May 16, 2018

15.05.2018: Путін урочисто відкрив Керченський міст

Путін урочисто відкрив Керченський міст
Путін урочисто відкрив Керченський міст

  • Путін урочисто відкрив Керченський міст.
  • СБУ провела обшуки в агентстві "РИА-Новости Україна".

В Україні

  • Комітет з питань фінансів і банківської діяльності підтримав президентський законопроект "Про валюту" та запропонував прийняти його у першому читанні із зауваженнями та доповненнями.
  • СБУ та Генпрокуратура провели обшуки в офісі та квартирах співробітників інформагентства "РИА-Новости Україна", в ході яких виявлено речові докази підривної діяльності організації, зокрема, медаль "За повернення Криму", якою було нагороджено головного редактора Вишинського. Його затримано у справі про державну зраду. Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дезір висловив стурбованість арештом Вишинського та обшуками в квартирах журналістів, а також закликав владу утриматися від необґрунтованих обмежень роботи іноземних журналістів. Спікер американської президентської адміністрації Хейлі висловила розуміння проблеми російської пропаганди в Україні, але закликала владу країни пам'ятати про важливість свободи слова. Вона заявила, що обшуки та арешти журналістів мають проводитися строго в рамках закону. Офіційно незареєстроване інформагентство "РИА-Новости Україна" фактично є підрозділом російського пропагандистського холдингу "Russia Today", що визнала його керівник Симоньян.
  • Держстат повідомив, що за підсумками першого кварталу зростання економіки становило 3,1%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. У той самий час, за оцінками НБУ, економіка виросла на 2,3%. НБУ прогнозує зростання за підсумками року на рівні 3,4% з уповільненням в наступні роки.
  • Приватбанк виграв суд проти одного з підприємств, що пов'язане із колишнім власником Коломойським, яке вимагало повернення втрачених унаслідок націоналізації 18,9 млн грн.
  • Мінфін попередив, що Україна ризикує потрапити до офшорного списку ЄС, якщо не ратифікує до 2019 року багатосторонню конвенцію про подвійне оподаткування, яка є однією з істотних частин плану дій BEPS – протидії розмивання бази та виведення прибутку з-під оподаткування.
  • Курс гривні незначно опустився під впливом скупки валюти, що виведена іноземними спекулянтами після отримання погашення гривневих облігацій Мінфіном: 26.21 ₴/$ (+0.04 грн), 31.15 ₴/€ (-0,22 грн), 4.23 ₴/10 (-0, 01 грн).

Київ

  • Київська влада оголосила про підвищення плати на проїзд у громадському транспорті з 15 липня до 8 грн, при використанні безконтактних карт і проїзних із попередньою оплатою мінімальна вартість проїзду становитиме 6,3 грн.

Війна

  • За офіційними даними штабу ООС, у ході бойових дій минулої доби загинув військовослужбовець, ще двоє – поранені. Безперервні позиційні бої йдуть на приморській ділянці фронту, в околицях Донецька, Горлівки, на Світлодарському виступі та у Попаснянському районі Луганської області. Окупанти знову обстріляли із важкої артилерії селище Новгородське, за попередніми даними, втрат серед мирного населення немає. Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер у ході візиту на Донбас підкреслив, що конфлікт у регіоні не внутрішній, а нав'язаний ззовні. Він акцентував увагу міжнародної спільноти на важких гуманітарні наслідки конфлікту, який не є замороженим, а перебуває у гарячій стадії.

Україна й світ

  • Президент РФ Путін урочисто відкрив міст через Керченську протоку, що з'єднує материкову Росію із Кримом. МЗС України висловив протест у зв'язку з відкриттям мосту та заявив про протиправність будівництва без згоди України, оскільки це порушує Конвенцію ООН з морського права від 1982 року та є спробою легітимізувати анексію суверенної частини України. МЗС попередив, що дії Росії не можуть змінити статус Криму як невід'ємної частини території України в її міжнародно визнаних кордонах.
  • Регламентна комісія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) визнала винними у серйозних порушеннях кодексу поведінки колишнього проросійського президента Аграмунта та ще трьох членів Асамблеї. Їх підозрюють у корупційних діях на користь Азербайджану та позбавлено всіх прав, крім подання проектів резолюцій і голосування.

No comments:

Post a Comment