March 03, 2018

02.03.2018: Нафтогазу вдалося впоратися із наслідками "газового шантажу" Газпрому


Нафтогазу вдалося впоратися із наслідками "газового шантажу" Газпрому.
Нафтогазу вдалося впоратися із наслідками "газового шантажу" Газпрому

Головні події і теми доби 02.03.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Нафтогазу вдалося впоратися із наслідками "газового шантажу" Газпрому.
  • Янукович звинуватив українську владу у війні на Донбасі та втраті Криму.
  • Росія повернула двох українських прикордонників.

В Україні

  • Колишній президент Янукович дав у Москві прес-конференцію. Він звинуватив нову українську владу у розв'язуванні громадянської війни, в якій загинули тисячі людей, а мільйони – стали біженцями. Янукович вважає, що в державній зраді мають бути звинувачені особи, які довели Україну до розвалу й втрати територій. Він заявив, що не був готовий до окупації Криму. За його словами, "кримчани шукали способи, як захистити себе й свої сім'ї", а на Донбасі "громадянська війна" почалася через те, що "радикали, об'єднавшись у добровольчі батальйони, викликали захисну реакцію місцевого населення". Крім того, Янукович заявив, що лідери Майдану порушили угоду, підписану 21 лютого 2014 року, і почали захоплювати державні будівлі, що призвело до його втечі. Він стверджує, що українська влада постійно порушує його права та намагається перекласти на нього відповідальність за ситуацію у державі. Крім того, він відкинув звинувачення у зверненні до Путіна про введення військ, стверджуючи, що "запропонував провести консультації у рамках договору про дружбу й співробітництво". Наприкінці виступу він заявив, що звернеться до держав – гарантів угоди, що підписана в лютому 2014 року, а також до США й Росії із пропозицією про припинення війни на Донбасі та початок ліквідації її наслідків.
  • Підвищення Нацбанком облікової ставки до 17 % викликало чергове зміцнення гривні: 26,54 ₴/$ (-0,13 грн), 32,67 ₴/€ (+0,21 грн), 4,68 ₴/ 0 (-0 ,04 грн). На думку учасників ринку, його розгойдування викликано очікуванням іноземних інвесторів, які можуть продати великі обсяги валюти для участі в аукціонах Мінфіну із розміщення ОВДП через рост їх прибутковості. Крім того, на ринок може вплинути дозвіл інвесторам про репатріацію дивідендів за 2017 та попередні роки. НБУ купив в уповноважених банків за механізмом "запиту кращого курсу" близько 47 млн, однак попит імпортерів на валюту залишається стабільно високим, і це не дало курсу впасти.

Війна

  • Під Авдіївкою тривають бої, із мінометів і стрілецької зброї обстріляно також позиції українських військ на Світлодарській дузі, зі стрілецької зброї – у місці можливого розведення військ у Станиці Луганській. Від кулі снайпера під Авдіївка загинув боєць, ще двоє – поранені внаслідок обстрілів.
    Осколком міни перебито лінію електропередач, яка живить Донецьку фільтрувальну станцію. Ремонтні бригади намагаються відновити електроживлення.
  • Офіс представника ОБСЄ на мінських переговорах Сайдіка оголосив про досягнення "повного й безстрокового" перемир'я на Донбасі, починаючи із 5 березня, проте українські представники поки не підтвердили цієї інформації.

Україна й світ

  • Комерційний директор Нафтогазу Вітренко повідомив, що через дії Газпрому, який знизив тиск на вході до української газотранспортної системи, і зростання споживання через холодну погоду компанії довелося вжити екстрених заходів. Міністерство освіти рекомендувало призупинити роботу з 2 по 7 березня навчальним закладам, а температуру в приміщеннях знизити до мінімуму. В результаті зниження споживання всередині країни та переведення низки теплових станцій на мазут, а газових компресорів – на електроенергію ситуацію вдалося стабілізувати. Із польською газовою компанією PGNiG підписано контракт про постачання газу протягом року. Прес-секретар Держдепартаменту Нойерт закликала Росію виконати рішення Стокгольмського арбітражу та відновити поставки газу до України. Офіційний представник Газпрому Купріянов заявив, що компанія не збирається припиняти транзит Україною, оскільки для розриву контракту потрібно пройти складний юридичний процес зі зверненням до Стокгольмського арбітражу. Президент Порошенко стверджує, що контракти Нафтогазу із Газпромом не передбачають можливості їх розірвання в односторонньому порядку. Глава Газпрому Міллер оголосив про намір негайно почати процедуру розриву контрактів на поставку і транзит газу із Нафтогазом у Стокгольмі.
  • Президент Трамп подовжив санкції проти Росії через окупацію Криму ще на рік. Адміністрація Трампа заявила, що ситуація в Україні, як і раніше, являє серйозну загрозу безпеці США.
  • Президент РФ Путін зажадав від американської влади надання офіційного запиту про екстрадицію осіб, що обвинувачуються у втручанні до виборів, а також усі супутні матеріали.
  • Керівництво НАТО заявило, що загрози президента Путіна про напад на членів Альянсу є контрпродуктивними та не сприяють пом'якшенню напруженості. Представник НАТО Лунеску заявила, що Альянс не хоче розгортання нової холодної війни або гонки озброєнь.
  • Українське посольство у Болгарії висловило обурення заявою патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва), який в ефірі болгарського національного телебачення назвав війну на Донбасі "громадянської". У заяві йдеться, що "міжнародне співтовариство переконане, що окупація Донбасу була ініційована та здійснена саме Росією".
  • Росія передала Україні двох прикордонників, які були затримані спецслужбами під час переходу кордону в Сумській області в жовтні 2017 року. На кого їх було обміняно – не офіційних повідомлень немає

No comments:

Post a Comment