March 17, 2018

16.03.2018: Командувачем об'єднаних сил на Донбасі призначено генерала Наєва

Командувачем об'єднаних сил на Донбасі призначено генерала Наєва
Командувачем об'єднаних сил на Донбасі призначено генерала Наєва

Головні події і теми доби 16.03.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Командувачем об'єднаних сил на Донбасі призначено генерала Наєва.
  • Київ – уже не найдешевша столиця Європи.

В Україні

  • Генпрокуратура провела обшуки у представництвах і логістичних центрах компанії  "Нова пошта" у Києві, Полтаві та Харкові у рамках розслідування справи про несплату податків в особливо великих розмірах.
  • Експортери на тренді падіння курсу гривні не поспішають продавати необов'язкову частину валютної виручки, очікуючи подальшого подорожчання долара: 26,35 ₴/$ (+0,08 грн), 32,42 ₴/€ (+0,01 грн), 4,58 ₴/10 (-0,02 грн). Нацбанк знову активно продавав валюту двадцятці уповноважених банкіів у режимі "запиту кращого курсу" – на підтримку гривні регулятор витратив близько $30 млн. Готівковий ринок помітно випереджає за котируваннями міжбанківський, населення збільшило купівлю доларів, тому банки купують його на міжбанку для продажу через каси.

Київ

  • У рейтингу видання The Economist Київ вибув зі списку найдешевших столиць світу та посідає 110 місце, випередивши за дорожнечею життя Софію та Будапешт.

Війна

  • За попередню добу на Донбасі зафіксовано лише один обстріл поблизу Троїцького на Світлодарській дузі, загиблих і поранених серед українських військовослужбовців немає. Президент Порошенко у ході візиту до прифронтовіих районів Донецької області повідомив, що антитерористичну операцію на Донбасі буде завершено. Командувачем об'єднаних сил, відповідно до закону "про реінтеграцію Донбасу", він призначив заступника начальника Генштабу генерал-лейтенанта Наєва. За словами Порошенка, перед Об'єднаними силами, до яких включено війська ЗСУ, Національної гвардії та інші збройні формування силових відомств, поставлена ​​задача не тільки відбиття агресії на Донбасі, але й "у перспективі" – відновлення територіальної цілісності України. За даними журналістів "Радіо Свобода", Наєв має у захопленому Росією Криму брата, що працює в окупаційних структурах влади, від якого отримав минулого року, згідно з електронною декларацією, солідні грошові суми у вигляді подарунків.
  • За даними видання "Наші гроші", Міністерство енергетики та вугільної промисловості подало законопроект про списання заборгованості держпідприємства "Енергоринок" перед постачальниками електроенергії до ОРДЛО, а також про погашення заборгованості споживачів електроенергії на окупованій території за рахунок коштів держбюджету, який становить, за оцінками журналістів, не менше від 3,9 млрд грн. Підприємство "Енергоринок" буде ліквідовано в липні 2018 року, відповідно до реформи енергетичного сектора.

Україна й світ

  • Україна розіслала країнам – членам ООН, а також іншим офіційним делегаціям лист із проханням не визнавати вибори президента Росії в окупованому Криму. Однак про невизнання виборів в РФ й цілому мова у зверненні не йдеться. Міністр внутрішніх справ Аваков повідомив, що громадян РФ не допускатимуть до голосування у російських дипломатичних представництвах в Україні 18 березня у відповідь на проведення виборів на півострові. Посольство Росії висловило обурення через недопуск українською владою російських громадян на виборчі дільниці в Україні.
  • На п'ятому році окупації Криму Росією та агресії на Донбасі Міністерство закордонних справ України підготувало пропозицію про вихід зі складу СНД, а також денонсацію,  тимчасове або повне припинення "великого договору" про дружбу та співпрацю між Україною та РФ від 1997 року, однак кінцеве рішення є прерогативою президента. Прем'єр-міністр Гройсман заявив про готовність уряду затвердити рішення про розрив економічних зв'язків із Росією.
  • Представники місій ЄС і НАТО в Україні заявили, що у законопроекті про національну безпеку, що поданий президентом Порошенком до парламенту, є норми, які суперечать практиці Євросоюзу та інших країн Заходу, зокрема, відсутність громадського контролю за діяльністю спецслужб. Експерти Венеціанської комісії наполягають на скасуванні до 1 квітня електронного декларування антикорупційних громадських організацій і громадських активістів.

No comments:

Post a Comment