February 16, 2018

15.02.2018: Україна, як і раніше, у десятці найнещаснишіх країн світу

Україна, як і раніше, у десятці найнещаснишіх країн світу
Україна, як і раніше, у десятці найнещаснишіх країн світу

Головні події і теми доби 15.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україна, як і раніше, у десятці найнещаснишіх країн світу.
  • Мера Одеси Труханова відпущено на поруки депутата від БПП.
  • Турчинов спробував пояснити, чому в лютому 2014 року не було введено військовий стан.
  • "Стимулюючі тарифи" для енергокомпаній спричинять підвищення цін на електроенергію.

В Україні

  • На процесі щодо звинувачень у державній зраді колишнього президента Януковича секретар РНБО Турчинов, що виконував обов'язки президента після Майдану, повідомив, що рішення про введення воєнного стану в момент початку окупації Криму було підготовлено, "але його не підтримали політики". Крім того, він стверджує, що таке рішення "дуже допомогло б" сепаратистам у багатьох регіонах. Турчинов заявив, що для введення воєнного стану в усій країні необхідна була підтримка Верховної Ради, для чого він скликав 28 лютого нараду лідерів політичних сил і фракцій. Крім того, Турчинов продовжує наполягати, що на той момент Україні необхідно було обрати легітимного президента, якого визнає весь світ, у тому числі Росія. Турчинов звинуватив колишнього начальника Генштабу Заману у брехні, якою він вважає звинувачення у відмові від військового сценарію у Криму. Колишній виконувач обов'язків міністра оборони Коваль заявив, що Янукович не затвердив стратегічний план військових заходів, що не дозволило ввести воєнний стан для захисту Криму.
  • Кабмін вніс до Верховної Ради поправки до закону про освіту, згідно з якими перехідний період для імплементації "мовної статті" має бути подовжено на 3 роки – до 2023 р. На такому трактуванні наполягала Венеціанська комісія. Крім того, проти мовної статті активно виступає Угорщина, що блокує євроінтеграційні та євроатлантичні дії України, зокрема, засідання комісії Україна–НАТО на рівні міністрів оборони.
  • Нафтогаз оголосив про зниження з 1 березня ціни на газ для промислових споживачів на 10% за умови його передоплати і відсутності боргів.
  • Кілька обленерго оголосили про плановане підвищення цін для побутових споживачів через введення "стимулюючого тарифоутворення". Вартість електроенергії може зрости на третину й більше. Для трьох обленерго роздрібний тариф може становити 1,65-1,85 грн/кВт•год, а для споживачів 2-го класу – до 3,12-3,19 грн /кВт•год.
  • Солом'янський суд відмовив Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі у виборі запобіжного заходу меру Одеси Труханову та його заступнику. Труханова відпущено на поруки депутата від Блоку Порошенка Голубова. Під судом сталися зіткнення "тітушок", що були привезені для захисту Труханова, з активістами руху "Національні дружини", унаслідок яких постраждали близько 20 осіб, кульового поранення дістав один із співробітників поліції.
  • Поліція затримала під Верховною Радою трьох учасників пікету, у них вилучено пістолет для відстрілу гумових куль зі збитим номером, кийки, газовий балончик і піротехнічні засоби. Наметове містечко біля Верховної Ради стоїть із жовтня 2017 року.
  • Як і попереджали фінансові аналітики, зміцнення гривні було лише ситуативним за наявності великого відкладеного попиту на валюту імпортерів, які вичікували максимально високого курсу гривні щодо долара для оплати контрактів: 26,76 ₴/$ (+0,11 грн), 32,43 ₴/€ (+0,52 грн), 4,73 ₴/10 (+0,10 грн). Обсяг торгів був досить великим, Нацбанк на ринок не виходив.

Війна

  • Обстановка на Донбасі різко загострилася. На приморській ділянці фронту окупаційні війська обстріляли позиції української армії із важкої артилерії, мінометів і стрілецької зброї. Мінометним обстрілам піддалися позиції у районі шахти "Путилівська" ("Бутівка") в околицях Донецька й під Луганським на Світлодарському виступі. Унаслідок обстрілів один військовослужбовець загинув, ще один – дістав бойову травму.
  • Військова прокуратура заявила про завершення розслідування загибелі чотирьох морських піхотинців у районі Широкиного. За висновком слідчих, їх убили товариші по службі, що  намагалися приховати сліди злочину, влаштувавши підпал і підрив будинку із вбитими.

Україна й світ

  • Росія відмовилася повертати Польщі уламки авіалайнера Ту-154, який зазнав катастрофи під Смоленськом 2010 року, оскільки "слідство ще триває". Польські правоохоронці після повторного розслідування заявили, що катастрофа літака з усім керівництвом Польщі на борту могла статися через зовнішній вплив, а не через помилку пілота.
  • Президент Польщі Дуда попросив конституційний суд перевірити на відповідність Конституції статті закону про Інститут національної пам'яті, де йдеться про "українських націоналістів" і застосований термін "Східна Малопольща" щодо українських земель, що колись були частиною польської держави. Закон передбачає кримінальне переслідування за заперечення "злочинів українських націоналістів", а також за заяви про причетність поляків до Голокосту.
  • Росія може припинити видобуток газу на найбільшому кримському шельфовому родовищі – Одеському, що було захоплено під час окупації півострова, через подання Україною позову до міжнародного арбітражу про порушення РФ морського права. Родовище забезпечує майже половину потреби Крима у газі.
  • Російська військова авіація провела навчання вздовж східного повітряного кордону України з імітацією пусків крилатих ракет у напрямку української території.

Тренди

  • Згідно із рейтингом агентства Bloomberg, Україна посіла 7 місце у рейтингу найнещаснишіх країн світу, який розраховують на підставі показників інфляції і безробіття. У рейтингу попереднього року Україна посіла 5 місце. Очолюють список Венесуела, ПАР та Аргентина.


No comments:

Post a Comment