February 27, 2018

26.02.2018: Верховна Рада спробує призначити 1 березня нового главу НБУ.

Верховна Рада спробує призначити 1 березня нового главу НБУ.
Верховна Рада спробує призначити 1 березня нового главу НБУ.

Головні події і теми доби 26.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада спробує призначити 1 березня нового главу НБУ.
  • У ВСУ щотижня відбуваються два самогубства військовослужбовців.
  • Нові санкції США проти РФ буде введено протягом місяця.

В Україні

  • Глава Верховної Ради Парубій має намір винести 1 березня на обговорення парламенту президентський законопроект про Антикорупційний суд, якщо його не буде включено депутатами до порядку денного. Він вважає, що закон може бути прийнятий у другому читанні до початку травня. Парубій стверджує, що дострокові вибори Верховної Ради "паралізують країну на цілий рік", і такі дії є шкідливими у період збройної агресії проти України.
    Парубій повідомив, що звіт голови НБУ Гонтаревої, яка пішла у відставку, намічено на четвер, 1 березня. Фракція Блоку Порошенка має намір підтримати запропоновану президентом кандидатуру на главу НБУ Смолія, що наразі виконує обов'язки глави регулятора.
  • Міністерство освіти підтримало дії Міністерства охорони здоров'я у конфлікті із Національним медичним університетом ім. Богомольця, що оголосив страйк після відсторонення від посади ректора та призначення на його місце міністерського функціонера.
  • Солом'янський суд заарештував майно мера Одеси Труханова за клопотанням Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. При цьому апеляційний суд Києва підтвердив, що Труханів може бути відпущений на поруки депутата від БПП Голубова.
  • В Ужгороді вдруге за місяць скоєно підпал офісу Товариства угорської культури.
  • Активісти облили червоною фарбою паркан генерального консульства Росії в Одесі на знак протесту проти вторгнення Росії і вимагають від російської влади звільнення українських політв'язнів.
  • Виплати відшкодування ПДВ Держказначейством дали можливість експортерам не продавати необов'язкову частина валютної виручки, що зменшило пропозицію долара на ринку й привело до ослаблення гривні: 27,01 ₴​/$ (+0,02 грн), 33,27 ₴/€ (+0, 08 грн), 4,83 ₴/10 (+0,07 грн).

Війна

  • Протягом минулої доби окупаційні війська обстріляли позиції української армії із мінометів на Світлодарській дузі та у Пісках, на північній околиці Донецька. Зіткнення із застосуванням стрілецької зброї відбулися на приморській ділянці фронту – у Лебединському та Кам'янці. За офіційними даними, поранено 3 українських військовослужбовців.
  • Адвокат російського військовослужбовця Агєєва, що засуджений за тероризм, подав апеляцію на вирок, оскільки, відповідно до закону "про реінтеграцію Донбасу", "ЛНР” не визнана терористичною організацією. Він визнає, що в діях його підзахисного є склад злочину, однак не той, за яким він відбуває покарання.
  • Заступник міністра оборони із питань євроінтеграції Петренко на міжнародному форумі щодо ситуації у Криму заявив, що з 2013 року кількість російських військ в окупованому Криму зросла з 12 до 31 тис. чол. За його словами, Росія створила на півострові самодостатню військову групу, здатну контролювати чорноморський басейн і вести операції на західному стратегічному напрямку. Депутат Європарламенту Хармс вважає, що наразі у Заходу немає рецепту повернення Криму, а говорити про зняття європейських санкцій за окупацію півострова неприпустимо. Посол США в Україні Йованович заявила, що Росія продовжує порушувати міжнародне право та права людини в Криму, а санкції США проти Росії діятимуть до повної його деокупації.

Україна й світ

  • Міністр фінансів США Мнучін заявив, що протягом 30 днів проти юридичних і фізичних осіб РФ буде введено ще один пакет санкцій у рамках закону "Про протидію противникам Америки (CAATSA)", що підписаний президентом Трампом у серпні минулого року.
  • Безпілотник США провів розвідувальний політ навколо окупованого Криму.
  • Агентство Standard & Poor's підвищило інвестиційний рейтинг РФ до рівня BB+ зі стабільним прогнозом. Агентство Fitch підтвердило рейтинг Росії на рівні ВВВ- також із позитивним прогнозом, оскільки в країні спостерігається поліпшення економічної ситуації, хоча є й структурні уразливості. Низький рейтинг пов'язаний також із серйозними геополітичними ризиками.
  • Міністр з питань гуманітарної допомоги та мігрантів Польщі Кемпа заявила, що в країна прийняла близько 2 млн українських іммігрантів.

Тренди

  • Колишній федеральний прокурор Швейцарії Веслі, який брав участь у розслідуванні військових злочинів у колишній Югославії, дав рекомендації про покарання відповідальних за злочини на Донбасі. Він зазначив, що слідство розглянуло чотири види злочинів. Це звірства у концтаборах, у тому числі, насильство над жінками, масові вбивства у Сребрениці, етнічні чистки, а також облога Сараєво та обстріли Дубровника, що внесений до спадщини ЮНЕСКО, де не було військових підрозділів. Веслі зазначив, що під слідством перебував 161 чоловік, включаючи президента, генералів, солдатів, поліцейських і начальників в'язниць. При цьому серед вироків були й виправдувальні, що, на його думку, свідчить про справедливість судової системи. Веслі висловив надію, що Україна зможе притягнути до відповідальності представників незаконних збройних формувань, винних у скоєнні військових злочинів.
  • Головний військовий прокурор Матіос повідомив, що за два місяці поточного року, за даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, щотижня реєструється по два випадки самогубства військовослужбовців і назвав брехнею заяви начальника управління морально-психологічного забезпечення Міністерства оборони Грунтковського про те, що "в армії усе нормально". Матіос вважає обов'язковим проходження психологічної реабілітації учасників бойових дій. За його словами, реабілітацію 2017 року пройшли лише 0,1 % від загальної кількості військовослужбовців, які брали участь у війні на Донбасі.

No comments:

Post a Comment