March 02, 2018

01.03.2018: Нацбанк підвищив облікову ставку до 17 %

Нацбанк підвищив облікову ставку до 17 %
Нацбанк підвищив облікову ставку до 17 %

Головні події і теми доби 01.03.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Нацбанк підвищив облікову ставку до 17 %.
  • Рада прийняла у першому читанні президентський законопроект про Антикорупційний суд.
  • ДФС оштрафувала главу Нафтогазу на 8 млрд грн.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла у першому читанні президентський законопроект про Антикорупційний суд. Обговорення закону не було, на чому акцентував увагу депутат Соболєв – колишній глава парламентського антикорупційного комітету. Рекомендації Венеціанської комісії, на яких наполягають міжнародні партнери України, у тому числі МВФ, у законопроекті не враховано, суд буде повністю підконтрольний президенту. Спікер Верховної Ради Парубій стверджує, що рекомендації буде враховано при обговоренні поправок до закону між першим і другим читаннями. Дії депутатів правлячої коаліції виглядають спробою влади "замилити очі" міжнародним інвесторам для отримання чергового траншу МВФ та інших кредитів.
    Спрощено процедуру виділення земельних ділянок для робіт із видобутку нафти й газу – зі списку погоджень виключено спецдозвіл Мінагрополітики на зняття та перенесення
     ґрунтового покриву.
  • РНБО подовжив ще на рік санкції проти банків із державним російським капіталом – Ощадбанку Росії, ВТБ, БМ-банку, Промінвестбанку та VS-банку. Санкції забороняють репатріацію коштів цих банків у Росію, проте вони продовжують діяльність на території України.
    Крім того, РНБО підтримав пропозицію президента Порошенка про скорочення підстав для надання громадянства та запропонував внести на розгляд Верховної Ради відповідний законопроект.
  • Кабмін підвищив з 1 березня на 20 % розмір страхових виплат особам, які постраждали від нещасного випадку на виробництві, а також особам, які мають професійні захворювання.
  • Держфіскальная служба нарахувала штрафи на загальну суму понад 8,3 млрд грн очільнику Нафтогазу Коболєву за порушення митних правил при оформленні декларації із повним пакетом супровідних документів. Коболєв стверджує, що штраф накладено за неоформлений газ, що поставлений Газпромом на окуповану територію Донбасу, за який Нафтогаз відмовився платити, що закріплено рішенням Стокгольмського арбітражу. Виконувач обов'язків глави ДФС Продан пообіцяв особисто перевірити обґрунтованість накладення штрафу.
  • Нацбанк із 2 березня підвищив облікову ставку до 17 % "для зниження споживчої інфляції до цільового рівня у середньостроковій перспективі".
  • Підвищення облікової ставки спровокувало різке зміцнення гривні. Банки та іноземні спекулянти планують купувати гривневі ОВДП із високою прибутковістю, які наразі неможливо отримати у валюті: 26,67 ₴/$ (-0,14 грн), 32,46 ₴/€ (-0,28 грн), 4 , 73 ₴/10 (-0,03 грн). НБУ купив у режимі "запиту кращого курсу" в уповноважених банків близько $46 млн. На 1 березня міжнародні золотовалютні резерви Нацбанку становлять $18,5 млрд, збільшившись із 1 лютого на $60 млн.

Війна

  • За попередню добу на Донбасі кількість і інтенсивність обстрілів знизилася. Штаб антитерористичної операції зафіксував лише два випадки порушення режиму припинення вогню. Із мінометів і стрілецької зброї обстріляно позиції українських військ на Світлодарській дузі та у Пісках в околицях Донецька. Втрат серед військовослужбовців немає. Заступник глави місії ОБСЄ Хуг констатував відсутність прогресу у розведенні військ на Донбасі – місія виявила за допомогою безпілотників 52 одиниці важких озброєнь поблизу лінії фронту, із них 46 – на окупованій території. Крім того, Хуг заявив, що заняття українськими військами території "сірої зони" неминуче призведе до ще більшого насильства.

Україна й світ

  • МЗС України повідомив Єврокомісію про відмову Газпрому виконати договірні зобов'язання, підтверджені Стокгольмським арбітражем, що може призвести до виникнення надзвичайної ситуації із поставками газу до ЕС. Президент Порошенко заявив, що Нафтогаз зобов'язаний домогтися арешту активів Газпрому, а Генпрокуратура, міністерства юстиції та закордонних справ мають допомогти у стягненні коштів. Газпром повернув передоплату, перераховану Нафтогазом у рахунок оплати березневих поставок газу, які передбачені рішенням арбітражу, оскільки, за словами голови правління Газпрому Медведєва, додаткову угоду до контракту на такі поставки не узгоджено й не підписано. Глава Нафтогазу Коболєв розцінив відмову Газпрому як порушення договору та невиконання рішення арбітражу.
  • Держдепартамент США погодив продаж Україні протитанкових ракетних комплексів Javelin на $46 млн. Усього у військовому бюджеті США передбачено допомогу Україні у розмірі $350 млн.
  • Верховна Рада звернулася до міжнародного співтовариства із закликом засудити агресію РФ, а також політичне й національно-орієнтоване переслідування українських громадян на тимчасово окупованих територіях. Крім того, у зверненні міститься прохання здійснити тиск на Росію з метою звільнення українських політв'язнів.
  • Президент РФ Путін звернувся із посланням до Федеральних зборів, в якому розповів про досягнення країни й планах на майбутнє. Він звинуватив Захід у гонці озброєнь і порушенні договору про протиракетну оборону. Путін розповів про "асиметричну відповідь" Росії у вигляді новітніх крилатих ракет "Сармат" необмеженої дальності, які здатні подолати американські системи ПРО, що, за його словами "здатне протверезити потенційного агресора". Журналісти звернули увагу, що для ілюстрації зброї було використано ролик 2009 року, а також кадри ракети "Сатана", що вироблялася на Південмаші в Україні. Крім того, за словами дослідників, ракети, про які говорив Путін, не пройшли випробувань і не прийняті на озброєння.


No comments:

Post a Comment