May 30, 2018

29.05.2018: У Києві пострілами у спину вбито відомого журналіста Бабченка

У Києві пострілами у спину вбито відомого журналіста Бабченка
У Києві пострілами у спину вбито відомого журналіста Бабченка

  • У Києві пострілами у спину вбито відомого журналіста Бабченка.
  • Керівництво Нафтогазу отримало величезну премію за виграш справи проти Газпрому.

В Україні

  • У Києві скоєно чергове резонансне вбивство – трьома пострілами у спину вбито відомого журналіста Бабченка, громадянина Росії, що жив в Україні з 2017 року та працював ведучим на телеканалі ATR. Поліція озвучила очевидні версії убивства – професійна діяльність Бабченка та його громадянська позиція. СБУ пообіцяла прокоментувати хід розслідування пізніше. В ОБСЄ закликали негайно розслідувати вбивство, до заклику приєдналися всі журналістські організації. МЗС РФ підкреслив, що вбивство – демонстрація зростання насильства щодо співробітників ЗМІ, при цьому українські правоохоронні органи так і не довели до кінця розслідування попередніх подібних убивств. Слідчий комітет РФ порушив за фактом вбивства Бабченка власне кримінальне провадження.
  • У соцмережах зростає обурення рішенням наглядової ради Нафтогазу про виплату керівництву газового монополіста найбільшої премії у $45,6 млн за виграш судового процесу у Стокгольмському арбітражі проти Газпрому. $20 млн премії уже виплачено, незважаючи на те, що від Газпрому нічого не отримано жодних коштів , а сама російська компанія подала скаргу до апеляційного суду Гааги про перегляд рішення арбітражу.
  • За даними Держфіскальной служби, 90% суми, яку заборгували контрагенти компанії "Укрнафта" – безнадійна заборгованість збанкрутілих підприємств.
  • Кабмін дозволив місцевій владі розміщувати вільні кошти місцевих бюджетів не тільки на депозитних рахунках держбанків, але й купувати ОВДП. Це може призвести до різкого зниження фінансування місцевих програм, оскільки у керівництва регіонів і населених пунктів виникає спокуса отримати додаткові кошти – відсотковий дохід від облігацій замість цільового використання на розвиток інфраструктури та збільшення виплат працівникам бюджетної сфери.
  • Експерти МВФ оцінили дефіцит фінансування (кредитування) міжнародними партнерами держбюджету України в $4,5 млрд щорічно у 2018 і 2019 рр.
  • Масові виплати відшкодування ПДВ експортерам різко скоротили продаж ними валюти на міжбанківський ринок. Довгі вихідні в Україні та США зіграли проти євро – він подешевшав, оскільки у понеділок біржі в Європі працювали. Ситуацію із доларом врятували вболівальники, що приїхали на матч Ліги чемпіонів з футболу – вони продали близько $20 млн, що в умовах незначного обсягу торгів дозволило гривні навіть трохи зміцнитися: 26.10 ₴/$ (-0,05 грн), 30.17 ₴/€ (-0,36 грн), 4.17 ₴/10 (-0,07 грн). За оцінками банкірів, Нацбанку вдалося купити через систему Matching близько $5-7 млн.

Війна

  • На Донбасі не припиняються бої із застосуванням важких озброєнь у Мар'їнці, Авдіївці, передмістях Горлівки, в Широкиному, а також в Новотошківському на трасі Т-1303 "Бахмутка". За офіційними даними, поранено 4 українських військовослужбовців. Спостерігачі ОБСЄ зафіксували із початку року понад 100 тис. порушень режиму припинення вогню, унаслідок бойових дій та обстрілів загинуло щонайменше 107 мирних жителів.
  • Головний військовий прокурор Матіос заявив, що з 2014 року військовослужбовцями скоєно понад 27 тис. злочинів, із них понад 20 тис. – самовільне залишення служби та дезертирство. Під судом і слідством перебувають понад 43 тис. військових. Матіос підкреслив, що рівень злочинності серед військовослужбовців різко зріс із 2014 року та залишається стабільно високим.

Україна й світ

  • Після переговорів у рамках НАТО та ЄС угорська влада вирішили пом'якшити риторику щодо України. Міністр закордонних справ Сийярто запропонував створити міжурядову робочу групу, яка спостерігатиме за виконанням рекомендацій Венеціанської комісії за імплементації мовної статті українського закону про освіту.
  • Рада ЄС підтримала угоду з Європарламентом про виділення макрофінансової допомоги (кредиту) Україні на загальну суму €1 млрд.
  • Міністр закордонних справ Клімкін стверджує, що тиск на Росію змусить її погодитися із введенням миротворчого контингенту на Донбас. На засіданні Ради Безпеки ООН Росія не визнала свою провину за збитий у небі над Донбасом малайзійський авіалайнер рейсу MH17. Представник РФ використовував вбивство журналіста Бабченка як демонстрацію неспроможності влади України контролювати ситуацію у країні та закликав припинити переслідування опозиційних ЗМІ.
  • Президент Німеччини Штайнмаєр провів переговори у Києві із керівництвом України. Штайнмаєр назвав головними проблемами України відсутність результатів боротьби з корупцією та "агресивний ізоляціоністський націоналізм".

No comments:

Post a Comment