May 10, 2018

09.05.2018: День 9 травня пройшов без особливих інцидентів


День 9 травня пройшов без особливих інцидентів
День 9 травня пройшов без особливих інцидентів
  • День 9 травня пройшов без особливих інцидентів.
  • Гаазький суд ухвалив виплатити компенсацію українським компаніям за втрату майна при окупації Криму.
  • США ввели додаткові санкції проти російських оборонних структур і виробників зброї.
  • Заборонені російські соцмережі – як і раніше, у топі рейтингу відвідуваності.

В Україні

  • У Києві відбулася маніфестація у День пам'яті та примирення 9 травня. За повідомленням прес-служби МВС, вона пройшла без серйозних інцидентів, в акціях брали участь понад 460 тис. чол. усією Україною. На порушників закону про заборону тоталітарної символіки складено 16 адмінпротоколів та порушено 5 кримінальних проваджень. Активісти руху С14 облили зеленкою та фекаліями керівника київського відділення "Россотрудничества", що, за їхніми словами, є головним спонсором російської пропагандистської акції "Безсмертний полк".
  • Телеканал Інтер показав скандальний концерт, в якому ведучий заявив, що "ми не можемо дозволити, щоб вулиці називали іменами нацистських злочинців, а їх портрети безкарно несли під час факельної ходи в столиці". Національний корпус має намір провести акцію біля будинку олігарха Льовочкіна – співвласника телеканалу.

Війна

  • "Влади ЛДНР" у порушення мінських домовленостей провели в Донецьку та Луганську військові паради, на яких продемонстрували військову техніку, що наявна у них на озброєнні, – РСЗВ "Град", танки, ПЗРК "Стріла", артилерійські знаряддя та міномети. Штаб ООС повідомив, що за минулу добу окупанти посилили обстріли в Широкиному на приморській ділянці фронту, а також в Авдіївці та селищі Піски в околицях Донецька. Крім того, на багатьох ділянках фронту вони обстрілювали позиції українських військ зі стрілецької зброї, БМП і гранатометів, а також проводили розвідку боєм. За офіційними даними, втрат серед українських військових за минулу добу немає. За уточненими даними, за минулу добу загинув військовослужбовець, ще 5 – поранено.

Україна й світ

  • Третейський суд у Гаазі постановив, що Росія зобов'язана виплатити компенсацію за втрачене внаслідок окупації майно 18 українським компаніям та одній фізичній особі в сумі $159 млн. РФ не визнає рішень Гаазького суду й демонстративно ігнорувала його засідання.
  • США ввели додаткові санкції проти виробників зброї і військових структур з Росії, Ірану, Північної Кореї, Китаю, Туреччини та Саудівської Аравії за порушення американського законодавства про нерозповсюдження зброї масового знищення. Відповідно до санкцій іноземні юридичні та фізичні особи можуть бути покарані за продаж або придбання у компаній із санкціонного списку товарів, послуг і технологій, які можуть бути використані для виробництва зброї масового ураження.
  • Президент Порошенко та президент Ради ЄС Туск домовилися про проведення 20-го саміту Україна–ЄС 9 липня у Брюсселі, Прес-служба Порошенка повідомила, що на зустрічі обговорювалися питання подовження та посилення санкцій проти РФ, а також хід реформ в Україні.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер вважає проблему Криму дуже складною. Небажання Росії повертати півострів, на його думку, означає, що санкції будуть безстроковими, як й у випадку країн Балтії, які здобули незалежність після розпаду СРСР і назвали радянський період окупацією.

Тренди

  • Згідно із рейтингом компанії Kantar TNS Україна, до десятки сайтів за популярністю серед української аудиторії входить лише одна соцмережа – Facebook. Незважаючи на заборону російських соцмереж, на 11 місці за відвідуваністю перебуває соцмережа Вконтакте, на 13 – Яндекс, на 14 – mail.ru, на 23 – Однокласники. Перші три місця посідають американські ресурси – Google, YouTube, Facebook, далі йдуть торгова площадка OLX і Приватбанк.

No comments:

Post a Comment