голосуватимуть за "іншого кандидата", а ще 14 – не підуть на вибори.

No comments:

Post a Comment