May 05, 2018

04.05.2018: Націоналісти затримали бразильського найманця Лусваргі

Націоналісти затримали бразильського найманця Лусваргі
Націоналісти затримали бразильського найманця Лусваргі

  • Націоналісти затримали й передали СБУ бразильського бойовика Лусваргі.
  • Порошенко пообіцяв жорстко відреагувати на антисемітські дії.
  • Кличко оголосив про майбутнє підвищення цін на проїзд у київському транспорті

В Україні

  • РНБО ввів санкції щодо юридичних і фізичних осіб, що пов'язані з агресією в Криму та на Донбасі. До списку потрапили організатори проведення виборів у Криму, представники окупаційних адміністрацій, особи, які брали участь у бойових діях на Донбасі, а також ті, проти яких введено санкції США та ЄС. Також подовжено дію санкцій, які було введено в минулі роки.
  • Активісти націоналістичної організації C14 затримали й передали СБУ бразильського найманця Лусваргі, що воював на Донбасі. Лусваргі було засуджено 2016 року за тероризм, проте вирок було скасовано апеляційним судом, і справу було повернено на повторний розгляд. У лютому Лусваргі вийшов з-під варти, оскільки скінчився термін запобіжного заходу, і переховувався в Києві у монастирі Московського патріархату. Генпрокуратура повідомила, що клопотатиме про арешт Лусваргі на процесі, що проходитиме у Павлоградському суді.
  • Президент Порошенко та посольство США засудили антисемітські виступи націоналістичних організацій в Одесі та Львові. Порошенко заявив, що влада буде "рішуче реагувати" на спроби посіяти ворожнечу за національною, релігійною або культурною ознакою.
  • Шевченківський суд подовжив ще на 2 місяці арешт голови громадської організації "Офіцерський корпус" Рубана, що був затриманий на КПВВ на Донбасі під час перевезення зброї з окупованої території. Рубан, разом із депутатом Савченко, звинувачується в організації масових заворушень і спробі державного перевороту.
  • Активісти "Руху нових сил" провели мітинг під головною будівлею СБУ з вимогою припинити незаконні обшуки у прихильників і функціонерів партії.
  • Україна погасила $368 млн боргу МВФ, 1 травня було переказано ще майже $81 млн.
  • Скупка валюти для виведення дивідендів іноземними інвесторами та активність імпортерів нафтопродуктів призвела до перекосу попиту над пропозицією та зниження курсу гривні: 26.31 ₴/$ (+0.11 грн), 31.49 ₴/€ (+0,08 грн), 4.16 ₴/10 (+0.04 грн). Нацбанк у торгах участі не брав.
Київ
  • Мер Києва Кличко оголосив про підвищення цін на проїзд у громадському транспорті нібито для того, щоб транспортна система столиці продовжувала функціонувати без збоїв. Він не озвучив, на скільки влада збирається підняти плату за проїзд, проте заявив, що пільги для певних категорій населення буде збережено.
Війна
  • Згідно з офіційними даними командування операції об'єднаних сил (ООС), минулої доби в результаті бойових дій поранено 3 військовослужбовців. Окупанти із мінометів і важкої артилерії обстріляли населені пункти Зайцеве, Новгородське та Майорськ в околицях Горлівки, а також Авдіївку та Старогнатівці Волноваського району. В Опитному, на околиці Донецька, ракетою ПТРК знищено автомобіль волонтерів, які перевозили гуманітарну допомогу, на щастя, ніхто не постраждав.
  • Начальник Нацполіціі Князєв повідомив, що на Донбасі буде організовано мобільні пости поліції замість деяких стаціонарних блокпостів, що, за його словами, дозволить охопити віддалені населені пункти. Основним завданням Князєв назвав контроль за трафіком зброї, яка вивозиться із зони бойових дій.
  • Переговори контактної групи в Мінську, на яких обговорювався обмін полоненими, завершилися безрезультатно. Член української делегації депутат Геращенко назвала неприйнятними умови "влади ОРДЛО" про обмін 80 бойовиків на 15 українських полонених.
Україна й світ
  • Влада Білорусі оголосила про намір націоналізувати Оршанський авіаремонтний завод, 60% акцій якого належить власнику запорізького концерну "Мотор-Січ" Богуслаєву, нібито через невиконання інвестиційних зобов'язань. Богуслаєв звинуватив у зриві інвестиційної програми білоруського провладного партнера та заявив, що свої інвестиційні зобов'язання він виконав.

No comments:

Post a Comment