February 02, 2018

01.02.2018: МВФ назвав головні умови для видачі траншу Україні

МВФ назвав головні умови для видачі траншу Україні
МВФ назвав головні умови для видачі траншу Україні

Головні події і теми доби 01.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Створення Антикорупційного суду й підвищення цін на газ – головні умови МВФ для видачі траншу.
  • МЗС РФ вимагає прав і гарантій для російських офіцерів для повернення їх до СЦКК.

В Україні

  • Глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький оголосив про закриття кримінальних проваджень проти колишнього міністра екології режиму Януковича Злочевського про незаконну видачу ліцензій на користування надрами його підприємствами "через недоведеність факту злочину". Злочевський уже повернувся до України. Розслідування проти нього було згорнуто після зустрічі у Відні із бізнес-партнером президента Порошенка депутатом Кононенком, яку зафіксували українські журналісти.
  • Основними покупцями ОВДП минулого року стали державні банки, а найбільшим – Ощадбанк.
  • Нацбанк видав в січні 2,3 млрд грн рефінансування Приватбанку на тендері з підтримання ліквідності терміном на 3 місяці під 16,5 % річних.
  • За звичним сценарієм перших днів місяця, курс був стабільним, попит і пропозиція – збалансовані за невеликого обсягу угод: 27,87 ₴/$ (+0,03 грн), 34,72 ₴/€ (+0,04 грн), 4,95 ₴/10.

Війна

  • На Донбасі протягом доби сталися зіткнення у районі Світлодарської дуги, де позиції українських військ на кількох ділянках були обстріляні із мінометів і стрілецької зброї. За офіційними даними, втрат серед військовослужбовців немає.
  • Міністерство закордонних справ РФ вимагає розширення прав і гарантій для своїх офіцерів для повернення їх до роботи у так званому "Спільному центру з контролю та координації".
  • "Влада ДНР" так і не дозволила співробітникам компанії МТС, що діє під маркою "Vodafone", провести роботи з ремонту оптоволоконного кабелю, що йде на окуповану територію, і відновити функціонування мобільного зв'язку. Українська делегація на переговорах у Мінську підняла це питання, однак відповіді від "ДНР" так і не отримала.

Україна й світ


  • Офіційний представник МВФ Мюррей заявив, що терміни роботи місії в Україні поки не визначено. Президент Порошенко на Всесвітньому економічному форумі в Давосі заявив, що очікує отримання траншу від Фонду вже в квітні. Головними умовами виділення наступного траншу в МВФ назвав прийняття закону про Антикорупційний суд та приведення цін на газ для населення до "ринкового рівня". Крім того, чиновники фонду наполягають на прив'язці зарплат до зростання продуктивності праці, оскільки випереджальне зростання доходів населення "негативно позначиться на зростанні економіки".
  • Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дезір піддав критиці польський закон "про заборону бандерівської ідеології" і закликав президента Дуду ветувати його через зобов'язання країни щодо виконання Міжнародного пакту про громадянські й політичні права. Глава польського уряду Моравецкій заявив, що закон потрібен "для протидії брехні про приписування злочинів проти євреїв невинним людям". Президент Порошенко констатував, що цей закон не відповідає принципам стратегічного партнерства між двома країнами, а міністр закордонних справ Клімкін вважає, що введення покарання за "злочини українських націоналістів" спровокує відповідну реакцію. Глава Верховної Ради Парубій доручив комітету у закордонних справах підготувати заяву парламенту з приводу прийняття польського закону.
  • Міністерство фінансів США стверджує, що у секретній частині "Кремлівської доповіді" містяться пропозиції щодо конкретних санкцій проти його фігурантів. У США розростається скандал навколо зміни в останній момент списку осіб, що потрапляють під санкції, одним із чиновників адміністрації президента після візиту до країни керівників російської розвідки.
  • Посол США в Україні Йованович заявила, що США не мають впливу на роботу НАБУ, а лише надають ресурси для проведення тренінгу співробітників. Вона наполягає на якнайшвидшому створенні Антикорупційного суду України і вважає, що в законі мають бути враховані рекомендації Венеціанської комісії.
  • Місія США в ОБСЄ закликала до обміну "заручників" між Україною й донбаськими "республіками" за формулою "всіх на всіх". Представник США в організації Сайдерс заявила, що санкції проти Росії за окупацію Криму діятимуть до повернення півострова Україні.

No comments:

Post a Comment