April 15, 2018

14.04.2018: Чиновники МЗС вважають, що договір з Росією повністю вичерпав себе

Чиновники МЗС вважають, що договір з Росією повністю вичерпав себе
Чиновники МЗС вважають, що договір з Росією повністю вичерпав себе

  • Чиновники МЗС вважають, що "великий договір" про дружбу з Росією повністю себе вичерпав.
  • У Києві – вже другий вибух поспіль за три дні.
  • Волкер упевнений, що Росія не готова до наступу на Донбасі.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман пообіцяв виділити на ремонт і будівництво нових доріг 300 млрд грн у найближчі 5 років. Створюється враження, що він упевнений, що залишиться на посаді й після парламентських виборів.

Київ

  • Біля будівлі Київенерго стався вибух, пошкоджено фасад. За повідомленням Нацполіціі, постраждалих немає. Це вже другий теракт у Києві за останні дні. Попередній, – коли граната протитанкового гранатомета вибухнула у приміщенні "Київміськбуду", кваліфіковано поліцією як хуліганство.

Війна

  • На Донбасі окупанти знову обстріляли українські війська з артилерії і мінометів у Широкиному в околицях Маріуполя, Піски й шахту "Путилівська" ("Бутівка") на півночі Донецька, а також Зайцеве та позиції на Світлодарській дузі. Усією лінією фронту у Донецькій області відбулися перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів, активізувалася снайперська війна. За офіційними даними, за минулу добу зазнали поранень 3 українських бійців.

Україна й світ

  • Держприкордонслужба повідомила про початок патрулювання адміністративного кордону з окупованим Кримом за допомогою безпілотників.
  • Міністр інфраструктури Омелян оголосив про підготовку українських санкцій проти російських компаній, що беруть участь у будівництві мосту до Криму Керченською протокою.
  • Посол Польщі в Україні Пекло підтвердив готовність підтримки України з питання газового транзиту, у тому числі щодо припинення будівництва російського газогону "Північний потік-2".
  • Спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання в Україні Волкер вважає, що події у Сирії та України не пов'язані між собою, а удар Заходу по об'єктах сирійського уряду після застосуванням хімічної зброї президентом Асадом не призведе до ескалації на Донбасі. Волкер підкреслив, що Росія просто підтримує уповільнений конфлікт на сході України, поставляючи "республікам" озброєння, боєприпаси та направляючи туди своїх військовослужбовців.

Тренди

  • Чиновники МЗС України заявили, що "Великий договір" про дружбу й співпрацю з Росією від 1997 року є цілісним, а всі його положення – взаємопов'язані. Тому скасування окремих положень договору можливе лише у разі, якщо вони не вплинуть на весь текст документу. Подібний законопроект зареєстровано у парламенті ще 2015 року, але навіть не було схвалено профільною комісією саме із цієї причини. Заступник міністра Зеркаль та радник голови МЗС Качка вважають, що цей договір "вичерпав себе у всіх можливих сенсах". Така заява суперечить пропозиції президента Порошенка, який минулого тижня оголосив на  про намір скасувати лише частину положень договору.
    Україна має визначитися зі своєю позицією до 30 вересня поточного року, оскільки дія договору подовжується автоматично кожні 10 років за відсутності заперечень сторін.

No comments:

Post a Comment