April 21, 2018

20.04.2018: МВФ проти уповільнення темпів реформ в Україні

МВФ проти уповільнення темпів реформ в Україні
МВФ проти уповільнення темпів реформ в Україні

  • МВФ проти уповільнення темпів реформ в Україні.
  • Нафтогаз вважає неможливим розірвання контракту Газпромом в односторонньому порядку.

В Україні

  • Мінфін запропонував збільшити акцизи на сигарети додатково до підвищення, що заплановано на цей рік, зокрема на дешеві марки сигарет.
  • Державна фіскальна служба описала майно компанії Укрнафта на суму понад 3 млрд грн. Загальна податкова заборгованість Укрнафти становить близько 15 млрд грн.
  • Компанія "Карпатигаз" збирається подати позов на депутата Онищенка, який опублікував матеріали про фінансування виборчої кампанії "Народного фронту" 2014 року у розмірі $40 млн за допомогою корупційної схеми видобутку газу.
  • Нацбанк оцінив зростання ВВП за підсумками першого кварталу в 2.3%.
  • На міжбанку був спокійний день, курс практично не змінився: 26.18 ₴/$ (-0.05 грн), 32,22 ₴/€ (-0,25 грн), 4,27 ₴/10 (-0.04 грн). Надлишки валюти – близько $10 млн – викупив Нацбанк через систему Matching. Наступного тижня очікуються великі виплати Держказначейством відшкодування ПДВ, а також закриття зобов'язань Мінфіном за гривневими держоблігаціями. Іноземні спекулянти, які купили облігації, можуть конвертувати їх у валюту, що разом із відшкодуванням ПДВ тиснутиме на ринок і може спричинити істотне падіння курсу гривні.

Київ

  • Київська влада готується до імплементації нового закону про парковки. Заплановано створення нової паркувальної служби, закупівлю евакуаторів, будівництво комерційних паркінгів поруч із кінцевими станціями метрополітену.

Війна

  • Про "перемир'я" вже ніхто не згадує. Уперше за довгий час позиції українських військ обстріляно із РСЗВ "Град" – на приморській ділянці фронту. Із важкої артилерії обстріляно укріплення ЗСУ під Попасною, уздовж усієї лінії фронту стріляли із мінометів. Зіткнення відбулися в околицях Маріуполя, Донецька, Горлівки, у районі КПВВ "Новотроїцьке", на Світлодарському виступі та у Попаснянському районі. За офіційними даними, унаслідок обстрілу загинув український боєць, ще один – поранений.
  • Військово-морські сили провели навчання з оборони узбережжя поблизу адміністративного кордону з Кримом, на яких відпрацювали відбиття атаки морського десанту.
  • Глава Меджлісу Чубаров виступив проти низки положень президентського законопроекту про позбавлення громадянства жителів Криму за участь у незаконних виборах у РФ, оскільки такі дії могли бути здійснені внаслідок примусу з боку окупантів.

Україна й світ

  • Чиновники Нафтогазу вважають, що контракти на постачання й транспортування газу не можуть бути розірвані Газпромом в односторонньому порядку та мають діяти до 2019 року, якщо не буде відповідного рішення Стокгольмського арбітражу. Тому вони вважають за можливе ще один судовий процес в арбітражі. Крім того, Нафтогаз нагадав про борг Газпрому в сумі $2,56 млрд і відсоткам з нього.
  • Глава європейського департаменту МВФ Томсен заявив, що Україні для продовження співпраці із Фондом критично важливо "деполітизувати процес" формування цін на енергоносії. Крім того, Томсен зазначив ослаблення реформ в Україні, про що свідчать затримки із переглядом програми для надання чергового траншу кредиту. Чиновник вважає, що уповільнення реформ загрожує Україні втраченими можливостями.


No comments:

Post a Comment