February 14, 2018

13.02.2018: Меру Одеси Труханову оголошено заочну підозру

Меру Одеси Труханову оголошено заочну підозру
Меру Одеси Труханову оголошено заочну підозру

Головні події і теми доби 13.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Меру Одеси Труханову оголошено заочну підозру.
  • Укрзалізниця підвищує ціни на квитки на 10 % із квітня.
  • МВФ і міжнародні партнери України проти президентського законопроекту про Антикорупційний суд.
  • Зміцнення курсу гривні на міжбанку сповільнилося.

В Україні

  • Укрзалізниця оголосила про підвищення з квітня цін на залізничні квитки на 10%. Ще одне підвищення на 10% заплановано на осінь.
  • Міністр інфраструктури Омелян оголосив, що найбільша європейська авіакомпанія-лоукостер RyanAir відкриє рейси до України вже цієї осені.
  • Нацагентство з питань протидії корупції підготувало законопроект про посилення контролю фінансування політичних партій, який пропонує заборонити внески від іноземних громадян, а також неідентифікованих осіб. До того, ж НАЗК має намір посилити контроль за звітами партій про майно, витрати й фінансові зобов'язання.
  • Слідчі НАБУ передали підозру у привласненні й розтраті майна меру Одеси Труханову, який нібито перебуває у закордонному відрядженні у Чехії після більш ніж півторамісячної "відпустки". НАБУ не виключає оголошення Труханова у розшук. Журналісти встановили факт наявності у Труханова російського громадянства, крім того, він є фігурантом офшорного скандалу "Panama Papers", однак це не стало причиною усунення його від посади.
  • Квартальна сплата податків, як і раніше, продовжує тиснути на валютний ринок – експортери активно продають валютну виручку, що приводить до зміцнення курсу гривні: 26,70 ₴/$ (-0,14 грн), 32,93 ₴/€ (+0,01 грн ), 4,62 ₴/10. Учасники ринку зазначають, що обсяги пропозиції валюти поступово скорочуються, проте Нацбанку вдалося знову викупити близько $36 млн за механізмом "запиту кращого курсу" в уповноважених банків.

Київ

  • Київський метрополітен розірвав договір про створення мережі WiFi із компанією Mosquito. Підрядник мав ввести мережу в експлуатацію на всіх станціях ще наприкінці 2016 року, однак не зробив цього через фінансові труднощі.

Війна

  • Протягом минулої доби окупаційні війська збільшили кількість та інтенсивність обстрілів – з артилерії і мінометів обстріляно позиції української армії на Світлодарській дузі та в Попаснянському районі. Перестрілки відбулися в районі КПВВ Зайцеве в околицях Горлівки, а також поблизу Станиці Луганської. За офіційними даними, у ході бойових дій за минулу добу втрат немає.
  • Секретар РНБО Турчинов стверджує, що закон про "реінтеграцію Донбасу" не виключає військового звільнення окупованих територій і створює передумови для реалізації такого сценарію.

Україна й світ

  • Представник МВФ в Україні Люнгман заявив, що виділення чергового траншу залежить від того, наскільки швидко буде створено Антикорупційний суд, набрано незалежних суддів із бездоганною репутацією та він почне роботу без затримок. За його словами, усі міжнародні партнери й донори переконані, що законопроект, поданий президентом Порошенком, не відповідає вимогам МВФ і суперечить рекомендаціям Венеціанської комісії.
  • Прес-служба Порошенка підтвердила факт телефонних переговорів із президентом РФ Путіним, які відбулися з ініціативи українського президента у день річниці підписання других Мінських домовленостей. За твердженням прес-служби, йшлося про звільнення українських прикордонників та українських військовополонених, а також про порядок денний зустрічі на вищому рівні у рамках Міжнародного форуму з безпеки. На офіційному сайті інформація про ці переговори відсутня.
  • ЄСПЛ відмовив у задоволенні позову жителів окупованого Донецька до України щодо невиплати їм пенсій і соціальних допомог, оскільки вони проживають на непідконтрольній території. Громадяни вважають, що вони піддалися дискримінації з боку української влади. Причиною відмови стало порушення процедури, оскільки процедура ЄСПЛ вимагає перебігу процесів у місцевих судах. Донецькі суди наразі працюють на підконтрольній Україні території, проте позивачі туди не зверталися.
  • ЄС уважно відстежує ситуацію з депортацією з України колишнього грузинського президента, лідера Руху нових сил Саакашвілі, і сподівається, що українська влада дотримуватиме у цьому процесі норм верховенства права. Саакашвілі звернувся до канцлера Німеччини Меркель та інших європейських лідерам із проханням втрутитися до внутрішньополітичної ситуації в Україні й допомогти йому у протистоянні із президентом Порошенком, що порушив його права.
    Польська офіційні особи заявили, що лідера "Руху нових сил" Саакашвілі було депортовано чартерним рейсом польської авіакомпанії. Вартість подібного перельоту становить близько €8 тис. Компанія не повідомила, ким оплачено переліт.

Тренди

  • У доповіді американської розвідки про зовнішні загрози США у розділі про Україну констатовано, що внутрішні протиріччя, зростання корупції і розчарування темпами й результатами реформ можуть підштовхнути суспільство до позачергових виборів; Росія продовжить свої дестабілізуючі кроки проти євроінтеграційного руху України, використовуючи внутрішню ситуацію й "конфлікт" на сході країни. На думку американських аналітиків, ескалація воєнних дій 2018 року малоймовірна, однак можлива в разі спроб зміни статус-кво. Крім того, вони вважають, що Росія цілком справляється з нинішнім рівнем західних санкцій.

No comments:

Post a Comment