May 12, 2018

11.05.2018: USAID направить $125 млн на відновлення Донбасу

USAID направить $125 млн на відновлення Донбасу
USAID направить $125 млн на відновлення Донбасу

  • USAID направить $125 млн на відновлення Донбасу.
  • Мінгареллі підтвердив, що Україна не має перспектив на вступ до ЄС.
  • Онищенко стверджує, що в його листуванні про скупку депутатських голосів ідеться про Ляшка.

В Україні

  • НАБУ розслідує справу про імпорт некондиційного вугілля зі США компанією ДТЕК. Вугілля із високим вмістом сірки, що не відповідає екологічним нормам, ДТЕК пропускала через свою дочірню структуру, підвищуючи ціни на $20/т, що послужило підставою для підняття тарифів на електроенергію, вироблену із цього вугілля.
  • НБУ прогнозує, що офіційна інфляція за підсумками року не перевищить 9%. За даними Держстату, зростання цін за перші 4 місяці становило 4,4%. Бізнес чекає зростання інфляції за підсумками року до 10,4%, курсу гривні – до 29,3 ₴/$.
  • Курс гривні практично не змінився, очікування активного продажу експортерами необов'язкової частини валюти не виправдалися: 26.20 ₴/$ (+0.01 грн), 31.26 ₴/€ (+0,15 грн), 4.24 ₴/10 (+0.05 грн). Нацбанк купив $10 млн через систему Matching.

Війна

  • Відповідно до зведень штабу ООС, обстановка на Донбасі не змінюється. Безперервні бої йдуть в околицях Донецька – у Мар'їнці, Пісках, Авдіївці, Кам'янці, Верхньоторецькому, а також на приморській ділянці фронту – у Гнутовому та Широкиному. Окупанти обстріляли населений пункт Зайцеве поблизу КПВВ Майорськ зі 120мм мінометів. Унаслідок бойових дій за минулу добу поранено 3 українських військовослужбовців.

Україна й світ

  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер має намір наступного тижня відвідати Донбас, щоб побачити ситуацію на місцях та оцінити обсяги гуманітарної кризи. Державне агентство США USAID планує надати додатково $125 млн на відновлення інфраструктури Донбасу, яка постраждала від агресії.
  • Заступник міністра закордонних справ Зеркаль вважає, що газовий транзит територією України утримує Росію від повномасштабного вторгнення. Вона переконана, що із введенням альтернативних маршрутів цей запобіжний механізм вже не працюватиме. До того ж, чимало впливових сил у Німеччині зацікавлені в створенні найбільшого європейського хаба, через який прокачуватиметься велика частина російського газу. Зеркаль вважає, що рішення Гаазького третейського суду на користь українських компаній і приватних осіб, які пред'явили позов за втрачене в результаті окупації Криму майно, не означає, що Крим є частиною Росії. Вона також прогнозує, що подібні судові рішення отримають й інші компанії, які подали позови в 2016-2017 рр.
  • Глава представництва ЄС Мінгареллі заявив, що, на відміну від Туреччини та балканських країн, Україна не має перспективи приєднання до ЄС.

Тренди

  • Депутат Онищенко, який втік з України після зняття з нього недоторканності, спростував повідомлення журналіста Гнапа та програми Слідство.info про те, що його sms-листування стосується лідера Батьківщини Тимошенко. Він стверджує, що всі повідомлення стосувалися лідера Радикальної партії Ляшка. Один із учасників sms-листування, депутат від Блоку Порошенко Березенко, стверджує, що не скуповував голоси у Верховній Раді на користь президента Порошенка.


No comments:

Post a Comment