February 20, 2018

19.02.2018: 4 роки після розстрілу Майдану: винних не покарано

4 роки після розстрілу Майдану: винних не покарано
4 роки після розстрілу Майдану: винних не покарано

Головні події і теми доби 19.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • 4 роки після розстрілу Майдану: винних не покарано.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков розпорядився зняти охорону з Шевченківського суду.
  • Україна подала позов про порушення Росією Конвенції ООН з морського права.

В Україні

  • 4 роки тому на Майдані були розстріляні активісти "Небесної сотні". Розслідування у справі так і не завершено, більшість фігурантів сховалося від переслідування у Росії, а особи, які безпосередньо брали участь у розстрілах і переслідуванні активістів, так і не зазнали покарання.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков розпорядився зняти охорону Національної гвардії і поліції з Шевченківського районного суду Києва, суддя якого випустив на поруки депутатів Верховної Ради бійця-добровольця, що поранив поліцейського під час бійки у процесі про вибір запобіжного заходу меру Одеси Трухановому. Вища рада правосуддя звинуватила міністра в тиску на суд і порушенні Конституції. Пізніше міністерство заявило, що міністр "є політичною фігурою", тому "може давати оцінку рішенням органів державної влади, які демотивують працівників і підривають авторитет правоохоронних органів". У заяві йдеться, що у Шевченківському суді нібито відбувалася "ротація підрозділів, відповідно до плану організації чергувань".
  • Директор департаменту виконавчої служби Мін'юсту Воробйов повідомив, що на підставі наказу міністерства платники аліментів зобов'язані будуть щоквартально подавати звіти про відсутність заборгованості, в іншому випадку їх внесуть до державного реєстру боржників, заборонять виїзд за кордон і позбавлять права керування автомобілями.
  • Генпрокуратура передала до Верховної Ради подання про позбавлення недоторканності й притягнення до кримінальної відповідальності депутата від опозиційного блоку Бакуліна за результатами розслідування крадіжки державних коштів при закупівлі газових платформ для видобутку на шельфі – "вишок Бойка". Проти основного фігуранта справи – депутата Бойка – прокуратура подібного звинувачення так і не висунула.
  • Через вихідний день у США угоди з доларом укладалися на умовах виплати у вівторок, крім того, експортери не отримували на рахунки валютну виручку, тому активність на торгах була невеликою: 27,01 ₴ ​/$ (+0,02 грн), 33,52 ₴/€ (-0,12 грн), 4,79 ₴/10. Банкіри прогнозують істотне зниження курсу гривні у вівторок, коли на ринок вийдуть покупці валюти, яких не влаштовували виплати наступної доби.

Війна

  • За офіційними даними, унаслыдок обстрілу загинув військовослужбовець, ще 4 – поранені й травмовані через обстріли й підриви на розтяжці. Бойові дії із застосуванням мінометів і стрілецької зброї відбулися на приморськый ділянці фронту, в околицях Донецька й на Світлодарській дузі.

Україна й світ

  • Заступник міністра закордонних справ Зеркаль заявила про неприпустимість участі в миротворчій місії на Донбасі підрозділів із Білорусі, оскільки ця країна входить до військово-політичного блоку ОДКБ на чолі з РФ. Якщо Росія буде проти участі в місії країн НАТО, то логічним буде виключення зі складу миротворців з країн ОДКБ.
  • Прес-служба МВФ заявила, що співпрацю з Україною буде подовжено після прийняття закону про Антикорупційний суд і видимого прогресу в енергетичній і фінансовій сфері.
  • Українська влада подали до Гаазького міжнародного арбітражу позов про порушення Росією Конвенції ООН з морського права в Азовському й Чорному морях. Захист українських інтересів доручено заступнику міністра закордонних справ Зеркаль.

Тренди

  • Згідно з інформацією Міжнародної організації міграції, 12 % працездатних українських громадян вже знайшли роботу за кордоном або планують виїхати найближчим часом. Причинами втечі населення із країни видання Bloomberg назвало низький рівень зарплат, війну ( "конфлікт") із Росією, девальвацію національної валюти та корупцію. Зарплата в сусідній Польщі вища за українську в 4 рази. Польща, Словаччина та Чехія дозволили тимчасове працевлаштування українських громадян, а безвізовий режим дозволяє їм вільно перетинати кордони та працевлаштуватися нелегально у країнах ЄС. За оцінками Bloomberg, у Росії офіційно працевлаштовано 343 тис. українців, у Білорусі – 22 тис., у Польщі – 507 тис., у Чехії – 122 тис., в Італії – 147 тис. Різниця в зарплатах низькооплачуваних категорій незабаром може нівелюватися, а для високотехнологічних професій – навпаки, зрости, що приведе до відтоку кваліфікованих фахівців і кадрового голоду.


No comments:

Post a Comment