April 27, 2018

26.04.2018: Соцгрупа "Рейтинг" викреслила Порошенка з лідерів президентської гонки

Соцгрупа "Рейтинг" викреслила Порошенка з лідерів президентської гонки
Соцгрупа "Рейтинг" викреслила Порошенка з лідерів президентської гонки

  • Соціологічна група "Рейтинг" виключила Порошенка з лідерів президентської гонки.
  • Із ліквідованого банку сина Януковича "зникли" 2 млрд грн.
  • Держборг України в березні зріс ще на $0,6 млрд

В Україні

  • Нацполіція повідомила, що із 2,5 млрд грн, заарештованих на рахунках Всеукраїнського банку розвитку, що належить сину колишнього президента Януковича, залишилося лише близько 500 млн грн. Решту грошей, арешт з яких було знято Печерським судом, переведено до інших банків. Подібна операція не могла бути здійснена без участі керівництва Нацбанку та Фонду гарантування вкладів фізосіб, оскільки банк "ВБР" перебуває у стадії ліквідації.
  • У березні державний і гарантований державою борг України у валюті виріс на $0,6 млрд і досяг майже $77,4 млрд. При цьому загальний держборг в гривні знизився на 0,48% – до 1,773 трлн грн за рахунок зміцнення курсу гривні.
  • В останні дні бюджетних платежів, з урахуванням чинника довгих вихідних, бізнес інтенсивно скидав валюту – обсяг торгів перевищив $450 млн. Іноземні спекулянти, які отримали виплати за тримісячними гривневими облігаціями Мінфіну, на ринку активності не виявляли, мабуть чекаючи зміцнення курсу гривні, щоб купити долари за мінімальною ціною: 26.23 ₴/$ (-0.04 грн), 31.92 ₴/€ (-0,09 грн), 4.19 ₴/10 (-0.06 грн).

Війна

  • На Донбасі, за офіційними даними, армія знову зазнала втрат під час бойових дій – за попередню добу дістали поранень і бойових травми 5 військовослужбовців. Бої тривають в околицях Донецька, Маріуполя, на Світлодарському виступі та у Попаснянському районі. Обстріляно позиції українських військ у районі КПВВ "Новотроїцьке", "Майорськ", поблизу КПВВ "Золоте" в Луганській області, який так і не відкрито. Під обстріл окупантів потрапили житлові квартали селища Зайцевого, на щастя, серед місцевих жителів втрат немає.

Україна й світ

  • Колишні чиновники режиму Януковича – прем'єр-міністр Азаров, міністр внутрішніх справ Захарченко, голова адміністрації президента Клюєв і командувач Внутрішніми військами Шуляк – провели в Москві прес-конференцію, присвячену процесу в Оболонському суді Києва щодо засудження колишнього президента у державній зраді. Вони повторили пропагандистське гасло російської влади про "держпереворот на Майдані" і заявили, що "представляють Україну, яка не хоче бачити існуючий режим", пообіцявши "повернутися та відродити Україну". Захарченко стверджує, що провів власне розслідування, згідно з яким необхідності починати АТО не було. Він також звинуватив опозицію, що захопила владу, у розколі країни та здачі Криму.
  • Європейський суд відхилив позов Азарова про зняття з нього санкцій.
  • Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію про протидію гібридній війні, закликала ліквідувати юридичні прогалини та координувати зусилля у протидії новому виду агресії, який застосувала Росія.
  • Засідання РНБО про введення санкцій проти Росії перенесено вже втретє – на 2 травня. Президент Порошенко пообіцяв координувати режим санкцій з американською владою, однак додаткові санкції проти Росії, оголошені офіційними особами Держдепартаменту США, не було введено.

Тренди

  • У країні відчувається наближення виборів. Усе частіше з'являються результати соціологічних досліджень. Згідно з опитуванням групи "Рейтинг", у лідерах парламентської гонки – партія Батьківщина із трохи більше ніж 9% голосів. Далі йдуть Громадянська позиція, Опозиційний блок і фейковий партія "Слуга народу". Решта партій, у тому числі Самопоміч і Блок Порошенка, за версією "Рейтингу" не проходять до Верховної Ради, а Радикальна партія та партія "За життя" балансують на межі потрапляння до парламенту. У президентському рейтингу попереду лідери Батьківщини Тимошенко, Гриценко (Громадянська позиція) та Бойко (Опозиційний блок). За версією "Рейтингу", чинний президент Порошенко не потрапив навіть до п'ятірки лідерів. Загальний висновок із результатів – жодна партія та жоден політичний лідер в Україні не має електоральної підтримки, достатньої для перемоги та формування владних структур.
  • Керівництво держпідприємства Центренерго, підконтрольне бізнес-партнеру президента, депутату Кононенку, готує його до приватизації на користь Кононенка за мінімальною ціною. Фонд держмайна запланував продати компанію цього року. Чистий прибуток Центренерго за підсумками першого кварталу зменшилася у 5 разів за збільшенні відпуску електроенергії на третину, порівняно з аналогічним періодом минулого року.


No comments:

Post a Comment