March 12, 2018

11.03.2018:Україна повернутий статус країни, яка має намір вступити в НАТО

Україна повернутий статус країни, яка має намір вступити в НАТО
Україна повернутий статус країни, яка має намір вступити в НАТО

Головні події і теми доби 11.03.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • НАТО надало Україні статус "країни-аспіранта".
  • Авіація США проводить розвідувальні польоти вздовж лінії фронту на Донбасі.

В Україні

  • За попередні 4 роки споживання газу скоротилося на 6 млрд м3 за рахунок економії – з 24 до 18 млрд м3. Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що до 2022 року Україна може скоротити споживання газу ще на 5 млрд м3 за рахунок заміщення газу іншими енергоносіями, а також скорочення споживання газу населенням і підприємствами теплокомуненерго.

Війна

  • У зоні бойових дій на Донбасі під час транспортування боєприпасів загинув військовослужбовець, ще троє – дістали поранень унаслідок обстрілу та підриву на вибухових пристроях. Позиції українських військ обстріляно на кількох ділянках фронту – у Попаснянському районі, на Світлодарській дузі та у районі траси Донецк–Горлівка. Крім того, під обстріл потрапила насосна станція Південнодонбаського водоводу.
  • Американський безпілотник здійснив уже шостий, із початку березня, розвідувальний політ уздовж лінії фронту, а також поблизу узбережжя окупованого Криму та Краснодарського краю РФ.

Україна й світ

  • Єврокомісар з питань зовнішньої політики та безпеки Могеріні заявила, що ЄС готовий підтримати миротворчу місію ООН на Донбасі за умови прийняття відповідного рішення Радою Безпеки ООН. Крім того, вона наполягає на прийнятті законодавчих актів, які Україна зобов'язалася запровадити, згідно з угодою про асоціацію. Могеріні підкреслила, що Україні слід "подвоїти роботу" у найважливіших сферах, у тому числі, у боротьбі з корупцією, і створити незалежний Антикорупційний суд.
  • Президент РФ Путін у передвиборчому фільмі категорично відкинув можливість повернення Криму Україні та заявив, що був готовий до введення санкцій у відповідь на окупацію.
  • Міністр закордонних справ Угорщини Сійятро заявив, що на Закарпатті розпочала роботу наглядова місія ОБСЄ. Закарпатська адміністрація не погоджувала відкриття офісу ОБСЄ у регіоні, а сама організація повідомила, що моніторинг проводиться із офісу в Івано-Франківську.
  • Українські біатлоністи все ж-таки поїдуть на етап Кубка світу у Тюмені. Частина західних делегацій відмовилася брати участь у цих змаганнях, проте українська команда вирішила провести гонку, незважаючи на російську агресію на Донбасі та окупацію Криму.

Тренди

  • На сайті НАТО змінено статус України на "країну-аспіранта". Згідно із поясненням штаб-квартири Альянсу, це означає, що країна демонструє бажання вступу. 2008 року Україну та Грузію офіційно запросили до НАТО. Однак 2010 року, після перемоги на виборах президента Януковича, Верховна Рада змінила статус країни на "позаблоковий", що призвело до виключення країни зі списку потенційних кандидатів. Після 2014 року Україна прийняла низку основоположних документів, які декларують євроатлантичний курс, і почала перебудову Збройних сил, відповідно до стандартів Альянсу. При цьому до пропозиції про вступ через надання Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) потрібно пройти довгий шлях, не тільки у військовій сфері, а й в інших – у розвитку демократії, захисту прав людини, зміцненні громадянської безпеки. За багатьма напрямками вимоги для надання ПДЧ перетинаються із вимогами до потенційних членів ЄС. У будь-якому випадку, у доступному для огляду майбутньому, про вступ до НАТО не йдеться. Більш того, навіть надання ПДЧ не гарантує вступ, що продемонстровано прикладом Македонії, проти участі якої категорично заперечує Греція, а рішення в НАТО приймаються консенсусом. Фактор агресії Росії надає потужний стримуючий вплив на дії чиновників НАТО – адже після вступу країни Альянс зобов'язаний захищати територію будь-якої із держав-членів, які зазнали агресії.


No comments:

Post a Comment