March 15, 2018

14.03.2018: Посилено покарання за секс із неповнолітніми

Посилено покарання за секс із неповнолітніми
Посилено покарання за секс із неповнолітніми

Головні події і теми доби 14.03.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Посилено покарання за секс із неповнолітніми.
  • Світовий банк назвав українську модель економіки "кумівським капіталізмом".
  • Гривня знову дешевшає.
  • На Донбасі минула доба пройшла без обстрілів.

В Україні

  • Верховна Рада проголосувала за посилення відповідальності за секс із неповнолітніми, які не досягли 16 років. Особи, які вчинили такі злочини, каратимуться позбавленням або обмеженням волі на термін до 5 років, а звідництво із залученням до сексуальних послуг неповнолітніх – до 10 років.
  • Прем'єр-міністр Гройсман анонсував створення "прозорого" реєстру осіб, які отримують субсидії. Бюджетом 2018 року на субсидії планується витратити понад 71 млрд грн. У грудні 2017 року середній розмір субсидій на одне домогосподарство скоротився на 27 % – до 993 грн за рахунок підвищення мінімальної заробітної плати.
  • Кабмін затвердив програму монетизації пільг на проїзд у громадському транспорті на міських, приміських і міжміських маршрутах.
  • Генпрокурор Луценко оголосив про готовність внести до Верховної Ради подання на позбавлення недоторканності й притягнення до кримінальної відповідальності ще двох депутатів, одна серед яких – герой України Савченко. Вона так і не з'явилася на допит, оскільки повернулася до України тільки ввечері 14 березня.
  • Нацбанк припиняє друкування банкнот 1, 2, 5 і 10 грн, а також виготовлення монет 1, 2, 5, і 25 коп.
  • Як і прогнозували учасники міжбанківського ринку, на торгах стався курсової розворот, і гривня почала дешевшати: 26,01 ₴​​/$ (+0,09 грн), 32,18 ₴/€ (+0,10 грн), 4,57 ₴/10 (+0,02 грн). Іноземні спекулянти очікували більшої відсоткової ставки при розміщенні гривневих ОВДП Мінфіном. Експортери вже не поспішають продавати необов'язкову частину валютної виручки, а попит нафтотрейдерів на долари залишається стабільно високім. На ослаблення гривні впливає й високий рівень ліквідності банківської системи. Нацбанк на торги не виходив. Готівковий ринок різко підняв цінники та випереджає офіційний курс на 30-40 коп.

Війна

  • За повідомленням штабу антитерористичної операції, за попередню добу на Донбасі, уперше за довгий час, не зафіксовано порушень режиму припинення вогню. Волонтери повідомили, що у військовому шпиталі Дніпра помер боєць-доброволець полку "Азов", що був поранений снайпером під Авдіївкою.
  • На переговорах у Мінську констатовано зниження рівня напруженості на Донбасі, проте стійкого перемир'я не досягнуто. Росія продовжує поставляти до ОРДЛО військову техніку, боєприпаси, пальне та живу силу. Спостерігачам ОБСЄ так і не надано можливості доступу до всієї території, включаючи неконтрольовану Україною ділянку державного кордону.
    Досягнуто домовленості із представниками "республік" про проведення робіт з відновлення мобільного зв'язку на окупованій території. Для цього бригади компанії МТС, що діє під брендом Vodafone, під контролем спостерігачів ОБСЄ проведуть роботи з ремонту оптичного кабелю поблизу лінії фронту.
    Українська делегація зажадала повернути на підконтрольну територію понад 30 тис. вантажних і пасажирських вагонів і більше 300 локомотивів.

Україна й світ

  • Кабмін прийняв рішення про заборону імпорту російських мінеральних добрив.
  • МЗС України подав ноту протесту Росії через відвідування президентом РФ Путіним Севастополя в окупованому Криму у ході передвиборної кампанії.
  • Компанія ICU, яка обслуговує президента Порошенка, придбала у Росії мережу ресторанів швидкого харчування Burger King через офшорну кіпрську фірму.
  • Після провокацій Газпрому уряд Німеччини має намір радикально переглянути свою енергетичну політику, включаючи закупівлі імпортного газу, і до 2030 року довести енергогенерацію із поновлюваних джерел до 2/3. На цей момент майже третина електроенергії у країні виробляється із використанням енергії сонця, вітру та біогазу.
  • Суд Лондона зобов'язав олігархів Коломойського та Боголюбова надати детальну розшифровку операцій із виведення коштів із Приватбанку у розмірі $1,9 млрд.

Тренди

  • Після різкої реакції МВФ Міністерство фінансів України має намір запропонувати власну схему оподаткування виведеного капіталу, яку планує запровадити з 2019 року, для чого Кабміном буде внесено відповідний законопроект.
  • Директорка Світового банку по Білорусі, Україні та Молдові Кахконен вважає, що всього 2 % українських компаній, пов'язаних із вищим керівництвом країни, контролюють понад 20 % обороту економіки. Вони домінують у найбільш ліквідних галузях – гірничовидобувній, енергетичній, транспортній і сільськогосподарській, отримуючи надвисоку ренту та впливаючи на державне управління через підконтрольних їм депутатів парламенту. Кахконен назвала українську модель "кумівським капіталізмом".

No comments:

Post a Comment