February 24, 2018

23.02.2018: Укрзалізниця підписала угоду на постачання локомотивів з General Electric

Укрзалізниця підписала угоду на постачання локомотивів з General Electric
Укрзалізниця підписала угоду на постачання локомотивів з General Electric

Головні події і теми доби 23.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Укрзалізниця підписала угоду на постачання локомотивів з General Electric.
  • 2017 року до України надійшло $2,4 млрд переказів із-за кордону.
  • Державному Ощадбанку знову буде потрібна докапіталізація з держбюджету.

В Україні

  • Укрзалізниця підписала угоду з компанією General Electric на $1 млрд терміном на 7 років на постачання дизельних локомотивів, а також на модернізацію старих. Міністр інфраструктури Омелян заявив, що кошти для проекту буде залучено на умовах фінансового лізингу через державний Укрексімбанк.
  • Прес-служба НАБУ заявила, що суди так і не почали розгляд понад третини із розслідуваних кримінальних проваджень, за деякими із них протягом року навіть не призначалися підготовчі засідання. Рішення ухвалено у 28 справах, у 19 з яких вирок не пов'язаний із позбавленням волі, реальні терміни ув'язнення отримали лише 2 чиновника. Більшість обвинувальних вироків – це угоди про визнання вини другорядних учасників корупційних схем.
  • Заборгованість із зарплати в Україні за рік зросла на третину й досягла 2,37 млрд грн.
  • Мін'юст повідомив, що за перші 10 днів після набуття чинності закону про посилення відповідальності платників аліментів державні виконавці заборонили виїзд за кордон 25 тис. осіб, а 21 тис. – позбавлені прав на керування автомобілем.
  • Нацбанк повідомив, що за минулий рік в Україну надійшло у вигляді грошових переказів із-за кордону $2,38 млрд (у всіх валютах, в еквіваленті), за межі країни відправлено $0,29 млрд. Основна частина переказів надійшла із Росії та США.
  • Голова правління державного Ощадбанку Пишний вважає, що банку нинішнього році може знадобитися докапіталізація з держбюджету.
  • Держказначейство почало виплати відшкодування ПДВ тільки після обіду, коли основні угоди на валютному ринку були вже закриті, що спровокувало штучний дефіцит гривні й привело до невеликого зростання курсу: 26,99 ₴/$ (-0,08 грн), 33,19 ₴/€ (-0,04 грн), 4,75 ₴/10 (-0,02 грн). Нацбанк купив близько $8 млн за механізмом "запиту кращого курсу" в уповноважених банків. Сума ПДВ, що відшкодовуватиметься учасникам зовнішньоекономічної діяльності перевищує 7 млрд грн що дозволить експортерам не витрачати валютну виручку і викличе дефіцит валюти на ринку з неминучим зниженням курсу гривні. Аукціон із розміщення гривневих облігацій, що намічено на вівторок, навряд чи приверне увагу іноземних інвесторів, які чекатимуть можливого збільшення облікової ставки, про що, можливо, буде оголошено у вівторок.

Війна

  • Окупаційні війська не припиняють обстрілів позицій української армії і населених пунктів у прифронтовій зоні з усіх видів зброї, включаючи важку артилерію. Атаковані укріплення українських військ на Світлодарській дузі, на трасі Горлівка-Торецьк, у районі Новотроїцька. У Попаснянському районі з артилерії калібру 152 мм обстріляно населений пункт Підлісне вглибині контрольованої території. За офіційними даними, втрат серед українських військовослужбовців і мирних жителів немає.

Україна й світ

  • Міністр фінансів США Мнучін анонсував введення протягом кількох тижнів нових санкцій проти громадян і юридичних осіб РФ за втручання в президентські вибори
  • Віце-прем'єр-міністр Розенко назвав відновлення українських пам'ятників на території Польщі головною умовою відновлення ексгумації тіл поляків - жертв Волинської трагедії. Список пам'ятників, які потрібно відновити, переданий польській владі.

Тренди

  • На думку колишніх високопоставлених американських дипломатів, Росія не зацікавлена ​​у встановленні миру в Україні. У той самий час, на їхню думку, миротворча місія може лише заморозити "конфлікт" на Донбасі, а не закінчити його, фактично закріпивши російський контроль над окупованими територіями. Вони попередили, що США мають поводитись дуже обережно в обговоренні сценарію про миротворчу місію. Колишній президент Кравчук на Балто-Чорноморському форумі заявив, що не вірить у можливість введення миротворців на Донбас, а колишній президент Кучма поскаржився, що в новому законі про "реінтеграцію Донбасу" немає згадки про мінські домовленості, що нібито ускладнює процес врегулювання. Директор Національного інституту стратегічних досліджень Горбулін вважає, що діалог країн Балто-Чорноморського регіону може дати нові підходи до вирішення "конфлікту" на Донбасі.

No comments:

Post a Comment