February 17, 2018

16.02.2018: Переговори Клімкіна та Лаврова закінчилися безрезультатно

Переговори Клімкіна та Лаврова закінчилися безрезультатно
Переговори Клімкіна та Лаврова закінчилися безрезультатно

Головні події і теми доби 16.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Переговори Клімкіна та Лаврова закінчилися безрезультатно.
  • Укрзалізниця має намір до кінця року запустити швидкісний експрес Київ – аеропорт Бориспіль.
  • Під Солом'янським судом невідомий порубав сокирою автомобілі суддів і співробітників "за Труханова".

В Україні

  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосила про завершення розслідування "бурштинової справи" за участі депутатів від правлячої коаліції Розенблата та Полякова. Незважаючи на пред'явлені депутатам звинувачення, суди зняли з них електронні браслети стеження, скасували запобіжний захід, а також повернули закордонні паспорти.
  • Активісти одеського "Автомайдану" попередили правоохоронців, що самостійно знайдуть і покарають "тітушок", які побили лідера їх організації під час судового процесу про вибір запобіжного заходу меру Одеси Труханову. Під будівлею суду невідома особа пошкодила сокирою кілька автомобілів співробітників і суддів, пояснивши свої дії помстою за рішення у справі Труханова. Поліція розслідує інцидент за статтею "хуліганство".
  • Укрзалізниця  оголосила про намір побудувати до кінця 2018 року швидкісну залізничну гілку до аеропорту Бориспіль.
  • Експерти МВФ завершили роботу в Києві. Заява за результатами роботи місії буде опубліковано наступного тижня. На міжбанківському ринку відбувся розворот курсу – гривня стрімко дешевшає, як і передбачали фінансові аналітики: 26,99 ₴/$ (+0,23 грн), 32,64 ₴/€ (+0,21 грн), 4,79 ₴/10 (+0,06 грн). Для підтримки курсу Нацбанк був змушений продавати валюту. За заявою учасників торгів, у режимі "запиту кращого курсу" уповноважені банки купили близько $30 млн.

Київ

  • У столиці відбулося серйозне ДТП за участі двох "маршрутних таксі" "Богдан", унаслідок якого серйозно постраждали 12 осіб, деякі з них – у важкому стані. За свідченнями очевидців, водій – винуватець ДТП прагнув раніше забрати пасажирів із зупинки та порушив правила. Найчастіше саме водії маршруток є основними винуватцями ДТП за участі громадського транспорту. Весь оборот цього бізнесу – готівковий і не фіксується фіскальними органами. Власники маршрутного бізнесу постійно підвищують ціни на проїзд, навіть не ставлячи до відому місцеву владу. Жителі Києва переконані в існуванні картельної змови перевізників для встановлення монопольно високих цін на пасажирські перевезення.

Війна

  • Кількість порушень режиму припинення вогню окупаційними військами збільшується щодня. На кількох ділянках фронту на Світлодарській дузі позиції українських військ обстріляніо із важких мінометів, гранатометів і стрілецької зброї. Вогневі зіткнення також відбулися в околицях Оленівки поблизу траси Донецьк–Маріуполь, а також у Луганській області – у Попаснянському районі та районі Кримського. За офіційними даними, 2 українських бійців дістали поранень і бойових травм.

Україна й світ

  • Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що на переговорах із главою російського МЗС Лавровим за жодним із питань, що обговорювалися, практичних результатів досягти не вдалося – про припинення вогню, відновлення роботи російських військових у так званому "Спільному центрі з контролю та координації", доступ на окуповану територію міжнародних гуманітарних організацій і Червоного Хреста, звільнення "заручників" та українських політв'язнів у Росії, а також про міжнародні миротворчі сили. При цьому Клімкін вважає за необхідне продовження дискусії із Росією.
    Заплановані раніше переговори у "нормандському форматі" у рамках Мюнхенського міжнародного форуму з безпеки не відбулися, оскільки сторони не погодили час зустрічі. Клімкін вважає, що переговори можуть відбутися в суботу.
    Президент Порошенко, після зустрічі з генеральним секретарем ООН Гутеррешем, заявив що головним завданням миротворчої місії на Донбасі має бути забезпечення мирного врегулювання та відновлення територіальної цілісності України. А міністр закордонних справ Клімкін наполягає на тому, що до складу миротворців мають входити й поліцейські підрозділи.
  • Президент Порошенко на міжнародному форумі із безпеки в Мюнхені заявив, що Росія вже розв'язала світову війну нового типу – "гібридну".
  • Генеральний секретар ООН Гутерреш запропонував установити припустимі рамки ведення міждержавних кібератак.
  • Федеральний прокурор Мюллер, який очолює розслідування про втручання російських спецслужб до президентських виборів у США 2016 року, заявив про висунення звинувачень 13 громадянам РФ, які брали участь у шахрайських діях із використанням електронних комунікацій і крадіжок персональних даних за обтяжуючих обставин. Серед осіб, яким висунено звинувачення, – керівник і співробітники "фабрики тролів" – "Агенції інтернет-досліджень", які формували та розміщували у соцмережах від імені фіктивних осіб інформацію, що порочить кандидата від Демократичної партії Клінтон.
  • Глава МЗС Угорщини звинуватив українську владу у "міжнародної компанії брехні", оскільки на обговорення "мовної статті" закону про освіту начебто були запрошені представники угорської діаспори Закарпаття.

Тренди


  • Видання "Українська правда" на підставі інформації, що розміщена у молдавських ЗМІ, звинуватила корпорацію "Рошен", що належить президенту Порошенку, у постачанні продукції на територію невизнаної Придністровської республіки. Продукція постачалася через український кордон компанії "Шериф" – фактичного власника Придністров'я із належним митним оформленням. Крім "Рошен", постачання продукції з України до самопроголошеної "республіки" здійснюють представництва найбільших світових виробників, у тому числі Coca-Cola та Nestle. Незважаючи на підтверджені факти зв'язків із компанією "Шериф", керівництво Рошен стверджує, що не веде торгівлі із Придністров'ям.
    Згідно із розслідуванням програми "Схеми", депутат Герега, який голосував за "диктаторські закони" Януковича, що разом із дружиною є власниками мережі будівельних гіпермаркетів "Епіцентр", ведуть та успішно розвивають бізнес в окупованому Криму та в Москві. Жителі окупованих територій Донбасу вважають, що "Епіцентр" продовжує роботу у Донецьку та інших містах, змінивши вивіску, і Гереги поставляють до цих магазинів товари через свої компанії, що зареєстровані у Росії.
  • Депутат Найєм за підсумками зустрічі зі спецпредставником Держдепартаменту Волкером повідомив, що США мають власний план врегулювання на Донбасі, який передбачає введення миротворчих сил. За його даними, чисельність контингенту може становити до 30 тис. чол., у тому числі поліцейських сил – 4 тис. Командування має здійснюватися безпосередньо ООН або одним із представників контингенту. До складу миротворців можуть бути включені підрозділи з країн, що не входять до НАТО,  і є прийнятними як для України, так і для Росії. Росія має вивести свої війська та прийняти умови роботи місії. Крім того, на непідконтрольній Україні території мають бути розгорнуті гуманітарні установи та групи експертів для відновлення та реінтеграції ОРДЛО. Передбачається розгортання місії у 3 етапи протягом 9-12 місяців із поступовим просуванням контингенту до державного кордону і встановленням контролю над ним. Мандат такої місії має передбачати можливість обмеженого застосування миротворцями сили проти "збройних сил республік" для "стримування". Головною умовою розгортання має стати надійне й тривале припинення вогню, а метою – повне виконання мінських домовленостей, включаючи проведення місцевих виборів на території ОРДЛО.

No comments:

Post a Comment