March 14, 2018

13.03.2018: МОЗ скасувало диспансеризацію і медкарти в учбових закладах


МОЗ скасувало диспансеризацію і медкарти в учбових закладах
МОЗ скасувало диспансеризацію і медкарти в учбових закладах

Головні події і теми доби 13.03.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • МОЗ скасувало диспансеризацію, талони на прийом до лікаря та медкартки у навчальних закладах.
  • Поправки Лозового загальмують поховання померлих і паралізують слідство.
  • Газпром остаточно програв справу про виплату штрафу в 171 млрд грн за транзит газу.
  • На пожежі на полігоні "Широкий лан" загинув військовослужбовець.

В Україні

  • Депутати не проголосували за жоден із трьох законопроектів щодо внесення змін до закону про Державне бюро розслідувань. Законопроекти повернено до Комітету для доопрацювання. Причиною відхилення урядового документу стало побоювання депутатів, що керівництво Бюро впливатиме на результати слідства через додаткові премії і надбавки, які перевищують посадовий оклад.Прийнято за основу два законопроекти про захист інтелектуальної власності в рамках проектів гармонізації законодавства з ЄС, відповідно до Угоди про асоціацію.
  • Розгорається скандал щодо поправок до кримінально-процесуального кодексу, прийнятих у жовтні, які було внесено під час голосування  "з голосу" депутатом від Радикальної партії Лозовим. Вони стосуються обмеження термінів слідства 6 місяцями та мають набути чинності 15 березня. Правоохоронні органи та НАБУ заявляють, що таке обмеження не дозволяє якісно провести розслідування, а злочинці отримують можливість уникнути покарання. На думку експертів і співробітників силових структур, це може паралізувати слідчі дії. У суспільстві зростає обурення ще однією поправкою Лозового – про обов'язкове судове рішення перед похованням померлих, що в умовах завантаженості судів призведе до того, що ховати можна буде тільки через 3 дні після смерті. Законопроект, який скасовує ці поправки, "застряг" у Верховній Раді й навряд чи буде проголосований найближчими днями.
  • Міністерство охорони здоров'я скасувало талони на прийом до лікаря, медичні карти для школярів і студентів, а також диспансерний нагляд – регулярний огляд здорових задля раннього виявлення хронічних захворювань. Крім того, змінено порядок виклику лікаря додому.
  • На військовому полігоні "Широкий Лан" у Миколаївській області в одному із наметів сталася пожежа, внаслідок якої загинув військовослужбовець, ще кілька людей дістали опіків. Волонтери та бійці неодноразово скаржилися на неприйнятні умови перебування на полігоні, проте Міністерство оборони за 3 роки так нічого і не зробило, лише пообіцявши реконструкцію табору до осені поточного року.
  • Після проведеного Нацбанком аукціону з купівлі валюти, на якому він придбав $74,9 млн, відбувся розворот ринку, і долар почав дорожчати. Урешті-решт курс на середу практично не змінився, але банкіри очікують поступового ослаблення гривні: 25,92 ₴/$ (-0,01 грн), 32,08 ₴/€ (+0,18 грн), 4,55 ₴/10 (-0,03 грн).

Війна

  • Під час "перемир'я" зі стрілецької зброї, гранатометів і мінометів знову обстріляно позиції українських військ під Донецьком та Авдіївкою, а також на Світлодарській дузі. Знову потрапив під обстріл автобус із ремонтною бригадою, яка обслуговує Донецьку фільтрувальну станцію. За офіційними даними, унаслідок бойових дій травмовано військовослужбовця.
  • Міністерство у справах окупованих територій і ВПО повідомило про виділення урядами Канади та Швеції $2 млн на відновлення Донбасу. Адмініструвати й наглядатиме за цільовим використанням коштів Світовий банк.

Україна й світ

  • Президент США Трамп звільнив держсекретаря США Тіллерсона. На його місце призначено колишнього главу ЦРУ Помпео. Керувати ЦРУ буде його колишній заступник Хаспел – перша в історії США жінка на цій посаді. Тіллерсон перед відставкою попередив про "тривожну поведінку" Росії і не подякував президенту Трампу за спільну роботу.
  • Рада ЄС подовжила на 6 місяців санкції проти юридичних і фізичних осіб за підрив державного суверенітету й територіальної цілісності України.
  • Глава Газпрому Міллер вважає, що процес розірвання контрактів із Нафтогазом може зайняти півтора-два роки. Апеляційний господарський суд Києва відмовив Газпрому у відстроченні або скасуванні платежу штрафу й пені у 171 млрд грн, що накладений Антимонопольним комітетом за антиконкурентні дії на ринку транзиту газу в Україні.
  • СБУ видворила із країни польського громадянина, який публічно спалив у Тернополі герб України.

Тренди

  • Президент Порошенко та його адміністрація вирішили "провести додаткові консультації" з іноземними партнерами після жорсткої реакції МВФ на законопроект про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал.

No comments:

Post a Comment