March 29, 2018

28.03.2018: Главою НАЗК призначено людину Порошенка

Главою НАЗК призначено людину Порошенка
Главою НАЗК призначено людину Порошенка

  • Главою НАЗК призначено людину Порошенка.
  • Євросоюз обурений відмовою української влади скасувати декларації для антикорупційних активістів.
  • Кабмін не підвищуватиме тариф на газ для населення до червня.
В Україні
  • Національне агентство з питань запобігання корупції обрало нового керівника – колишнього главу Мелітопольської райдержадміністрації Мангула, члена партії БПП. Мангул заперечує контакти із президентом, однак журналісти наводять факти, що свідчать про наявність такого зв'язку та можливої ​​його підконтрольності адміністрації Порошенка.
  • Уряд затвердив звіт про виконання бюджету на 2017 рік із доходами в 793 млрд грн, видатками – 839 млрд грн, дефіцитом – майже в 48 млрд грн і вносить його для схвалення до Верховної Ради.
  • Головою Національної служби здоров'я – єдиного державного замовника медичних послуг, що розподіляє понад 100 млрд грн, призначено заступника директора приватної клініки "Ісіда" Петренка.
  • Кабмін залишив без змін тариф на газ для населення до червня поточного року.
  • Держстат повідомив про зростання у лютому середньої заробітної плати до 7828 грн, що перевищує мінімальну зарплату, яка становить 3723 грн, у 2,1 рази.
  • Після виплати відшкодування ПДВ експортерам ринок наповнився гривнею, що призвело до суттєвого перекосу попиту та пропозиції і зниження курсу гривні: 26.41 ₴/$ (+0,11 грн), 32.74 ₴/€ (+0.18 грн), 4.59 ₴ /10 ( -0.01 грн). Нацбанк продав $16 млн за механізмом "запиту кращого курсу в уповноважених банків", однак не зміг повністю задовольнити всі заявки на покупку, і гривня ще більше подешевшала.
Війна
  • Інтенсивність бойових дій на фронті знову зростає, на приморській ділянці окупанти обстріляли позиції українських військ із важкої артилерії і мінометів, під мінометний обстріл потрапили укріплення в околицях Донецька. На різних ділянках фронту відбулися перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів. За офіційними даними, втрат серед українських військовослужбовців немає. Волонтери повідомили про загибель від кулі снайпера 27 березня в районі Світлодарська бійця – добровольця Правого сектора. Під час розмінування території навколо Донецької фільтрувальної станції підірвався й дістав контузії і травм сапер Держуправління з надзвичайних ситуацій.
    Росія через неконтрольовану ділянку кордону відправила на Донбас ще один "гуманітарний" конвой.
  • Міністерство оборони заявило, що антитерористична операція на Донбасі триватиме паралельно з операцією Об'єднаних сил до видання указу президента про припинення АТО.
Україна й світ
  • США не дозволили передавання зброї, що надається в рамках військової допомоги Україні, полку спецпризначення Нацгвардії "Азов".
  • Міністерство економічного розвитку заявило про успішне завершення переговорів про створення Зони вільної торгівлі з Ізраїлем. Практично на всі непродовольчі товари, крім ювелірних виробів, мито буде знижено або скасовано. З низки профільних українських продовольчих товарів мито буде знято, на інші – поступово знижено протягом 3-7 років.
  • Єврокомісія має намір до кінця 2019 року зміцнити дороги, мости та залізничні шляхи для перевезення танків та іншої важкої техніки. Для проведення таких робіт буде максимально спрощено митні формальності.
  • Московський суд подовжив ще на півроку арешт українського журналіста Сущенка, якого російські спецслужби звинувачують у шпигунстві.
  • Президент Порошенко затвердив програму співпраці з НАТО на 2018 рік. Вона містить також цілі, заплановані на 2019-2020 рр.
Тренди
  • Єврокомісар із розширення та політики сусідства Хан заявив, що українські депутати проігнорували наполегливі вимоги європейських партнерів і Венеціанської комісії про скасування електронного декларування для антикорупційних активістів. Хан вважає, що така бездіяльність не відповідає європейським прагненням України. Після неодноразових жорстких заяв західних політиків Порошенко звернувся до Верховної Ради із закликом прийняти зміни до закону про електронне декларування, які він подав ще в липні 2017 року. Найближче засідання парламенту, на якому може бути прийнято таке рішення, відбудеться тільки 3 квітня, тобто після того, як сплине термін подання декларацій, що може призвести до адміністративних штрафів і кримінального переслідування активістів.

No comments:

Post a Comment