February 01, 2018

31.01.2018: Відбувся перший аукціон із продажу частот 4G

Відбувся перший аукціон із продажу частот 4G
Відбувся перший аукціон із продажу частот 4G

Головні події і теми доби 31.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Відбувся перший аукціон із продажу частот 4G.
  • Редактор "Страна.ua" Гужва попросив політичного притулку в Австрії.
  • Кабмін нарешті звільнив главу Держфіскальной служби Насірова.

В Україні

  • Відбувся аукціон із продажу частот для мобільного зв'язку у діапазоні 2600 МГц для стандарту 4G. Держава отримає від продажу 2,45 млрд грн, різниця зі стартовою ціною становила близько 130 млн грн. Фахівці прогнозують, що зв'язок за технологією 4G почне функціонувати у великих містах уже в березні-квітні 2018 року.
    Згідно із рішенням Нацкомісії з регулювання у сфері зв'язку та інформатизації понад 500 млн грн із виручених коштів отримають компанії олігарха Ахметова, які раніше володіли цими частотами. Вони були придбані ще 2007 року та, у порушення умов ліцензії, не експлуатувалися. Ахметов отримає за них суму, у 147 разів більшу від тієї, яку було сплачено 2007 року.
  • Детективи НАБУ затримали 7 колишніх і чинних чиновників Адміністрації морських портів України у справі про масштабні розкрадання державних коштів, які були асигновані на проведення днопоглиблювальних робіт Бердянського та Маріупольського портів. Колишнього директора АМПУ Амеліна заарештовано із правом виходу під заставу в 12 млн грн.
  • Кабмін нарешті звільнив главу Держфіскальной служби Насірова, проти якого триває судовий процес за звинуваченням у пособництві у мінімізації оподаткування компаниіям депутата Онищенка, що втік за кордон. Насірова було тимчасово відсторонено від виконання обов'язків у березні 2017 роки після арешту детективами НАБУ.
  • Головний редактор видання "Страна.ua" Гужва виїхав із країни після закінчення терміну дії запобіжного заходу й попросив політичного притулку в Австрії через "погрози фізичної розправи". Прокуратура підозрює його в ухилянні від сплати податків у період, коли він був головним редактором газети "Вести". Редакція "Страна.ua" повідомила, що він залишиться головним редактором видання та керуватиме ним з-за кордону.
  • Помер перший український космонавт Каденюк.
  • Кабмін готує розпорядження, згідно з яким землі за межами населених пунктів буде передано із державного управління у власність територіальних громад. Ідеться про 760 тис. га, які можна буде продати без зняття мораторію.
  • В останній день місяця гривня зміцнилася ще на 17 коп. щодо долара: 27,84 ₴/$ (-0,17 грн), 34,68 ₴/€ (-0,11 грн), 4,96 ₴/10 (-0,02 грн). Експерти вважають, що на зміцнення гривні вплинули кілька факторів – розміщення Мінфіном гривневих держоблігацій за підвищеною ставкою, для покупки яких нерезиденти продавали валюту, скидання валюти мобільними операторами для оплати ліцензії на частоти діапазону 4G, закриття валютних контрактів наприкінці місяця, а також зростання продажу готівкової валюти населенням в умовах зниження курсу. Усі ці фактори дозволили Нацбанку купити на аукціонах $73,9 млн.

Війна

  • Українські війська зайняли прифронтове село Новоолександрівка, що розташоване у "сірій зоні" в околицях Кадіївки (колишній Стаханов). Штаб антитерористичної операції повідомив, що окупаційні війська 5 разів порушили режим припинення вогню. Обстріляно позиції української армії і населений пункт Кримське. Унаслідок обстрілу загинув військовослужбовець, ще 2 – поранені. За попередніми даними, втрат серед мирного населення немає.
  • Засідання суду у справі колишнього "глави ЛНР" Плотницького, що обвинувачується в знищенні українського військово-транспортного літака Іл-76 в Луганському аеропорту 14 червня 2014 року, знову не відбулося через самовідведення судді. Судді судів Дніпра вже рік відмовляються починати процес проти Плотницького.

Україна й світ

  • Сенат Польщі затвердив закон про заборону "бандерівської ідеології", який передбачає кримінальне переслідування учасників українських націоналістичних формувань, що співпрацювали із нацистською Німеччиною, а також за заперечення вчинення ними злочинів.
  • Після різких заяв Латвії та Естонії, Кабмін виключив ці країни, а також Грузію, Мальту та Угорщину зі списку країн з офшорними юрисдикціями. За словами міністра фінансів Данилюка, уряд України взяв 2 місяці для консультацій із міжнародними аудиторами для остаточного вирішення цього питання.

Тренди


  • Видання "Економічна правда" повідомила, що левову частку державних дотацій на підтримку сільгоспвиробників може отримати компанія "Миронівський хлібопродукт", що належать олігарху Косюку. За розрахунками видання, проект постанови Кабміну передбачає дотацію підприємству Косюка в розмірі 350 грн на кожну вироблену ними курку. Чистий прибуток "Миронівський хлібопродукт" минулого році становив близько 7 млрд грн, що дало можливість виплатити акціонерам $80 млн дивідендів. Антимонопольний комітет вважає, що продукція підприємства займає 38 % українського ринку курятини.

No comments:

Post a Comment