February 28, 2018

27.02.2018: Порошенко призначив двох суддів Конституційного суду

Порошенко призначив двох суддів Конституційного суду
Порошенко призначив двох суддів Конституційного суду

Головні події і теми доби 27.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко призначив двох суддів Конституційного суду.
  • Труханова не відсторонено від посади мера.
  • Комісія назвала переможця конкурсу на посаду голови Національної служби здоров'я.
  • Під Верховною Радою сталися сутички активістів із правоохоронцями.

В Україні

  • Президент Порошенко призначив двох суддів Конституційного суду за своєю квотою. Ними стали колишній міністр юстиції і екс-депутат від Партії регіонів Головатий і завідувач кафедри теорії та історії держави і права Ужгородського університету Лемак.
  • Верховна Рада звернулася до Кабміну із пропозицією про створення Міністерства у справах ветеранів на базі Держслужби у справах ветеранів та учасників антитерористичної операції.
    Парламентарії посилили відповідальність за незаконне перетинання кордону та в'їзд на окуповану територію через неконтрольовану ділянку кордону. Новими поправками до Адміністративного кодексу передбачено, що при незаконному перетині кордону іноземцями та особами без громадянства, яким заборонено в'їзд до країну, їх позбавляють права на в'їзд ще на 10 років. Поправка має прямий стосунок до глави Руху нових сил Саакашвілі, що позбавлений громадянства президентом Порошенком.
    Прийнято закон, що дозволяє передавати у концесію дороги загального користування державного значення для будівництва та експлуатації.
  • Під Верховною Радою сталися сутички між правоохоронцями та активістами, які принесли до будівлі шини й спробували їх підпалити. Міністерство внутрішніх справ повідомило, що внаслідок зіткнень постраждали 14 співробітників поліції і Нацгвардії, затримано 9 нападників. Глава Руху нових сил Саакашвілі відхрестився від звинувачень в організації масових заворушень.
  • Парламентська фракція Народного фронту вирішила підтримати кандидата на посаду глави НБУ Смолія, що запропонована президентом. Звіт перед Верховною Радою колишнього керівника регулятора Гонтаревої може відбутися 1 березня.
  • Прем'єр-міністр Гройсман має намір брати участь у майбутніх парламентських виборах.
  • Генпрокуратура оголосила про відсутність доказів у справі про закупівлю нафтогазових платформ для "Черноморскнефтегаза" ("вишок Бойка") проти глави Опозиційного блоку Бойка.
  • Солом'янський суд відмовився усувати Труханова з посади мера Одеси. Спеціалізована антикорупційна прокуратура наполягає на тому, що Труханів може чинити тиск на свідків, однак адвокати мера заявили, що всіх свідків у справі вже допитано. Труханів заявив, що його відсторонення може призвести до фінансових втрат для міста, оскільки він бере участь у реалізації контрактів із зарубіжним фінансуванням.
  • Нафтогаз відновив закупівлі газу в Словаччині та Угорщині на період холодів. Комерційний директор газового монополіста Вітренко заявив, що ці закупівлі не вплинуть на ціну газу для споживачів у березні, а запасів у сховищах вистачить для забезпечення промисловості й теплокомуненерго до кінця опалювального сезону.
  • Переможцем конкурсу на посаду голови Національної служби здоров'я став заступник директора клініки "Ісіда" Петренко. Призначення має бути затверджене Кабміном. Служба, створена відповідно до закону про медичну реформу, буде централізовано закуповувати медичні послуги та укладати договори із медичними клініками та лікарями-підприємцями.
  • У передостанній день місяця експортери активно продавали валюту для закриття бюджетних платежів, а деякі банки – для участі в аукціоні з розміщення ОВДП, що оголошений Мінфіном: 26,95 ₴/$ (-0,06 грн), 33,15 ₴/€ (- 0,12 грн), 4,84 ₴/10 (+0,01 грн). Це дозволило Нацбанку, який відстежує все суми, що зайшли на ринок, максимально дешево купити близько $23 за механізмом "запиту кращого курсу" в уповноважених банків,

Війна

  • Унаслідок бойових дій на Донбасі за попередню добу дістав поранення військовослужбовець. Окупаційні війська обстріляли із мінометів позиції української армії на Світлодарській дузі та у Попаснянському районі, пошкоджено житлові будинки в селищі Луганське. Про жертви серед мирного населення поки інформації немає.

Україна й світ

  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер вважає, що Росія не прийматиме жодних рішень на Донбасі до закінчення президентських виборів. Він визнав, що його зусилля у переговорах із російськими представниками не принесли результатів. Росія, що має право вето в Раді Безпеки ООН, торпедує ідею президента Порошенко про введення миротворчої місії ООН як гарантії мінських домовленостей, на всю окуповану територію, включаючи державний кордон. Волкер вважає, що російський президент Путін навряд чи піде на ескалацію конфлікту, а РФ повернеться до переговорного процесу лише після виборів.
  • Президенти України та Білорусі домовилися провести нинішнього року форум регіонів двох країн у Гомелі в рамках міжрегіональної співпраці.

No comments:

Post a Comment