June 02, 2018

01.06.2018: МВФ заступився за Данилюка

МВФ заступився за Данилюка
МВФ заступився за Данилюка

  • МВФ різко відреагував на спроби Гройсмана обмежити повноваження міністра фінансів.
  • Южаніна запропонувала знизити ціну реєстрації автомобілів на "евробляхах".
  • Укрспирт заявив про спроби довести його до банкрутства.
  • Росія проводить в Азовському морі незаконні затримання українських суден.

В Україні

  • Глава парламентського комітету із податкової і митної політики Южаніна запропонувала змінити ставки розмитнення автомобілів на іноземних номерах ( "еробляхах"), що нібито може "захистити країну від екологічного збитку, що завдається старими автомобілями".
  • Одне з найбільших держпідприємств "Укрспирт", яке уряд готує до приватизації, повідомило про спробу доведення його до банкрутства діями Державної виконавчої служби. На рахунки підприємства накладено арешт за рішенням суду від 2014 року, яке було згодом скасовано. Однак фіскальна служба наполягає на погашенні неврегульованої заборгованості та штрафів у розмірі 187 млн ​​грн. Чистий прибуток підприємства за минулий рік становив 12 млн грн.
  • Мінфін запропонував значно спростити використання електронних реєстраторів касових операцій, допустивши застосування як реєстраторів ноутбуків, мобільних телефонів і планшетів. Такі заходи спрямовано на стимулювання використання підприємцями РКО.
  • Укрзалізниця підвищила ціни на залізничні квитки із 1 червня ще на 6% у зв'язку із настанням літнього сезону.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про завершення розслідування щодо мера Одеси Труханова та чиновників міськради, яких підозрюють у розкраданні коштів міського бюджету та незаконному заволодінні землею й будівлями заводу "Краян". САП залишає поза увагою інформацію про наявність у Труханова російського громадянства та участь в офшорних схемах. У заходах за участі Труханова засвітилася дружина президента Порошенка.
  • Керівник незареєстрованої інформагенції "РИА-Новости Україна" Вишинський, якого звинувачують у зраді, оголосив про намір відмовитися від українського громадянства та звернувся до президента РФ Путіна по захист.
  • Казначейська служба повідомила про перевищення бюджетних надходжень у травні на 3,2%, порівняно із планом. Це на 46% більше, ніж зібрано минулого року, і пов'язано із перерахуванням Нацбанком у травні прибутку в сумі 17 млрд грн (2017 р. – 5 млрд грн).
  • Перший день місяця не приніс серйозних змін на валютному ринку: 26,11 ₴/$ (-0,01 грн), 30,46 ₴/€ (-0,09 грн), 4,19 ₴/10 (-0,01 грн). За оцінками учасників торгів, Нацбанку вдалося купити трохи більше $10 млн через систему Matching.

Війна

  • На Донбасі зберігається напружена обстановка. 2 червня рано вранці зі стрілецької зброї обстріляно КПВВ "Майорськ". Протягом минулої доби штаб операції об'єднаних сил зафіксував 33 випадки порушення режиму припинення вогню, одного військовослужбовця поранено. На приморській ділянці фронту – у Павлополі, Чермалику, Широкиному – окупанти обстріляли позиції українських військ із важкої артилерії і мінометів. Зіткнення відбулися також в околицях Донецька, Авдіївки, на Світлодарській дузі та у Новотошківському на трасі Т-1303 "Бахмутка". Міністерство у справах окупованих територій повідомило про обстріл окупантами зі стрілецької зброї селища Південне (Чигирі) на околиці Горлівки. За попередніми даними, втрат серед мирного населення немає.

Україна й світ

  • Палата представників парламенту Нідерландів підтримала рішення керівництва Австралії і Нідерландів про визнання Росії відповідальною за знищення пасажирського авіалайнера рейсу МН17, що був збитий ракетою російського ЗРК "Бук" у небі над Донбасом 17 липня 2014 р. Водночас міністр транспорту Малайзії заявив, що не вбачає переконливих доказів провини Росії у теракті.
  • Генпрокурор Луценко та глава СБУ Грицак провели зустріч із послами країн "великої сімки", на якій відзвітували про результати спецоперації за участі російського журналіста Бабченка. Уряд Німеччини вимагає від української влади пояснень щодо цієї події. Представник уряду Зайберт заявив, що в разі недоведеності звинувачень ітиметься про серйозний замах на свободу преси. Інсценування замаху також розкритикували глава МЗС Бельгії Рейндерс і Литви Лінкявічюс.
  • ЗМІ повідомили, що український політв'язень Балух, який оголосив безстрокове голодування у СІЗО Сімферополя в окупованому Криму, перебуває у важкому стані. Балуха звинувачують у зберіганні боєприпасів і підготовці теракту, але правозахисники стверджують, що репресії проти нього почалися після відмови зняти зі свого будинку український прапор.
  • Видання BlackSeaNews повідомило про проведення українськими прикордонними військами навчань в Азовському морі із супроводу суден. За твердженням журналістів видання, Росія, яка проводить повномасштабні навчання в акваторії Азовського моря, незаконно затримує українські судна та застосовує засоби радіоелектронної боротьби для глушіння сигналу їх автоматичних системи трекінгу (АІС).
  • Нафтогаз надіслав Газпрому пропозиції щодо нових умов транзиту газу ГТС України на 2020-2028 рр., що передбачають значне підвищення ставок транзиту.

Тренди

  • Міністр фінансів Данилюк направив листи депутатам із проханням "відкласти в сторону всі політичні суперечки та прийняти рішення історичної важливості" – закон про Антикорупційний суд. Він нагадав, що бюджет 2018 року  ґрунтувався на одержанні Україною від МВФ траншів кредиту та успішному продовженні програми співпраці. Данилюк пригрозив, що якщо закон не буде проголосовано в узгодженій із міжнародними партнерами редакції, на країну чекають серйозні фінансові й політичні наслідки. Крім того, потрібно буде скоротити в 2018 році видатки бюджету на $4 млрд, які Україна має виплатити в рахунок погашення відсотків і тіла боргу. Уряд буде змушений витрачати золотовалютні резерви, що призведе до девальвації гривні та стрибка інфляції. Такий сценарій, за словами Данилюка, є загрозою для національної безпеки та відкине країну на роки назад.
    За Данилюка заступився глава місії МВФ Ван Руден. Він попередив у листі українському уряду про відмову фонду від продовження фінансування в разі порушення Кабміном прийнятих на себе зобов'язань. Ідеться про рішення щодо обмеження повноважень Міністерства фінансів.

No comments:

Post a Comment