January 30, 2018

29.01.2018: Мінфін США опублікував доповідь про нові санкції проти російської верхівки

Мінфін США опублікував доповідь про нові санкції проти російської верхівки
Мінфін США опублікував доповідь про нові санкції
проти російської верхівки

Головні події і теми доби 29.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Мінфін США опублікував доповідь про нові санкції проти російської верхівки.
  • МВС незграбно спробував виправдатися за марш "Національних дружин".

В Україні

  • Кіберполіція вимагає заборони ходіння криптовалюти в Україні в разі неможливості законодавчого врегулювання їхнього статусу, оскільки зловмисники активно ними користуються для анонімізації своїх дій.
  • Вартість дизпалива на заправках перевищила 30 грн/л, бензину А-95 – 33 грн/л.
  • За даними Держстату, заборгованість із зарплати за 2017 року зросла майже на третину й на 1 січня 2018 року стаовила 2,4 млрд грн.
  • На міжбанківському ринку зафіксовано різке зміцнення гривні, що дозволило Нацбанку купити близько $40 млн за "механізмом запиту кращого курсу": 28,25 ₴/$ (-0,30 грн), 34,97 ₴/€ (-0,53 грн) , 5,02 ₴/10 (-0,09 грн). Розміщення Мінфіном ОВДП із підвищеною ставкою в п'ятницю привело до продажу валюти банками для купівлі цих цінних паперів, однак залишки на кореспондентських рахунках банків за останні дні знову зросли до рекордного рівня.

Київ

  • Поруч зі станцією метро "Берестейська", у гральному салоні, сталася перестрілка між співробітниками двох охоронних фірм, унаслідок якої загинув один з її учасників, ще один – поранений. За повідомленням поліції, два власники не змогли поділити бізнес. Гральні заклади заборонені в Україні з 2009 року, проте вони продовжують функціонувати під вивісками "лотерей" і "кришуються" правоохоронцями.
  • Більшість пасажирських перевізників Києва та передмість підвищили ціни за проїзд у маршрутках.

Війна

  • За офіційними даними, втрат в українській армії за попередню добу немає, режим припинення вогню був порушений окупаційними військами лише один раз – зі стрілецької зброї обстріляно позиції у Кам'янці поблизу трасі Донецьк-Костянтинівка.

Україна й світ

  • Прес-секретар Держдепартаменту США Нойерт заявила, що вже введені санкції діють ефективно, проте їх ефект виявиться не відразу. Вона стверджує, що санкції уже зірвали угоди російського військово-промислового комплексу на кілька мільярдів доларів, і, можливо, додаткові санкції проти оборонних підприємств не будуть необхідні, оскільки контракти на постачання зброї виконуються протягом тривалого часу. Нойерт застерегла іноземні компанії від контактів із російськими підприємствами зі списку санкцій. Вона повідомила, що список впливових підприємців, російських чиновників і політиків з оточення президента Путіна, що пов'язані із військово-промисловим комплексом і розвідкою, до яких можуть бути застосовані санкції, уже передано до Конгресу. Міністерство фінансів США оприлюднило доповідь про можливі санкції проти російських олігархів та осіб із найближчого оточення президента РФ Путіна та обговорило питання ефективності вже існуючих санкцій із сенаторами Конгресу. Серед фігурантів списку – мільярдери Дерипаска, Абрамович, Потанін, Фрідман, Алекперов, Усманов, Авен і десятки інших осіб із меншими статками. До списку також потрапили підприємства з державною часткою більше 25 %, що мають виручку більше $2 млрд.
  • Спецпредставник Держдепартаменту щодо врегулювання на Донбасі Волкер повідомив, що у ході переговорів у Дубаї помічник президента РФ Сурков підтвердив готовність російського керівництва до поступового розширення миротворчої місії, починаючи від "лінії зіткнення" вглиб "непідконтрольної території" в обмін на реалізацію політичної частини мінських домовленостей. Волкер також передав Суркову список українських "заручників" для обміну.

Тренди


  • Чиновники Міністерства внутрішніх справ спробували пояснити статус так званих "Національних дружин" партії "Національний корпус", учасники яких пройшли маршем у неділю центром Києва у супроводі співробітників поліції. За твердженням радника міністра Варченко, учасники цих парамілітарних формувань мають однакові права з іншими громадянами та можуть здійснювати охорону громадського порядку спільно зі співробітниками поліції або бійцями Нацгвардії, але не самостійно. Користувачі соцмереж порівняли цю акцію із нацистськими маршами та виступами російських нацистів, а також звернули увагу на відсутність національних прапорів, незважаючи на проукраїнську риторику “дружинників”.

No comments:

Post a Comment