February 23, 2018

22.02.2018: На Донбасі почнеться операція Об'єднаних сил

На Донбасі почнеться операція Об'єднаних сил
На Донбасі почнеться операція Об'єднаних сил

Головні події і теми доби 22.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • На Донбасі почнеться операція Об'єднаних сил під військовим командуванням.
  • RyanAir відкриє маршрути в Україну у вересні.
  • Україна провалила програму ЄС з модернізації КПВВ на кордоні.

В Україні

  • Голова держслужби з питань праці Чернега заявив, що за оцінками Міжнародної організації праці, близько 50 % українців працює нелегально, 10 млн офіційно працевлаштованих, а 5 млн – працюють без оформлення. За словами чиновника, основним завданням відомства нинішнього року є зниження тіньової зайнятості.
    Прем'єр-міністр Гройсман запропонував надати право держслужбі з питань праці на раптові перевірки підприємств.
  • Управління держохорони заперечує надання указівок поліції щодо особистого огляду жінок в Оболонському суді перед можливим допитом президента Порошенка на процесі у справі про держзраду колишнього президента Януковича. Поліція повідомила про початок службової перевірки за фактом кричущого порушення прав людини.
  • Міністр інфраструктури Омелян анонсував початок польотів із вересня нинішнього року найбільшого європейського лоукостера RyanAir з аеропортів Борисполя та Львова після успішних переговорів з компанією.
  • Міністр Омелян анонсував створення Центру транспортних інновацій, що займатиметься будівництвом в Україні надшвидкісної магістралі, що подібна до проекту Hyperloop, який запустив у США бізнесмен-інноватор Маск. За словами міністра, майданчик для випробувань буде побудований у Дніпрі. Однак мер Дніпра Філатов повідомив, що нічого не знає про ці плани.
  • Валютний ринок тупцює на місці в очікуванні виплати Держказначейством відшкодування ПДВ: 27,07 ₴/$ (+0,08 грн), 33,23 ₴/€, 4,77 ₴/10 (+0,01 грн). Нацбанк на торги не виходив. Основні виплати ПДВ очікуються найближчими днями. Це дозволить експортерам не продавати необов'язкову частина валютної виручки, що зменшить пропозицію й приведе до ослаблення гривні.

Київ

  • Київрада перейменувала Московський міст у Північний.

Війна

  • Армія на Донбасі знову зазнала втрат: за минулу добу внаслідок обстрілу загинув військовослужбовець, ще один – поранений. Напруженість на фронті не зменшується, обстрілам та атакам піддалися позиції українських військ на Світлодарській дузі, у районі Зайцевого, у Пісках на північній околиці Донецька, на приморській ділянці фронту та поблизу контрольного пункту в'їзду-виїзду на окуповану територію "Новотроїцьке".
  • Штаб антитерористичної операції стверджує, що в "гуманітарному" конвої, який вторгся на окуповану частину Донбасу через неконтрольовані пункти пропуску, перекинуто 200 офіцерів армії РФ, які мають замінити за ротацією російських командирів підрозділів "армій ДНР і ЛНР".
  • Начальник Генштабу Муженко повідомив про зміну формату операції на Донбасі з антитерористичної – на операцію Об'єднаних сил, яку очолить військове командування, на підставі підписаного президентом Порошенком закону про "реінтеграцію".

Україна й світ

  • Речник Держдепартаменту США закликала Росію погодитися на введення миротворчих сил на Донбас, оскільки саме від РФ залежить припинення вогню, що вона вже неодноразово продемонструвала.
  • Прем'єр-міністр Гройсман визнав факт припинення фінансування Євросоюзом програми модернізації пунктів пропуску на кордоні України та ЄС. Він стверджує, що програму, яка почалася 2007 року, було припинено у 2013 через невиконання зобов'язань Держфіскальною службою, а спроби подовження її були безуспішними.
  • Сайт "Хартія-97" повідомив, що українському журналісту Шаройку, що звинувачений у шпигунстві, уже винесено вирок білоруським Верховним судом, а це виключає можливість його оскарження.

No comments:

Post a Comment