February 21, 2018

20.02.2018, Порошенко підписав закон про "реінтеграцію Донбасу"


Порошенко підписав закон про "реінтеграцію Донбасу"
Порошенко підписав закон про "реінтеграцію Донбасу"

Головні події і теми доби 20.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко підписав закон про "реінтеграцію Донбасу".
  • Держборг виріс за 2017 рік більш ніж на 11 %.
  • Мінфін дозволив отримання пенсій і соцвиплат у недержавних банках.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про "реінтеграцію" Донбасу, прийнятий Верховною Радою 18 січня, відповідно до якого Росію визнано агресором. Управління військами передається об'єднаному штабу, а сферу повноважень Порошенка істотно розширено, що суперечить Конституції.
  • Глава парламенту Парубій повідомив, що до проекту виборчого кодексу перед другим читанням внесено понад 4000 поправок, й обговорення їх буде непростим. Він сподівається на затвердження нового складу Центральної виборчої комісії найближчим часом.
  • Нафтогаз збільшив знижку на газ до 12-14 % на березень для промислових споживачів задля "розширення кола покупців у комерційному сегменті" при поставках за передоплатою.
  • За даними Держстату, 2017 року смертність перевищила народжуваність більш, ніж на 200 тис. чол. – на кожні 100 померлих припадає лише 63 новонароджених. За офіційними оцінками Держстату, кількість населення, що проживає на неокупованої території, становить 42 млн 386 тис. чол. До цього числа не включені особи, що емігрували та не втратили громадянства, а також виїхали на роботу за кордон.
  • Вищий господарський суд переніс на 18 березня розгляд касаційної скарги телекомунікаційної компанії Укртелеком, що належить олігарху Ахметову, про розірвання договору про приватизацію підприємства та повернення його акцій у держвласність. Одночасно суд відмовив Фонду держмайна в арешті активів і майна підприємства.
  • Мінфін дозволив отримання зарплат бюджетних організацій, соціальних виплат і пенсій у недержавних банках у зв'язку зі зміцненням банківської системи та очищенням її від неплатоспроможних банків.
  • Голова Держказначейства Слюз визнала, що державний і гарантований державою борг України різко виріс 2017 року та перевищив 2,14 трлн грн – майже $80 млрд. На початок попереднього року держборг становив 1,60 трлн грн, за рік борги збільшилися більш, ніж на 200 млрд грн ($7,5 млрд). Витрати на обслуговування боргу (виплати відсотків і тіла кредитів) становили минулого року 130 млрд грн, 2018 – вони будуть набагато вищими. Піковими роками для виплати держборгу будуть 2019 і 2020 роки.
  • Нацбанк повідомив, що санкції проти дочірніх російських держбанків – Ощадбанку, Промінвестбанку, ВТБ, БМ-банку і VS Банку можуть бути подовжені тільки за указом президента. Термін дії санкцій, введених минулого року, спливає 15 березня.
  • Валютний ринок щодо спокійний: 27,07 ₴/$ (+0,06 грн), 33,40 ₴/€ (-0,11 грн), 4,79 ₴/10. Експортери очікують виплат відшкодування ПДВ Держказначейством, що дозволить їм не продавати валютну виручку і, за оцінками учасників ринку, приведе до зниження курсу гривні найближчими днями.

Київ

  • Затверджено проект меморіалу Героїв Небесної сотні, його заплановано відкрити до лютого наступного року. Міністерство культури визначило переможців конкурсу, в якому взяли участь 9 проектувальників. Ними стали архітектурне бюро MIstudio, а також архітектори Волинець зі Львова та Процик із Нідерландів.

Війна

  • Інтенсивність боїв на Донбасі знову різко зросла, українські війська були обстріляні з артилерії, мінометів, стрілецької зброї на багатьох ділянках фронту – в околицях Маріуполя, Донецька, Авдіївки, на Світлодарській дузі та у Попаснянському районі Луганської області. Армія зазнає важких втрат – один військовослужбовець загинув, семеро – дістали бойових поранень і травм.

Україна й світ

  • Інформагентство Reuters повідомило про припинення фінансування Євросоюзом програми модернізації контрольних пунктів в'їзду-виїзду на кордоні України із країнами ЄС через сумніви у здатності України проводити реформи в обмін на європейську фінансову допомогу. Крім того, істотна частина коштів, що були виділені на реконструкцію КПВВ, так і не була освоєна, а роботи – не виконані. Державна фіскальная служба намагалася спростувати цю інформацію і заявила, що в листопаді-грудні направило до секретаріату ЄС підсумковий звіт про результати виконаної роботи.

Тренди

  • Кабмін розробив нову методику розрахунку ціни на газ для домогосподарств, що, за твердженням чиновників, дозволить уникнути різкого зростання тарифів – до жовтня їх підвищення становитиме 16 %. Відповідно до методики, що прийнята в квітні 2017 року та узгоджена з МВФ, ціна на газ має бути підвищена з квітня 2018 року у півтора й більше разів. Уряд не хоче йти на непопулярні заходи у передвиборний рік, тому торги з МВФ про нову формулу розрахунку йдуть із літа минулого року. Невирішена проблема газових тарифів є одним із каменів спотикання для отримання Україною наступного траншу кредиту.

No comments:

Post a Comment