January 31, 2018

30.01.2018: Латвія та Естонія вимагають виключити їх з українського списку офшорних зон

Латвія та Естонія вимагають виключити їх з українського списку офшорних зон
Латвія та Естонія вимагають виключити їх з українського офшорного списку

Головні події і теми доби 30.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Латвія та Естонія вимагають виключити їх з українського списку офшорних зон.
  • Антімайданівця "Топаза" засуджено до 8 років в'язниці за сепаратизм.
  • НКРЕКП прийняла ще одне рішення про підвищення тарифів на користь Ахметова.
  • Журналісти з'ясували деталі розкішної відпустки генпрокурора на Сейшелах.

В Україні

  • Харківський суд визнав винним "антімайдановца" Кромського на прізвисько "Топаз" у посяганні на територіальну цілісність України, участі у масових заворушеннях і незаконному заволодінні автомобілем, призначивши йому покарання у вигляді 8 років позбавлення волі із конфіскацією майна. "Топаз" відмовився брати участь у програмі обміну "заручниками" з ОРДЛО.
  • Фонд держмайна вимагає від Генпрокуратури прискорити повернення "Укртелекому" до держвласності. Глава ФДМ Трубаров повідомив, що після завершення процесу передавання акцій буде проведено оцінку активів, і власник зобов'язаний буде відшкодувати різницю від початкової ціни продажу, якщо вартість майна знизилася. На акції "Укртелекому" Генпрокуратурою накладено арешт, тому будь-який їх продаж або передавання в управління наразі неможлива.
  • Солом'янський суд відмовив Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі в усуненні з посади голови Державної аудиторської служби Гаврилової, якій оголошено підозру у незаконному збагаченні. Керівництво САП звинуватило чиновників Кабміну в тиску на суд.
  • Нацкомісія із регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг прийняла рішення про збільшення тарифів на постачання та розподіл електроенергії із 1 квітня. Більшість компаній, які отримають додатковий прибуток від цього підвищення, належать олігарху Ахметову.
  • Курс гривні зміцнився на 54 коп. за два дні 28,01 ₴​/$ (-0,24 грн), 34,79 ₴/€ (-0,18 грн), 4,98 ₴/10 (-0,04 грн ). Нацбанку вдалося купити ще близько $40 млн за механізмом "запиту кращого курсу" в уповноважених банків. Викид валюти на міжбанк стався після масштабного розміщення ОВДП Мінфіном, а також через дії спекулянтів на готівковому ринку, які грають на підвищення курсу гривні, що призвело до масового продажу валюти населенням.

Війна

  • Окупаційні війська знову відновили обстріли позицій української армії. Унаслідок обстрілів зі стрілецької зброї і мінометів один військовослужбовець загинув, ще двоє – поранені.
  • Суд у справі колишнього "глави ЛНР" Плотницького знов не відбувся "через хворобу судді". Судді судів міста Дніпра відмовляються розглядати справу вже протягом року під різними приводами.

Україна й світ

  • Латвія та Естонія вимагають від керівництва України виключення їх зі списку офшорних юрисдикцій, операції з компаніями в яких підпадають під контроль у рамках закону про трансферному ціноутворенні.
  • Американський суд призначив компенсацію в $400 млн групі родичів жертв авіакатастрофи лайнера рейса MH17, що був збитий у небі над Донбасом. Позов було подано проти одного із ватажків терористів Гіркіна. Гіркін заявив, що рішення американського суду його жодним чином не зачіпає.
  • Міністр закордонних справ Клімкін повідомив, що зустріч у "нормандському форматі" може відбутися 16 лютого в Мюнхені під час проведення конференції із безпеки, "якщо, звичайно, Росія на неї погодиться". Клімкін анонсував, що темами переговорів будуть питання безпеки, звільнення українських "заручників" і політв'язнів, а також "переконання Росії у відсутності альтернативи реальній миротворчій місії на Донбасі".
  • Президент Порошенко звернувся до європейських країн із закликом ввести санкції проти російських олігархів із "Кремлівської доповіді" Мінфіну США. Проти фігурантів списку – російських чиновників та олігархів, а також підконтрольних їм підприємств США можуть ввести жорсткі санкції у будь-який момент. Прес-секретар президента РФ Пєсков заявив, що рішення США ускладнило двосторонні міждержавні відносини, однак відповіді Росії на цей "недружній крок" поки не буде.

Тренди


  • Журналісти програми "Схеми" з'ясували, що генпрокурор Луценко провів із сім'єю зимову відпустку на Сейшелах і витратив на неї кілька десятків тисяч євро, знявши розкішні вілли. Луценко стверджує, що його син займається бізнесом, тому для подібного відпочинку коштів у його сім'ї достатньо, і всі вони будуть відображені в його декларації.

No comments:

Post a Comment