February 08, 2018

07.02.2018: У Києві триває процес про державну зраду Януковича

У Києві триває процес про державну зраду Януковича
У Києві триває процес про державну зраду Януковича

Головні події і теми доби 07.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • На процесі Януковича озвучено факти державної зради вищого військового керівництва у 2014 році.
  • Гривня знову різко зміцнилася на міжбанку.
  • Новий німецький уряд підтримуватиме Україну, однак на більш жорстких умовах.

В Україні

  • Президент Порошенко звільнив колишнього главу своєї адміністрації Ложкіна від обов'язків секретаря Національної інвестиційної ради та призначив до неї 4 іноземних бізнесменів. Рада, яку було створено у серпні 2016 року, за півтора року так і не почала свою роботу.
  • Антикорупційний комітет запропонував на розгляд парламенту 3 кандидатури на посаду незалежного аудитора НАБУ за квотою Верховної Ради.
  • Глава Національного антикорупційного бюро Ситник заявив, що електронне декларування доходів чиновників під загрозою зриву, оскільки Нацагентство із питань запобігання корупції (НАЗК) так і не почало повноцінно працювати й не налагодило процес перевірки декларацій.
  • Президент Порошенко запропонував внести зміни до закону про електронне декларування, замінивши подання декларацій організаціями та активістами, які займаються антикорупційною діяльністю, розширеною звітністю про доходи. Активісти на зустрічі із президентом категорично відкинули такий варіант, проте представник Порошенка у Верховній Раді Луценко збрехала про досягнутий компроміс із громадськими організаціями щодо запропонованого президентом варіанту.
  • У Києві триває процес за обвинуваченням колишнього президента Януковича у державній зраді. Колишній виконувач обов'язків міністра оборони Тенюх заявив, що в лютому 2014 року учасники засідання РНБО не голосували за введення воєнного стану в Криму. В оприлюдненій позаминулого року стенограмі засідання нове керівництво країни відмовилося вводити воєнний стан нібито через відсутність грошей і нездатність армії захистити навіть Київ. Тенюх також стверджує, що в здачі Криму взяв участь практично весь вищий командний склад флоту, а виконувач обов'язків начальника Генштабу Ільїн схиляв вищих офіцерів до зради. Після захоплення Криму російськими військами Ільїн залишився на окупованій території. Колишній глава СБУ Наливайченко заявив, що наказ про розблокування Кримського парламенту спецпідрозділами так і не було виконано.
  • Адвокати Януковича намагалися зірвати судовий процес, за що були видалені із залу. Суд дозволив проведення проти Януковича заочного розслідування. Сам колишній президент назвав такі дії панікою чинної влади у відповідь на розкриття фактів про участь її представників у тяжких злочинах під час подій на Майдані.
  • Експерти МВФ збираються відвідати Київ 12 лютого для перемовин із вищим керівництвом країни, проте про приїзд місії фонду, який передує перегляду меморандуму та видачі траншу, поки що не йдеться.
  • Гривня дорожчає третій день поспіль: 27,12 ₴/$ (-0,34 грн), 33,46 ₴/€ (-0,40 грн), 4,76 ₴/10 (-0,04 грн). Нацбанку знову вдалося купити $130,8 млн на відкритих аукціонах і за механізмом "запиту кращого курсу" в уповноважених банків на тлі продажу великих сум валюти нерезидентами для участі у розміщенні держоблігацій Мінфіном за рекордною відсотковою ставкою. Ці дії викликали ажіотаж серед експортерів, які також почали продавати валюту, побоюючись ще більшого просідання курсу. Однак учасники ринку вважають, що середа була останнім днем ​​великих продажів, і наприкінці тижня настане коригування курсу із поступовим послабленням гривні.
    НБУ повідомив, що в січні золотовалютні резерви знизилися на 2 % і на початок лютого становили $18,44 млрд, що пов'язано із платежами з обслуговування та погашення держборгу.

Київ

  • Мер Кличко пропонує відібрати історичні будівлі в їх власників, якщо вони не займаються їх відновленням і реконструкцією. У Києві десятки таких будівель, багато з яких перебувають в аварійному стані, у них часто виникають пожежі.

Війна

  • На Донбасі – загострення бойової обстановки. Окупаційні війська все частіше застосовують важку техніку. Минулої доби позиції української армії було обстріляно із мінометів, артилерії і танків на Світлодарській дузі, в околицях Донецька та у районі траси Р66 ("Бахмутка") у Луганській області, а зі стрілецької зброї і гранатометів – на приморській ділянці фронту. Унаслідок обстрілів дістав поранення військовослужбовець. Українські сили ППО збили ще один новітній безпілотник російського виробництва "Орлан-10". Спостерігачі ОБСЄ зафіксували у прифронтовій зоні на окупованій території зенітно-ракетні комплекси Стріла-10 і систему залпового вогню "Град".

Україна й світ

  • У Німеччині успішно завершилися перемовини про створення парламентської коаліції. Канцлер Меркель і міністр закордонних справ Шульц зберегли свої посади. Новий уряд Німеччини має намір продовжити допомогу Україні у проведенні реформ і підтримки відновлення територіальної цілісності й суверенітету. Перед керівництвом України буде поставлено умови – виконання своєї частини мінських домовленостей, а також посилення боротьби із корупцією. Крім того, у коаліційній угоді є згадка про введення на Донбас миротворчої місії ООН.
  • Український МЗС заявив про узгодження з Угорщиною розбіжностей щодо мовного питання через прийняття Верховною Радою закону про освіту.
  • Нижня палата Конгресу США схвалила законопроект про співпрацю з Україною у сфері кібербезпеки, який передбачає допомогу у посиленні захисту комп'ютерних мереж українських органів влади, зменшення залежності від російських інформаційних технологій і сприяння участі у програмах обміну інформацією.
  • Польща знову вимагає від російської влади повернення уламків президентського авіалайнера Ту-154, що зазнав катастрофи під Смоленськом у квітні 2010 року, на борту якого перебувало все керівництво країни. Польська прокуратура підозрює, що літак вибухнув не внаслідок зіткнення із землею через помилку пілота, а під зовнішнім впливом.

Тренди


  • Зловмисники продають у відкритому доступі інформацію про клієнтів "Нової пошти", включаючи персональні дані, email і номер телефону. Компанія заявила, що бази даних, які продаються хакерами, неактуальні, проте експерти із кібербезпеки, які здійснили перевірку довільної вибірки із цього набору даних, стверджують, що інформація актуальна й може бути використана як для спам-розсилання, так і для кіберзлочинів і соціальної інженерії.

No comments:

Post a Comment