April 28, 2018

27.04.2018: Конституційний суд скасував закон про всеукраїнський референдум

Конституційний суд скасував закон про всеукраїнський референдум
Конституційний суд скасував закон про всеукраїнський референдум

  • Конституційний суд скасував закон про всеукраїнський референдум.
  • Нацбанк ввів в обіг монети в 1 і 2 грн.
  • Коломойський програв у Лондонському арбітражі позов щодо Укрнафти.
  • Із 30 квітня у прифронтовій зоні на Донбасі діятиме особливий порядок допуску.
  • УПЦ МП під'юджує прихожан до бойкоту автокефалії.

В Україні

  • Верховний суд прийняв рішення про визнання незаконним стягування єдиного соціального внеску (ЄСВ) із підприємців-пенсіонерів.
  • Конституційний суд визнав незаконним закон про всеукраїнський референдум, що прийнятий "регіональною" більшістю Верховною Радою 2012 року.
  • Власники групи "Приват" – Коломойський і Боголюбов – програли в Лондонському арбітражі процес проти Нафтогазу з управління підприємством Укрнафта. Арбітраж визнав положення договору про призначення голови правління та наглядової ради із числа міноритарних акціонерів такими, що не відповідають корпоративному законодавству України. Таке рішення може призвести до втрати Коломойським і Боголюбовим контролю над Укрнафтою.
  • Керівник Державного бюро розслідувань Труба затвердив склад комітету громадського контролю при відомстві.
  • Голову Держслужби із надзвичайних ситуацій Бочковського, що був затриманий 2015 року на засіданні уряду за підозрою в отриманні хабара, за рішенням суду поновлено на посаді, однак він не зміг потрапити на робоче місце. Міністр Аваков вважає, що Бочковський не має морального права бути головою ДСЧС. Кабінет міністрів оскаржив рішення суду про поновлення на посаді Бочковського.
  • Суд знову не зміг обрати запобіжний захід активісту Бубенчику, який заявив, що вбивав правоохоронців під час "зачистки" Майдану 19-20 лютого 2014 року. Засідання перенесено через неявку депутатів, які огололосили про намір взяти Бубенчика на поруки.
  • Комітет виборців України заявив про масовий підкуп виборців, що постійне зростає, перед виборами до об'єднаних територіальних громад. Комітет стверджує, що лідерами підкупу є "Батьківщина", Аграрна партія, "Наш край", а також Радикальна партія. Про факти адміністративного тиску з боку влади не Комітет не повідомляє. Глава КІУ є депутатом президентської фракції парламенту.
  • Нацбанк ввів в обіг нові монети в 1 і 2 грн.
  • Остання торговельна сесія на міжбанку була дуже жвавою, експортери та імпортери прагнули закрити місячні платежі, попит і пропозиція були майже збалансовано. Курс гривні залишився на тому самому рівні: 26.20 ₴/$ (-0.03 грн), 31.62 ₴/€ (-0,30 грн), 4.18 ₴/10 (-0.01 грн). За оцінками банкірів, Нацбанку вдалося купити близько $10 млн.

Київ

  • Київська влада оголосила про відключення гарячої води у 8 із 10 районів міста до 1 червня нібито через проведення гідравлічних випробувань. Заступник голови київської міськадміністрації Пантелєєв заявив, що котельні, які постачають гарячу воду до будинків, "все одно укладатимуть договори на постачання газу". Експерти зазначають, що ніде у світі постачальники комунальних послуг не поводяться подібним чином, однак українські споживачі позбавлені права вибору постачальника. Масове встановлення бойлерів може призвести до перевантаження зношених електричних мереж і масових відключень електроенергії.

Війна

  • За офіційними даними, на Донбасі тривали бої на приморській ділянці фронту, в околицях Донецька, на Світлодарському виступі та у районі траси Р-66 "Бахмутка" у Луганській області. Унаслідок обстрілів поранено троє українських бійців. Жителі Донецька повідомили про часткове відновлення на окупованій території роботи мережі мобільного зв'язку компанії МТС, що діє під брендом Vodafone.
  • 30 квітня, із початком операції об'єднаних сил, на Донбасі набуде чинності особливий порядок допуску до прифронтових районів ("район бойових дій", "зона безпеки") – тільки за спеціальними перепустками за рішенням командувача об'єднаних сил і командирів частин на території їх дії.
  • Російське агентство "Інтерфакс" повідомило про підготовку нового великого обміну полоненими на Донбасі. Обговорення списків на обмін має відбутися 4 травня на засіданні тристоронньої контактної групи в Мінську.

Україна й світ

  • Новопризначений держсекретар США Помпео заявив, що в НАТО є велика група країн, що готові бачити Україну у складі організації і сподіваються що українська влада проводитиме політику, яка дозволить запросити її до членства в альянсі.
  • Канцлер Німеччини Меркель за результатами зустрічі із президентом США Трампом заявила, що час порядку, який тривав 70 років після Другої світової війни, уже сплив. Вона підкреслила, що ЄС і ФРН мають брати на себе більше відповідальності та не сподіватися на те, що коли конфлікти відбудуться біля їх порогу, то хтось з'явиться та врятує їх. Тому вона оголосила про підвищення витрат на оборону й готова зміцнювати трансатлантичні відносини у рамках НАТО. США вимагають від своїх союзників витрачати на оборонні цілі не менше 2% ВВП, Меркель планує поступово збільшувати ці витрати, які наразі становлять 1,25% ВВП.
Тренди
  • Керівництво Української православної церкви Московського патріархату рекомендує своїм парафіянам писати листи патріарху Константинопольському Варфоломію із відмовою від автокефалії єдиної української помісної церкви. Для цього надруковано десятки тисяч бланків звернень, які священики церков УПЦ МП запропонують заповнити під час служби у вихідні. Крім того, вірянам навіюють, що надання автокефалії УПЦ Київського патріархату та УАПЦ є порушенням їхніх конституційних прав.


No comments:

Post a Comment