April 10, 2018

09.04.2018: Туреччина готова направити миротворців до місії ООН на Донбасі

Туреччина готова направити миротворців до місії ООН на Донбасі
Туреччина готова направити миротворців на Донбас

  • Президент Ердоган не виключає участі турецьких миротворців у місії на Донбасі.
  • На Донбасі тривають бої.
  • Білорусь проводить спільні навчання з російськими військами, які брали участь в агресії в Україні.

В Україні

  • Міністерство освіти попередило, що "дипломи" та інші документи про освіту, видані "владами" донбаських "республік", є недійсними.

Війна

  • "Великоднє перемир'я" знову порушено окупантами. Із важкої артилерії і мінометів українські війська були обстріляні поблизу Волновахи і в околицях Маріуполя, на багатьох ділянках фронту – зі стрілецької зброї, гранатометів і гармат БМП. За офіційними даними, унаслідок бойових дій поранено 3 українських бійців.

Україна й світ

  • Після оголошення про американські санкції багатство російських мільярдерів зі списку скоротилося, за оцінками Forbes, приблизно на $12 млрд. Курс впав до позначки 60 руб/$.
  • Прес-служба президента Порошенка за результатами зустрічі із президентом Туреччини Ердоганом повідомила про підтримку турецькою владою ініціативи введення миротворчої місії ООН на Донбас і готовність направити туди свій контингент.
  • Посол України в Канаді Шевченко повідомив, що канадський міністр закордонних справ Фрілянд запросила міністра Клімкіна на зустріч глав МЗС країн "великої сімки" (G7).
  • Українські прикордонники не пропустили матросів екіпажу риболовецького судна "Норд" через пункт пропуску на адміністративному кордоні з Кримом. Це вже друга спроба екіпажу виїхати з України. Суд відібрав у порушників російські паспорти та оштрафував за вторгнення у територіальні води.
  • У Раді Безпеки ООН відбулися слухання щодо хімічної атаки урядових сирійських військ проти мирного населення провінції Східна Гута. Американська делегація звинуватила Раду Безпеки у нездатності захистити сирійців, а країни – члени ООН – у підриві авторитету організації. Президент США Трамп заявив, що рішення про дії щодо сирійської влади буде прийнято найближчим часом, можливо, протягом доби. На думку більшості експертів, ескалація громадянської війни у Сирії може спровокувати загострення загальносвітової ситуації. Рішення щодо введення миротворців на Донбас також безпосередньо залежить від ситуації у Раді Безпеки ООН, де Росія має право вето.
  • У Білорусі починаються спільні навчання сил спеціальних операцій з російською 76-ю десантно-штурмовою дивізією, що брала участь в обох чеченських кампаніях в агресії проти Грузії та окупації Криму. Військовослужбовці цієї дивізії помічені у бойових діях на Донбасі, хоча російське керівництво це заперечує.

No comments:

Post a Comment