May 31, 2018

30.05.2018^ Убивство Бабченка виявилося інсценуванням

Убивство Бабченка виявилося інсценуванням
Убивство Бабченка виявилося інсценуванням

  • Убивство Бабченка виявилося інсценуванням.
  • Порошенко призначив 5 нових членів НКРЕКП.
  • Уряд заморозив ціну газу для населення ще на 2 місяці.

В Україні

  • Глава СБУ Грицак і генпрокурор Луценко провели прес-конференцію, на якій оголосили, що російський журналіст Бабченко, якого нібито вбито напередодні, живий, а вбивство було інсценуванням. Журналістські та правозахисні організації вважають дії спецслужб "непрозорими" та вимагають пояснити "надзвичайні заходи". Експерт Центру Байдена Карпентер заявив, що така спецоперація може коштувати довіри до СБУ та інших спецслужб. Крім того, за словами Карпентера та представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дезіре, під сумнів поставлено довіру до державних і західними джерел інформації. Президент Порошенко заявив, що знав про цю операцію, на відміну від чиновників його адміністрації, і нагородив офіцерів СБУ за її проведення.
  • Президент Порошенко звільнив главу НКРЕКП Вовка та призначив 5 нових членів комісії, що пройшли конкурсний відбір. Серед нових членів – чиновниця компанії ДТЕК, що належить олігарху Ахметову. Деякі експерти вважають, що новий склад комісії буде лояльний до президента, а Вовк залишиться "радником" нового голови.
  • Уряд вирішив не піднімати ціну на газ для населення ще два місяці – до кінця липня 2018 р. подовжено дію спеціальних зобов'язань із продажу газу населенню та підприємствам теплокомуненерго за "пільговою" ціною.
  • Кабмін затвердив Національну транспортну стратегію до 2030 року, що розроблена Міністерством інфраструктури у співпраці з європейськими експертами.
  • Нафтогаз оголосив про початок закупівлі газу у приватних українських компаній.
  • Курс гривні на міжбанківській біржі знизився незначно, незважаючи на отримання експортерами великих сум відшкодування ПДВ: 26.14 ₴/$ (+0,04 грн), 30.40 ₴/€ (+0,24 грн), 4.18 ₴/10 (+0,01 грн).

Війна

  • За офіційними даними штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій на Донбасі поранень дістали 2 військовослужбовців. Зіткнення із застосуванням важкої артилерії і мінометів не припиняються на приморській ділянці фронту, у районі контрольних пунктів пропуску на окуповану територію Новотроїцьке і Майорськ, а також в околицях Донецька, Авдіївки та вздовж траси Т-1303 "Бахмутка" у Луганській області. Місія ОБСЄ повідомила про обстріл із мінометів патруля в населеному пункті, що розташований на окупованій території далеко від лінії фронту.

Україна й світ

  • 29 травня в Парижі було підписано міжурядову угоду про закупівлю Україною в лізинг 55 вертольотів у компанії Airbus Helicopters на суму €555 млн. Міністерство економіки та фінансів Франції оголосило про готовність надати гарантії і займ для здійснення угоди. Український уряд має намір передати вертольоти для використання Держслужбою з надзвичайних ситуацій, Держприкордонслужбою, Нацгвардією та Нацполіцією.
  • ОБСЄ повідомило про підписання "історичного протоколу про врегулювання конфлікту в Придністров'ї", який може стати основою для розв'язання проблем зі свободою пересування, телекомунікацій, кримінальної підслідністю. Чиновники організації не повідомили, чи передбачає протокол виведення російських військ із цієї території.

Тренди

  • Міністерства регіонального розвитку та соцполітики не встигають підготувати необхідну нормативну базу для введення закону про житлово-комунальні послуги, за яким вводиться сплата пені за несвоєчасну оплату послуг, а також монетизація субсидій населенню. Закон мав набути чинності 10 червня. На думку експертів, депутати проголосують за відстрочування введення закону, оскільки можуть виникнути складності із застосуванням його норм, у тому числі щодо укладення договорів з експлуатаційними організаціями. В іншому випадку, відповідно до закону, обслуговування будинків може бути припинено.

No comments:

Post a Comment