May 27, 2018

26.05.2018: У Києві проведено фінальний матч Ліги чемпіонів УЄФА з футболу

У Києві проведено фінальний матч Ліги чемпіонів УЄФА з футболу
У Києві проведено фінальний матч Ліги чемпіонів УЄФА з футболу

  • У Києві проведено фінальний матч Ліги чемпіонів УЄФА з футболу.
  • На Донбасі зникло двоє військовослужбовців, один – загинув.
  • Гройсман намагається звільнити Данилюка й отримати повний контроль над фінансовими потоками.

В Україні

  • Глава Верховної Ради Парубій сподівається на підтримку Грузинської православної церкви щодо створення єдиної української автокефальної церкви. Один з функціонерів Української православної церкви Московського патріархату стверджує, що томос (дозвіл) на надання автокефалії "уже написаний" і готовий до узгодження з іншими православними церквами.
  • Держстат повідомив про зростання капітальних інвестицій більш ніж на 37% у першому кварталі 2018 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року.
  • Президент Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) виступає за ліквідацію одного з українських фінансових регуляторів – Національної комісії із фінансових послуг і перерозподілу її повноважень між Нацбанком, Нацкомісією із цінних паперів і фондового ринку. НКФ контролює діяльність фінансових і кредитних компаній, ломбардів і недержавних пенсійних фондів.

Київ

  • У Києві відбувся фінальний матч Ліги чемпіонів УЄФА між іспанським "Реалом" та англійським "Ліверпулем", який відвідали понад 20 тис. Іноземних уболівальників. Поліція повідомила про відсутність серйозних порушень громадського порядку, проте було проведено евакуацію з кількох торгових центрів і станцій метро в столиці через хибні повідомлення про замінування.

Війна

  • За офіцінними зведеннями штаба операції об’єднаних сил за останню добу внаслідок бойових дій загинув військовослужбовець, ще 4 – поранені. Командування операції об'єднаних сил повідомило про самовільне залишення позицій двома бійцями у Луганській області. За деякий час "влада ЛНР" повідомила про затримання двох "українських дезертирів". Бойові дії із застосуванням важкої артилерії велися у селищах Кримське та Новотошківське, у районі траси "Бахмутка" Т-1303, на приморській ділянці фронту, в околицях Донецька, Авдіївки та Горлівки.

Україна й світ

  • Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дезір розкритикував дії української влади щодо журналіста Вишинського, керівника пропагандистського незареєстрованого інформагентства “РИА-Новости Украина”. За його твердженням, свобода висловлення думок і свобода ЗМІ є основоположними зобов'язаннями членів ОБСЄ. З українською владою мають намір судитися ще дві організації – видання "Економічні вісті" та Медіа Инновейшн Груп, що потрапили до санкційних списків РНБО. Українські органи влади так і не визнали факту війни Росії проти України на міжнародному рівні, що дає підстави іноземним правозахисникам критикувати обґрунтувані спроби припинення антиукраїнської підривної діяльності під виглядом "незалежної журналістики".
  • Окупаційна влада Криму у черговий раз відмовилася відкрити кримінальне провадження за фактом смерті правозахисниці, однією із лідерів руху за відновлення прав кримських татар, Веджіє Кашки.
  • Деякі американські новинні сайти опинилися заблокованими в ЄС через невідповідність новим європейським вимогам щодо захисту персональних даних (GDPR), які набули чинності цієї п'ятниці.
  • На Парламентській асамблеї країн НАТО у Варшаві представлено доповідь про порушення Росією прав людини в Україні та Грузії.

Тренди

  • До ЗМІ просочилася інформація про спробу звільнення прем'єр-міністром Гройсманом міністра фінансів Данилюка. Журналісти неодноразово писали про скандали між Гройсманом і Данилюком, з'явилися дані про видання указу про підпорядкування Держфіскальной служби безпосередньо Кабміну. Крім того, за даними деяких видань, Гройсман передав до Верховної Ради подання про звільнення Данилюка. Експерти вважають, що таким чином прем'єр-міністр хоче отримати повний контроль над усіма фінансовими потоками, призначивши на місце міністра фінансів особу, яка виконує обов'язки, як це вже сталося з деякими іншими міністерськими посадами. Таке призначення не вимагає узгодження із Верховною Радою та є "ноу-хау" Гройсмана в отриманні контроля над міністерствами без узгодження із президентом і законодавцями.

No comments:

Post a Comment