April 17, 2018

16.04.2018: НБУ перерахує до бюджету 44 млрд грн прибутку за 2017 рік


НБУ перерахує до бюджету 44 млрд грн прибутку за 2017 рік
НБУ перерахує до бюджету 44 млрд грн прибутку за 2017 рік
  • НБУ перерахує до бюджету 44 млрд грн прибутку за 2017 рік.
  • На Донбасі – посилення обстрілів, загинув військовослужбовець.
  • Трамп відклав введення нових санкцій проти Росії.

В Україні

  • Депутат Кононенко, бізнес-партнер президента Порошенка та неформальний лідер президентської фракції у парламенті, повідомив, що вибори аудитора НАБУ за квотою Верховної Ради, скоріше за все, відбудуться в травні, а голосування за призначення двох суддів Конституційного суду та нового складу Центральної виборчої комісії може відбутися вже цього четверга.
  • Кваліфікаційна комісія має намір протягом місяця провести оцінювання 2,5-2,8 тис. суддів, хоча із кінця жовтня тестування пройшли всього 1,5 тис. За оцінками експертів, за такого режиму на "іспит" одного судді буде витрачено всього 5 хвилин. Подібний підхід дозволяє припустити винятково формальний характер перевірки.
  • Повноваження глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на час відпустки, що пов'язана із розслідуванням його діяльності, виконував генпрокурор Луценко. Луценко повідомив, що в записах прослуховування із кабінету Холодницького не знайдено підстав для кримінального переслідування.
  • За даними Держстату, обсяги імпорту та експорту за перші два місяці року стабільно зростали, при цьому негативне сальдо торгового балансу збільшувалося й становило $0,74 млрд, порівнянно із $0.49 млрд 2017 року. Значна частина експортно-імпортних операцій припала на країни ЄС, частка Європи постійно збільшується. Незважаючи на постійні запозичення, економіка України зростає черепашачими темпами, країна проїдає більше валюти, ніж заробляє.
  • Рахункова палата України констатувала, що бюджет на 2017 рік не виконано на 3,4 млрд грн, або на 0,4%. Доходи бюджету зросли, порівняно з 2016 роком, майже на третину за рахунок зростання імпорту, підвищення цін, девальвації гривні та підвищення ставок податків. Рівень інфляції становив 13,7%, порівняно із прогнозованим 11,2%, що привело до збільшення доходів бюджету на 5,5 млрд грн. Унаслідок неповного здійснення програми видатків дефіцит бюджету скоротився майже на 42% і становив близько 48 млрд грн. Темп зростання держборгу України в 4 рази перевищив приріст реального ВВП, на борги 2017 року витрачено майже чверть надходжень бюджету.
  • Рада НБУ розподілила прибуток від діяльності в 2017 році. 1.3 млрд грн буде спрямовано на збільшення загальних резервів регулятора, 44,6 млрд – перераховано до держбюджету протягом року кількома траншами.
  • Держказначейство не виплачувало відшкодування ПДВ експортерам, тому надлишку гривні у банківській системі не спостерігалося, і торги на міжбанку пройшли спокійно: 26.09 ₴/$ (-0.03 грн), 32,27 ₴/€ (+0,09 грн), 4,19 ₴/10 (-0.06 грн). За оцінками учасників ринку, Нацбанк купив через систему Matching від $10 до $15 млн, що утримало курс від просідання нижче від 26 грн/$. Згідно із даними на офіційному сайті НБУ, таким чином за минулий тиждень він купив $76 млн, продавши всього $16 млн. Механізм продажу Matching дозволяє досить ефективно приховувати присутність Нацбанку на торгах, на відміну від аукціонів і продажу за запитом кращого курсу в уповноважених банків.

Війна

  • Знову різко загострилася обстановка в районі Зайцевого, де українські війська були обстріляні із важкої артилерії. Мінометному обстрілу також піддалися позиції української армії у Пісках під Донецьком, на Світлодарському виступі, зі стрілецької зброї і гранатометів – практично всію лінією фронту у Донецькій області. На приморській ділянці фронту окупанти здійснили атаки із застосуванням БМП. Жителі Станиці Луганської повідомляють, що вночі чули потужні вибухи неподалік, можливо, на окупованій території. За офіційними даними, унаслідок обстрілу 1 боєць загинув, ще 5 – зазнали бойових поранень і травм.

Україна й світ

  • Анонсовані нові санкції США проти Росії так і не було оголошено. За даними американських ЗМІ, президент Трамп особисто відклав їх введення та має намір зустрітися з російським президентом Путіним.
  • Роскомнадзор заблокував близько 2 млн адрес хмарних сервісів Amazon і Google, якими користувався месенджер Telegram для обходу блокування. У результаті понад 700 тис. сайтів, у тому числі російських компаній, стали недоступними в Росії.

Тренди

  • Міністр внутрішніх справ Аваков запропонував свій план деокупації Донбасу шляхом проведення амністії і місцевих виборів. На його думку, під контроль миротворців слід взяти один район, в якому провести місцеві вибори, та якщо "все пройде як треба", поширити цей досвід на решту районів.

No comments:

Post a Comment