March 20, 2018

19.03.2018: Опитування КМІС: лідери президентського рейтингу – Тимошенко та Ляшко

Опитування КМІС: лідери президентського рейтингу – Тимошенко та Ляшко
Опитування КМІС: лідери президентського рейтингу – Тимошенко та Ляшко

Головні події і теми доби 19.03.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Опитування КМІС: лідери президентського рейтингу – Тимошенко та Ляшко.
  • Експерти та активісти вважають обшуки у "Новій пошті" спробою президента "віджати" компанію.

В Україні

  • Комітет Верховної Ради після різкої критики міжнародних партнерів з НАТО має намір внести до президентського законопроекту про нацбезпеку правки, які зроблять СБУ підконтрольною парламенту. Початкова редакція документу містила норму про повний контроль президентом над СБУ.
  • Антимонопольний комітет не зміг довести в суді картельну змову мереж супермаркетів. Міністерство економічного розвитку запустило сайт, на якому публікує дані про динаміку цін на соціально значущі продукти у найбільших торговельних мережах.
  • Фонд держмайна скасував аукціон із продажу державних пакетів акцій підприємств Сумиобленерго та Одесаобленерго.
  • Слідчі СБУ провели обшуки в офісах трьох вінницьких IT-компаній "з метою вилучення носіїв інформації, які використовуються для функціонування та адміністрування 4 веб-сайтів".
  • Компанія "Нова пошта" заявила, що в п'ятницю в офісах Києва та 5 найбільших міст слідчі Генпрокуратури із залученням Нацполіціі провели обшуки нібито за підозрою в ухиленні від сплати податків, а також незаконному пересиланні підакцизних товарів і наркотичних засобів. Прокуратура вилучила в одному із харківських відділень 132 тис. грн. У цей самий день на сервери компанії було здійснено DDoS-атаку. Співвласник "Нової пошти Клімов вважає ці дії узгодженими, крім того, він заявив, що в результаті обшуків Генпрокуратура порушень не знайшла. Проте генпрокурор Луценко стведржує, що під час зустрічі з ним власники компанії були ознайомлені "із численними фактами порушень". Деякі політичні експерти та громадські активісти підозрюють, що за допомогою силових відомств президент або хтось із його оточення намагаються "віджати" високоприбутковий бізнес.
  • Генпрокурор Луценко заявив, що Верховна Рада 22 березня розгляне подання про позбавлення недоторканності та притягнення до кримінальної відповідальності депутата Савченко.
  • Згідно зі звітом Мінфіну про виконання бюджету за 2017 рік, дефіцит бюджету становив 47,9 млрд грн або 1,6 % ВВП, 2016 – 70,3 млрд грн (2,9 % ВВП), 2014 року – 78,1 млрд грн (4,9 % ВВП).
  • Гривня продовжує дешевшати, однак пропозиція та попит збалансовано, Нацбанк на торги не виходив: 26,43 ₴/$ (+0,08 грн), 32,54 ₴/€ (+0,12 грн), 4,59 ₴/10 (+0,01 грн).

Війна

  • Унаслідок обстрілів позицій українських військ окупантами на Світлодарському виступі поранений військовослужбовець. За повідомленням штабу антитерористичної операції, на інших ділянках фронту було тихо. У звіті Управління верховного комісара ООН із прав людини констатовано загибель унаслідок бойових дій 12 мирних жителів на Донбасі за минулі 3 місяці.

Україна й світ

  • Росія проводить широкомасштабні військові навчання у Криму, а також в окупованих регіонах Грузії – Абхазії і Південній Осетії.
  • Міністр закордонних справ Угорщини Сійярто повідомив, що уряд країни вимагає від української влади перенесення введення мовної статті закону про освіту на 2023 рік, погрожуючи блокувати всі євроатлантичні ініціативи України.

Тренди

  • Згідно із результатами опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, президент Порошенко стрімко втрачає підтримку й може не потрапити до другого туру президентських виборів. Президентський рейтинг, за твердженням КМІС, очолюють лідери Батьківщини Тимошенко та Радикальної партії Ляшко.

No comments:

Post a Comment