May 23, 2018

22.05.2018: Лідером парламентського рейтингу залишається "Батьківщина"

Лідером парламентського рейтингу залишається "Батьківщина"
Лідером парламентського рейтингу залишається "Батьківщина"

  • Лідером парламентського рейтингу залишається "Батьківщина".
  • Із важкої артилерії обстріляно Талаківку у передмісті Маріуполя.
  • ЄСПЛ прийняв рішення про незаконність мораторію на продаж землі в Україні
  • Депутата Савченко залишили під вартою.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав указ про вихід із кількох міжнародних договорів у рамках СНД.
    Також підписано закон про скасування перевірки відповідності транспортних засобів екологічним нормам при їх ввезенні до України.
  • Акціонери найбільшої газотранспортної монополії "Укртрансгаз" прийняли рішення про зміну форми акціонерного товариства із публічного на приватне. Акції приватного акціонерного товариства не можуть продаватися та купуватися на фондових біржах. Нафтогаз планує приватизувати "Укртрансгаз" або передати його у концесію.
  • Апеляційний суд залишив під вартою на 2 місяці депутата Савченко, яку прокуратура звинувачує у підготовці терактів і державного перевороту. Запобіжний захід не змінено, незважаючи на клопотання низки депутатів і громадян про взяття її на поруки.
  • Нацполіція провела обшуки у справі про організацію замовних футбольних матчів. Прес-служба відомства заявляє, що організована злочинна група отримувала незаконні доходи у сумі близько $5 млн на рік. Під час проведення слідчих дій жодного із фігурантів справи затримано не було.
  • Нова авіакомпанія-лоукостер SkyUp збирається встановити ціну на авіаквитки у внутрішньому сполученні за маршрутами Київ–Одеса та Харків–Одеса від 499 грн в один бік.
  • Держстат повідомив про істотне скорочення розміру субсидій – на 59% у квітні 2018 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зменшення відбулося у результаті підвищення мінімальної зарплати, а також зменшення "соціальних" норм споживання ресурсів.
  • Президент Порошенко повідомив про проведення Збройними силами випробувань протитанкових комплексів Javelin, які отримано у рамках військової допомоги США. Разом із ними випробувано також комплекси українського виробництва "Стугна".
  • Держказначейство малими траншами повертає ПДВ експортерам, що змушує їх витрачати необов'язкову частина валютної виручки та підтримує курс гривні: 26.07 ₴/$ (-0,01 грн), 30.75 ₴/€ (+0,08 грн), 4.26 ₴/10 (+0,09 грн). Бізнес чекає великих сум відшкодування ПДВ, що неминуче спричинить зниження курсу національної валюти.

Київ

  • Укрзалізниця оголосила, що вартість залізничних квитків на швидкісний поїзд Київ – аеропорт Бориспіль становитиме близько 80 грн. Чиновники планують, що поїзди курсуватимуть з інтервалом у 30 хв. у години пік і 1 годину – в інший час.
Війна
  • Різко загострилася ситуація на південній ділянці фронту, де окупанти обстріляли із важкої артилерії калібру 152 мм селище Талаковка у передмісті Маріуполя. На щастя, серед мирних жителів жертв немає. Безперервні бої йдуть в околицях Донецька, Авдіївки, у районі Горлівки та КПВВ "Майорськ", на Світлодарському виступі та у Попаснянському районі Луганської області. Із великокаліберних кулеметів обстріляно українські позиції у районі Станиці Луганської. За офіційними даними штабу ООС, знову армія зазнала втрат – загинув військовослужбовець, ще 3 – поранені.

Україна і світ

  • Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) прийняв рішення у справі "Зеленчук і Цецюра проти України", згідно з яким мораторій на заборону купівлі та продажу землі сільгосппризначення нібито порушує Європейську конвенцію із прав людини. У той самий час ЄСПЛ не встановлено скасування мораторію, який депутати подовжують щорічно.
  • Адміністрація Маріупольського морського порту повідомила, що в результаті будівництва Росією Керченського моста через протоку не зможуть пройти понад 133 великотоннажних суден, які постійно здійснюють перевезення вантажів. За оцінками Міністерства інфраструктури, втрати України від будівництва моста становитимуть не менше 500 млн грн на рік. Збиток екології Азовського і Чорного морів оцінено в 10 млрд грн.

Тренди

  • Згідно з опитуванням, що проведене соціологічною групою "Рейтинг" на замовлення Міжнародного республіканського інституту США (IRI), у разі проведення виборів найближчими вихідними, до парламенту потрапили б 7 партій. Очолює список "ВО" Батьківщина із 13% підтримки, по 7% отримали "Громадянська позиція","Блок Порошенка", Радикальна партія та Опозиційний блок, по 6% – партії "За життя" і "Самопоміч". Респонденти назвали головними проблемами корупцію в державних органах, війну на Донбасі, зростання цін і високі комунальні тарифи. Крім того, виборці стурбовані безробіттям і проблемами у вітчизняній охороні здоров'я.

No comments:

Post a Comment